Artikelen

Begrotingstekort

Achtergrond - 1 juli 2003
De Duitse regering kampt met een enorm gat in de begroting. Schröder kan geen gaten meer…
Lees meer

Agenda 2006

Achtergrond - 1 juli 2003
Volgens sommige tegenstanders van Schröder zorgen zijn plannen…
Lees meer

Bündnis für Arbeit

Achtergrond - 1 juli 2003
  3 maart 2003. Kort voor de topontmoeting tussen vakbonden en werkgevers verklaart DGB-voorzitter
Lees meer

Gezondheidszorg

Achtergrond - 1 juli 2003
  Bondskanselier Schröder wil dat het ziekenfonds minder uitgebreid wordt.…
Lees meer

Een Grote Coalitie als heelmeester?

Achtergrond - 26 juni 2003
(26 juni 2003) Precies negen maanden na de Bondsdagverkiezingen van september 2002 is Duitsland getuige van de geboorte van een informele Grote Coalitie. Regering en oppositie hebben aangekondigd gezamenlijk te zullen gaan werken aan een voorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg.
Lees meer

"Drugsparadijs Nederland"

Achtergrond - 25 juni 2003
(25 juni 2003) "Slap", noemde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schily eind juni het Nederlandse drugsbeleid. Den Haag moet de koeriers op Schiphol, de smokkel van cocaïne en productie van ecstasy harder aanpakken, anders wordt ons land een Europees probleem, vindt hij. De Nederlandse drugsvoorlichter van Justitie vindt dat overdreven. Nederland doet al van alles en Donner gaat dat na de vakantie uitleggen in Berlijn. En zo preekt iedereen voor zijn eigen parochie.
Lees meer

Belang van Nederland ligt in Düsseldorf

Columns - 23 juni 2003
(23 juni 2003) Enkele jaren geleden zorgde de PvdA-politicus Thijs Wöltgens voor enige opschudding nadat hij ogenschijnlijk had gepleit voor aansluiting van Nederland bij Duitsland. Nederland, aldus de interpretatie van Wöltgens' uitspraak, zou op velerlei gebied zo zeer met Duitsland verbonden zijn dat het zich net zo goed tot zeventiende deelstaat van Duitsland zou kunnen uitroepen. Het kan echter geen kwaad wanneer Nederland zich af en toe wat meer van zijn grootte en gewicht bewust is en beseft dat veel van zijn belangen beter in de hoofdstad Düsseldorf van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) zijn te behartigen dan in Berlijn.
Lees meer

Duitslandweb sleept Europese prijs in de wacht

Achtergrond - 20 juni 2003
(Amsterdam, Berlijn, 20 juni 2003) Het Duitslandweb is vandaag in Berlijn met de Comenius Euromedia Medaille, een prestigieuze Europese multimediaprijs, onderscheiden.
Lees meer

Vorsicht, Friedman!

Achtergrond - 19 juni 2003
(20 juni 2003) Komt het tot een rechtszaak tegen de van cocaïnegebruik verdachte tv-presentator Michel Friedman of niet? Mocht het inderdaad zover komen, dan wordt Duitsland wellicht getuige van een nieuw antisemitismedebat.
Lees meer

17 juni bracht Duitsers dichter bij het Westen

Achtergrond - 17 juni 2003
(17 juni 2003) Vijftig jaar na dato wordt de opstand in de DDR op 17 juni 1953 op tal van manieren herdacht. Uiteindelijk leverde het oproer voor de Oost-Duitsers niets op. De West-Duitsers profiteerden wel: de opstand in het Oosten maakte de integratie van West-Duitsland in westerse samenwerkingsverbanden geloofwaardiger. Dit blijkt uit de toenmalige reacties in Nederland.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger