Werklozen moeten Berlijnse kleuters Duits leren
Nieuws
Achtergrond - 12 oktober 2004
(12 oktober 2004) Alle Berlijnse kleuters moeten na de herfstvakantie een taaltest doen. Als blijkt dat zij het Duits niet voldoende beheersen, moeten ze vanaf februari 2005, voor ze naar de lagere school gaan, Duitse taallessen volgen. Deze lessen zouden moeten worden gegeven door werkloze leraren, aldus Klaus Böger, verantwoordelijk voor onderwijs in de Duitse hoofdstad.
Alle 38 duizend Berlijnse kinderen die in de zomer van 2005 naar de lagere school gaan, zullen worden getest op taalbegrip en uitdrukkingsvermogen. Na deze 'Deutsch-plus'-test moet vaststaan of kinderen extra taalles nodig hebben. Het resultaat wordt de ouders meegedeeld en zal op de lagere school moeten worden getoond waar zij hun kind aanmelden. De kinderen die Duitse les nodig hebben, zullen dat nog op de kleuterschool krijgen. Kinderen die niet naar een kleuterschool gaan - dat zijn er naar schatting ongeveer duizend - krijgen taalles op de lagere school waar ze zijn aangemeld. In totaal rekent men op vierhonderd tot zevenhonderd Berlijnse kinderen die extra taalles zullen krijgen.
Klaus Böger (SPD), senator (c.q. minister) voor Onderwijs in Berlijn, wil voor de taallessen werkloze leraren inzetten op basis van de nieuwe Ein-Euro-Jobs. Deze vorm van het bevorderen van de werkgelegenheid in Duitsland is een onderdeel van Hartz IV, de hervormingsplannen van de regering. Werklozen worden zo aan werk geholpen. Ze mogen hun uitkering behouden en krijgen per uur dat ze werken één euro uitbetaald. In de testfase, die van 1 oktober 2004 tot 1 januari 2005 duurt, is dat nog op vrijwillige basis, vanaf 1 januari 2005 kunnen werklozen verplicht worden een één-euro-baan aan te nemen.
Er heerst echter veel kritiek op de plannen voor de taallessen werkloze leraren in te zetten. De lerarenvakbond GEW zegt ontzet te zijn over de plannen. De werkloze leraren hebben volgens de GEW niet de benodigde ervaring en bovendien zou dit ten koste gaan van banen in het onderwijs. Ook coalitiepartner PDS is sceptisch. "Voor kleine kinderen is geschoold personeel nodig en geen mensen zonder beroepservaring", aldus Siglinde Schaub, onderwijsexpert van de Berlijnse PDS. Er zijn op dit moment ongeveer tweeduizend leraren werkloos in Berlijn. Hoeveel er daarvan in aanmerking kunnen komen om Duitse taalles te geven aan kleuters laat Böger op dit moment uitzoeken.
Reacties
Geen reacties aanwezig