Artikelen

Angst voor de epidemie

Achtergrond - 21 mei 2003
(21 mei 2003) Met harde maatregelen bestrijden de autoriteiten de nu ook in Duitsland geconstateerde vogelpest. Verbijsterd staren politici en boeren naar het pluimvee in Noordrijn-Westfalen. Een pestepidemie in het hele land is vooralsnog afgewend. Desalniettemin staat de overheid nog altijd op scherp.
Lees meer

Gevangen tussen Oost en West

Achtergrond - 16 mei 2003
(16 mei 2003) De Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) bevindt zich in een crisis. Voorzitter Gabi Zimmer heeft verleden week aangekondigd te zullen opstappen, en heeft daarmee indirect een aloud discussiepunt op de agenda gezet: is de PDS een ostdeutsche Regionalpartei, of een landelijk opererende, socialistische partij?
Lees meer

Van christelijke vredesactiviste tot terroriste

Boeken - 15 mei 2003
(15 mei 2003) Als columniste voelde ze zich een "kapitein in eigen badkuip", maar de zee was blijkbaar oneindig veel verleidelijker. Op 15 mei 1976, 27 jaar geleden, werd Ulrike Meinhof in Berlin-Mariendorf begraven. Alois Prinz schreef een biografie over haar.
Lees meer

Politieke speelruimte Berlijn en Parijs beperkt

Achtergrond - 12 mei 2003
(2 mei 2003) President Bush verkiest tijdens de economische top in het Franse Evian uiteindelijk toch een Frans boven een Zwitsers bed. Eerdere berichten, als zou de president voor de nacht naar Zwitserland uitwijken uit protest tegen de Franse opstelling in de Veiligheidsraad tijdens de Irak-crisis, zijn door de woordvoerder van het Witte Huis, Arie Fleischer, naar het rijk der fabelen verwezen.
Lees meer

"Een barbaarse daad"

Achtergrond - 9 mei 2003
(9 mei 2003) De universiteiten in Berlijn hebben voor de komende jaren ingrijpende maatregelen aangekondigd als reactie op de bezuinigingsplannen van de overheid. Binnenkort gaan de onderhandelingen van start over de subsidie die de onderwijsinstellingen krijgen tussen 2006 en 2009.
Lees meer

'Harztocht'

Achtergrond - 6 mei 2003
(6 mei 2003) Het is een hele ervaring om als Nederlandse journalist een tijdje rond te lopen op de redactie van een Duitse krant. Zeker als het een krant van het voormalige DDR-regime in Oost-Duitsland betreft. In het kader van de uitwisseling van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland was Guus Ferrée zeven weken werkzaam bij de Harzer Volksstimme in Wernigerode. In zijn verslag beschrijft hij zijn ervaringen op de redactie van deze regionale krant, en in de Harz-regio in het algemeen. 
Lees meer

Overtuigen tegenstanders

Achtergrond - 6 mei 2003
  6 mei 2003. Bondskanselier Schröder heeft grote moeite om zijn eigen SPD geheel achter zijn hervormingsplannen te krijgen.…
Lees meer

Chronisch ziek...?

Achtergrond - 5 mei 2003
(5 mei 2003) De regering-Schröder staat voor de zware opgave om de Duitse gezondheidszorg ingrijpend te hervormen. De kosten voor de zorg dreigen namelijk onbeheersbaar te worden. De regering zal haar plannen medio mei presenteren.
Lees meer

Onderwijs

Achtergrond - 5 mei 2003
    5 mei 2003. In Duitsland is een groot tekort aan geschikte opleidingsplaatsen…
Lees meer

Voetballen voor de Rijksdag

Columns - 1 mei 2003
(1 mei 2003) Voor de Rijksdag ligt een mooi groen grasveld. Daar kun je op zitten en naar de mensen kijken die in de rij staan om de glazen koepel op te mogen. Of je kunt er liggen en fantaseren wie er in de helikopter zit die naar het nabijgelegen Bundeskanzleramt vliegt. Want voor bijzonder hooggeplaatste buitenlandse bezoekers is het te gevaarlijk om in een auto door Berlijn te rijden. Meestal gaat het natuurlijk gewoon om politiehelikopters, die iets belangrijks in de lucht doen. Daar kun je dan ook lekker over filosoferen. Maar wat je er niet meer mag sinds deze week is voetballen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger