Artikelen

Verbod religieuze symbolen Berlijnse ambtenaren

Achtergrond - 1 april 2004
(1 april 2004) Regeringsfracties SPD en PDS van de deelstaat Berlijn hebben na maandenlange debatten besloten om binnenkort alle religieuze symbolen uit overheidsambten te weren. Vooral voor het onderwijs is dit van belang. In Duitsland zijn leraren in overheidsdienst. De nieuwe wet betekent niet alleen dat de hoofddoeken verboden zijn, maar ook de kruizen en keppeltjes. Berlijn is daarmee de eerste deelstaat waarin alle religies een gelijke behandeling krijgen.
Lees meer

De Berlijner en zijn fiets

Columns - 1 april 2004
(1 april 2004) Daarmee is uw fiets niet "straßenzulässig", zegt de fietsenmaker belerend als ik naar het lampje wijs, dat ik als achterlicht wil gaan gebruiken. Mijn argument dat deze lampjes in Amsterdam bij lichtcontroles door de politie worden verkocht, maakt niet veel indruk. "Dat kan zijn, maar hier geldt dat niet als een achterlicht, deze lampjes zijn bedoeld voor joggers".
Lees meer

Afghanistan-conferentie wederom in Berlijn

Achtergrond - 31 maart 2004
(31 maart 2004) Delegaties uit 56 landen komen vandaag in Berlijn bijeen om over de wederopbouw van Afghanistan te praten. Bondskanselier Gerhard Schröder en de Afghaanse president Hamid Karzai zullen de tweedaagse conferentie openen. Vanwege de internationale bijeenkomst zijn er in de Duitse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dit is al de derde keer dat een dergelijke Afghanistan-conferentie in Duitsland plaatsvindt.
Lees meer

Schoolkrantredactie krijgt schrijftips

Achtergrond - 30 maart 2004
(30 maart 2004) Journalist Bert Steinmetz van Het Parool heeft Chelsey, Donna, Ray, Nasreddine, Lúcia en Kim van het Montessori College Oost wat meer verteld over journalist zijn.
Lees meer

Redactie bezoekt redactie

Achtergrond - 30 maart 2004
(30 maart 2004) De schoolkrantredactie van het MCO kreeg dinsdag 23 maart een rondleiding op de redactie van Het Parool. Alle afdelingen (bureaus) van de redactie werden bekeken en er werd goed geluisterd naar alles wat de redacteuren, verslaggevers en vormgevers te vertellen hadden. door Donna van der Linden
Lees meer

Duitse omroepen togen naar Delft

Achtergrond - 30 maart 2004
(30 maart 2004) Ongeveer vijftigduizend Nederlanders namen op Paleis Noordeinde persoonlijk afscheid van Prinses Juliana en nog eens honderduizenden ondertekenden condoléanceregisters door het hele land. Maar ook in Duitsland is er veel aandacht voor de bijzetting van de oud-koningin. De Duitse media staan bol van het overlijden van de 94-jarige prinses en de Duitse omroepen doen vandaag vanaf negen uur 's ochtends live verslag van de bijzetting in de Nieuwe Kerk in Delft.
Lees meer

Recordaantal bezoekers op Leipziger Buchmesse

Achtergrond - 29 maart 2004
(29 maart 2004) Gisteren kwam er een eind aan de vierdaagse Leipziger Buchmesse. De boekenbeurs was een groot succes; maarliefst 102 duizend mensen bezochten de beurs. Daarmee is er een nieuw bezoekersrecord gevestigd en de magische grens van 100 duizend bezoekers ruimschoots overschreden.
Lees meer

Berlijn in delirium door kunst

Achtergrond - 26 maart 2004
(26 maart 2004) Het is zonder enige twijfel dé happening van het jaar op het terrein van kunst en cultuur in Berlijn: de tentoonstelling van ruim tweehonderd meesterwerken van het wereldberoemde Museum of Modern Art uit New York in de Neue Nationalgalerie. Tot eind september valt de canon van de moderne kunst te bezichtigen in de Duitse hoofdstad.
Lees meer

Moorddreiging Rau leidt tot angst voor aanslagen

Achtergrond - 25 maart 2004
(25 maart 2004) Nu president Rau zijn bezoek aan Afrika heeft afgebroken omdat terroristen dreigden hem te vermoorden, is de angst voor aanslagen in Duitsland behoorlijk toegenomen. De Duitse geheime diensten zien de moorddreiging tegen Rau als een startsignaal voor aanslagen in Berlijn. Ook de Berlijnse bevolking maakt zich steeds meer zorgen.
Lees meer

'Polakken die men maar beter kan mijden'

Boeken - 24 maart 2004
Hoe was het dagelijkse leven in de DDR? Wat gebeurde er na de eenwording? Hoe was het om jong te zijn onder een socialistisch regime? Het zijn vragen die Oost-Duitse schrijvers bezighouden, of ze nu jong zijn of al wat ouder. En omdat de waarheid over de DDR complex blijkt te zijn, komt aan de reeks boeken over dit thema geen einde. De auteur van wie nu een roman over leven in de DDR is verschenen, behoort tot de al wat oudere generatie. Christoph Hein (1944) was een kritische DDR-auteur die in 1987 een moedige rede hield tegen de censuur en die vóór 1990 naam maakte met onder meer 'Drachenblut' en 'Der Tangospieler'. 'Landnahme' is zijn nieuwste roman.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger