Artikelen

Oranje keert terug in Duitsland

Achtergrond - 15 september 2003
(15 september) Slot Oranienbaum bij Berlijn wordt de komende jaren gerestaureerd. Nederlandse kunstenaars mogen de toekomstige bestemming van het voormalige Oranje-kasteel mede bepalen.
Lees meer

Duitse vragen zonder Nederlandse antwoorden

Columns - 12 september 2003
Ik loop inmiddels al vijf jaar rond in Nederland. Onlangs heb ik mijn studie in het noorden verruild voor werk in het westen - een vaak voorkomend verschijnsel voor menig afgestudeerde Nederlander en een bekend fenomeen in Duitsland. Maar ik ben Duitser in Nederland.
Lees meer

Filmicoon Riefenstahl overleden

Achtergrond - 10 september 2003
(10 september 2003) Ze werd gehaat en bewonderd, maakte prachtige films maar werd achtervolgd door haar werk voor de nationaal-socialisten. De omstreden cineaste en fotografe Leni Riefenstahl is maandagavond op 101-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Duitsland is een roemruchte Zeitzeuge armer.
Lees meer

"Megalomaner Trauerkitsch"

Achtergrond - 8 september 2003
(4 september 2003) Na jarenlange vertraging is in Berlijn een begin gemaakt met de bouw van het Holocaust-Mahnmal. Niet iedereen is tevreden met het concept van architect Peter Eisenman. "Gaan wij Duitsers ons meer met de Holocaust bezighouden, als het monument groter wordt gemaakt?"
Lees meer

Cohen opent nieuw pand Duitsland Instituut

Achtergrond - 5 september 2003
(5 september 2003) Vandaag vindt de feestelijke opening plaats van het nieuwe pand van hetDuitsland Instituut Amsterdam en deInternational School for Humanities and Social Sciences  aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Rond vier uur onthultburgemeester Job Coheneen kunstwerk in de foyer en opent daarmee het gebouw.
Lees meer

Berlijn en Parijs wijzen ontwerpresolutie VS af

Achtergrond - 5 september 2003
(5 september 2003) Schröder en Chirac hebben met grote terughoudendheid gereageerd op het Amerikaanse ontwerp voor een nieuwe VN-resolutie inzake Irak. Volgens beide regeringsleiders zijn de voorstellen van Bush een kleine stap in de goede richting van een evenwichtige wederpbouw en democratisering van Irak, maar gaan ze nog lang niet ver genoeg.
Lees meer

Gestrand in de stad

Columns - 1 september 2003
(1 september 2003) Niet alleen heb ik iedereen die het wilde horen afgelopen winter verkondigd hoe ik uitgerekend dit jaargetijde in Berlijn weet te waarderen, het staat ook nog eens zwart op wit in een gastcolumn die ik voor deze site heb geschreven. Het valt dus niet te ontkennen, het zijn mijn woorden, "er gaat niets boven Berlijn in de winter."
Lees meer

Rürup verenigt SPD en CDU/CSU

Achtergrond - 29 augustus 2003
(29 augustus 2003) Het voorstel waarmee de commissie-Rürup hoopt het pensioenstelsel in Duitsland betaalbaar te houden, heeft SPD en CDU/CSU verenigd. In de uitoefening van kritiek op het voorstel, welteverstaan. Dit gemeenschappelijke standpunt lijkt echter geen voedingsbodem te zijn voor een samenwerking tussen regering en oppositie.
Lees meer

Na de regen...

Achtergrond - 27 augustus 2003
(27 augustus 2003) Een jaar geleden brak in Centraal-Europa een stortbui uit, die een verwoestende vloedgolf op gang bracht. Het lagedrukgebied met de onschuldige naam 'Ilse' was de oorzaak van een van de grootste natuurrampen in de Duitse geschiedenis. Bijna drie weken duurde de zogeheten Jahrhundertflut, die vooral Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen trof. De wederopbouw van de verwoeste gemeentes in Oost-Duitsland gold als een nationale opgave. Er werd veel geld voor gedoneerd. En veel politiek mee bedreven.
Lees meer

Via Kundus richting Washington

Achtergrond - 22 augustus 2003
(20 augustus 2003) In Duitsland is aanzienlijke twijfel gerezen over het voorstel van de bondsregering, om het ISAF-mandaat in Afghanistan uit te breiden tot buiten de grenzen van de hoofdstad Kabul. De Bundeswehr daarentegen hoopt op een hernieuwde samenwerking met het Nederlandse leger. Op de achtergrond speelt de relatie van Duitsland met de Verenigde Staten een rol.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger