Duitslandweb logo Duitslandweb

Opmerkelijk: Europeanen leren liever geen Duits
In Azië en Amerika wel toename van interesse voor Duits

Achtergrond - 16 december 2011

“Europa spreekt Duits”, zei CDU-fractievoorzitter Volker Kauder onlangs. In de praktijk valt dat tegen, blijkt uit een publicatie van het Statistische Bundesamt. In Europa neemt de interesse voor de Duitse taal de laatste jaren juist af. In Nederland halveerde het aantal scholieren dat Duits volgt zelfs tussen 2005 en 2010, volgens deze cijfers.

Opmerkelijk: Europeanen leren liever geen Duits
© Flickr.com/alasdairnicol

In 17 EU-landen is het aantal scholieren met Duits in het vakkenpakket afgenomen. Dat maakte het Statistische Bundesamt, het Duitse bureau voor de statistiek, woensdag bekend. Volgens de Duitse statistici, die zich beroepen op een onderzoek van het statistische bureau van de EU, Eurostat, bleef het aantal scholieren met Duits in 4 landen gelijk, terwijl in 3 landen een lichte toename is.

Niet meer verplicht

In Nederland is de daling het sterkst. Tussen 2005 en 2010 kelderde het aantal leerlingen dat Duits volgde van 86 naar 44 procent, blijkt uit de cijfers van Eurostat. In vakkringen is met verbazing gereageerd op de Duitse cijfers. Volgens Kerstin Hämmerling van het Duitsland Instituut bestaat er een goede verklaring voor deze cijfers: “Je moet er rekening mee houden dat in Nederland in 2005 veel scholieren Duits nog verplicht als vak hadden.” Dat systeem veranderde in de afgelopen jaren. Duits zit niet meer in het kerncurriculum. “Het is nu niet meer voor alle profielen verplicht om Duits te leren. Leerlingen kunnen nog wel voor Duits kiezen als extra vak, maar dat kost hen ook meer tijd. Het is daarom logisch dat veel leerlingen dat niet doen,” aldus Hämmerling.

Ook in Denemarken kiezen jongeren steeds minder vaak voor Duits. Ruim eenderde van de Deense scholieren heeft Duits op het rooster staan, waar dat 6 jaar geleden nog bij de helft het geval was. Het verval is minder sterk in Centraal- en Oost-Europa, maar ook daar daalt het aantal leerlingen met Duits gestaag. Daar staat tegenover dat in Luxemburg als enige land het aantal leerlingen met het vak Duits zichtbaar toenam. In de bankenstaat, waar Duits overigens een officiële landstaal is, volgt inmiddels iedere scholier het vak Duits. In 2005 deed 3 procent dat niet.

'Bildungsoffensive'

Opvallend genoeg stijgt de belangstelling voor de Duitse taal na de middelbare school weer, met name in Zuid-Europa. Daar is een tendens dat jonge volwassenen zich toenemend interesseren voor het Duits. “Maar deze duidelijk toegenomen interesse in Duits beperkt zich niet tot Europa,” citeert opinieblad Focus de voorzitter van het Goethe Instituut Hans-Dieter Lehman. In Azië en Amerika leren ook steeds meer mensen Duits. De gestegen belangstelling is volgens hem mede te danken aan de Bondsdag die in 2011 8 miljoen euro ter beschikking stelde voor het 'Bildungsoffensive Deutsche Sprache'. Hiermee moest het Goethe Instituut de Duitse taal in het buitenland promoten. De kwaliteit en het aanbod van Duits onderwijs is daarmee verbeterd, aldus Lehman.

Het Goethe Instituut toonde zich bij het promoten van het Duits van zijn creatiefste kant: in Amerika werd Duits bij jongeren onder de aandacht gebracht via een tournee van Duitse rockbands.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Het is Dag van de Duitse taal. Een feestje voor scholen, maar zeker ook voor taalliefhebbers.

Lees meer

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

In Duitsland is veel te doen om genderneutraal taalgebruik. Wat zeggen de taalwetenschappers?

Lees meer

Blikverruimend

Blikverruimend

De vraag ‘waarom Duits?’ is bijna net zo moeilijk te beantwoorden als ‘waarom literatuur?’ Gastcolumn ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal.

Lees meer

Sprechstunde: Duitse taal

Sprechstunde: Duitse taal

Trixie Hölsgens en Synke Hotje van de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut beantwoorden vragen over de Duitse taal.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger