Artikelen

"Het is mijn eigen verhaal"

Boeken - 13 april 2004
Klaus Kordon (1943) is één van de bekendste en meest bekroonde jeugdboekenschrijvers van Duitsland. Zijn omvangrijke oeuvre omvat geïllustreerde kinderboeken en sprookjes. Maar Kordon is vooral bekend vanwege zijn realistische, gedreven en ook altijd spannende boeken, die de geschiedenis uit het perspectief van een meestal jeugdige hoofdpersoon weergeven. In zijn nieuwste boek 'Krokodil im Nacken' reflecteert Kordon dertig jaar politieke, Oost-Duitse en persoonlijke geschiedenis van 1943 tot 1973.
Lees meer

Duitsers weg uit Irak na dood veiligheidsexperts

Achtergrond - 13 april 2004
(13 april 2004) Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Duitsers, die nog in Irak verblijven, opgeroepen het land te verlaten. Het is vrijwel zeker dat twee Duitse medewerkers van het elitekorps GSG-9 door Irakese rebellen om het leven zijn gebracht.
Lees meer

Schröder opent EFR-Businessweek in Rotterdam

Achtergrond - 8 april 2004
(8 april 2004) Volgende week donderdag 15 april brengt bondskanselier Gerhard Schröder een bezoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij zal het congres van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam, de EFR-Businessweek, openen. Ook een bezoek aan Koningin Beatrix en een diner met minister-president Jan Peter Balkenende staan op het programma.
Lees meer

Concurrentie tussen paashaas en vredesduif 

Achtergrond - 8 april 2004
(8 april 2004) In tientallen steden en dorpen, verspreid door heel Duitsland, zullen tussen Goede Vrijdag en tweede Paasdag tienduizenden mensen de straat opgaan om met zogeheten Ostermärsche ('paasmarsen') te demonstreren voor vrede en veiligheid, en tegen oorlog en bewapening. Dit gebruik, waarvan de organisatie in handen van de Duitse vredesbeweging ligt, bestaat al tientallen jaren. De paashaas zal in Duitsland de komende dagen weer geduchte concurrentie ondervinden van de vredesduif.
Lees meer

Logboek: april 2004

Achtergrond - 6 april 2004
Dinsdag 6 april Vandaag krijgt de redactie de workshop fotografie van Willy Slingerland. Met een tas vol camera's en fotorolletjes…
Lees meer

Regeringsadviseur wil nieuw beleid Oost-Duitsland

Achtergrond - 6 april 2004
(6 april 2004) De economische crisis in Duitsland wordt voor een groot deel veroorzaakt door de hoge kosten van de wederopbouw van Oost-Duitsland. Het geld dat in de nieuwe deelstaten wordt geïnvesteerd, moet anders worden verdeeld. Er moet een Sonderwirtschaftszone in Oost-Duitsland ingericht worden en daar moet een Ost-Koordinator, die zich alleen maar bezig houdt met de opbouw van dit gebied, voor worden benoemd. Dit zegt de Duitse regeringsadviseur Klaus von Dohnanyi.
Lees meer

Rood-groen niet onder indruk van demonstraties

Achtergrond - 5 april 2004
(5 april 2004) Ruim een half miljoen Duitsers gingen zaterdag de straat op om te protesteren tegen het regeringsbeleid van rood-groen. Ze zijn het niet eens met de hervormingen die de regering doorvoert en noemen die de afbraak van de verzorgingsstaat. De SPD en de Groenen tonen zich echter niet onder de indruk van de protesten en houden vast aan hun politiek.
Lees meer

Demonstratie tegen 'Sozialabbau' 

Achtergrond - 2 april 2004
(2 april 2004) De voorzitter van de vakbond Verdi, Frank Bsirske, kondigde vanochtend stakingen aan. Hij is het niet eens met de deelstaten, die een 42-urige werkweek willen invoeren. Die maatregel gaat honderdduizend mensen hun baan kosten, aldus Bsirske. Morgen vindt er in Berlijn een grote demonstratie plaats tegen de afbreuk van de verzorgingsstaat.
Lees meer

Dreigt 'Groen' te verdorren?

Achtergrond - 2 april 2004
(2 april 2004) De verhouding tussen de regeringspartijen SPD en Die Grünen is niet optimaal. De Grünen verwijten de sociaal-democraten dat hen te weinig ruimte wordt gelaten voor het nastreven van een oud ideaal: een schoner milieu. De partij vreest daardoor aan profiel te verliezen. Toch is zij daar zelf medeverantwoordelijk voor.
Lees meer

Ray

Achtergrond - 1 april 2004
Ik ben Ray Setrowidjojo, een jongen van 15 jaar. Ik zit op het Montessori College Oost en zit in klas T32.…
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger