Artikelen

Discussie over quotum Duitstalige muziek

Achtergrond - 30 september 2004
(30 september 2004) In Duitsland is  opnieuw discussie ontstaan over het invoeren van een quotum voor Duitstalige muziek op de radio. Ruim vijfhonderd Duitse kunstenaars en een aantal politici willen met dit quotum bereiken dat Duitstalige muziek meer aandacht krijgt. Minister Clement van Economische Zaken en de radiozenders zijn tegen. Gisteren vond er daarom een speciale openbare zitting plaats in de Bondsdag.
Lees meer

Crisis bij Duitslands grootste warenhuis Karstadt

Achtergrond - 29 september 2004
(29 september 2004) KarstadtQuelle, het grootste warenhuis- en postorderbedrijf van Europa, wil 77 van zijn 181 filialen sluiten of verkopen. Hiermee dreigt één van Duitslands meest traditionele handelsbedrijven ten onder te gaan. De vakbond Ver.di vindt dat Karstadt nog best te redden is en kondigt acties aan.
Lees meer

Schröder en Belka tegen claims verdrevenen

Achtergrond - 28 september 2004
(28 september 2004) De Duitse kanselier Gerhard Schröder en de Poolse premier Marek Belka willen verhinderen dat Duitsers, die na de Tweede Wereldoorlog uit Polen zijn verdreven, claims kunnen indienen om hun bezittingen terug te eisen. Daartoe wordt een speciaal juridisch team ingesteld. De claims zouden het "wonder van de verzoening en de vriendschap" tussen beide landen schaden, aldus Schröder.
Lees meer

Het dilemma van Merkel & Co.

Achtergrond - 28 september 2004
(28 september 2004) Oppositiepartij CDU blijft vooralsnog koploper in de peilingen, maar de christen-democraten hebben bij achtereenvolgende verkiezingen stemmenverlies geleden. De partij moet oppassen haar voorsprong niet te verspelen.
Lees meer

CDU en SPD verliezen allebei in gemeentes NRW

Achtergrond - 27 september 2004
(27 september 2004) Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) hebben CDU en SPD verloren, FDP en Die Grünen wonnen. De SPD behaalde zelfs het slechtste resultaat ooit in deze deelstaat. De CDU blijft ondanks het verlies de grootste partij. Desondanks toonden alle partijen zich tevreden met het behaalde resultaat en voelde niemand zich officieel de verliezer van de verkiezingen.
Lees meer

Gemengde reacties op Duitse zetel

Achtergrond - 24 september 2004
(24 september 2004) Frankrijk en Engeland hebben zich positief uitgesproken over Duitslands wens permanent lid te worden van de VN-Veiligheidsraad. Italië daarentegen heeft zich tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York donderdag negatief uitgelaten over Duitslands streven. De Verenigde Staten reageerden terughoudend.
Lees meer

Deutsche Bahn niet in 2006 naar de beurs

Achtergrond - 23 september 2004
(23 september 2004) De Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen, heeft haar ambitieuze plannen om in 2006 naar de beurs te gaan, op moeten geven. Het bedrijf is er economisch nog niet klaar voor. De voorzitter van de Raad van Commissarissen Michael Frenzel noemt een beursnotering op deze korte termijn "niet realistisch". Een nieuwe datum is nog niet gepland. De vraag is of Hartmut Mehdorn, de directeur van de Deutsche Bahn, kan aanblijven.
Lees meer

Het Pruisen van Joop en Otto

Columns - 22 september 2004
(22 september 2004) In 2004, een halve eeuw na de aftrap voor de wederopbouw, reed Dylan van Eijkeren in de BMW de hele winter rond in Duitsland. Hij had geen vastomlijnde route. Hij had gespaard en zou reizen tot zijn geld op was. Van Eijkeren wilde zich laten leiden door wat op zijn weg kwam, al had hij een handvol afspraken en een paar reserveringen. Hij hoefde niks. Hij wilde reizen, hij zou onderweg zijn. Het draaide om de reis, niet om de aankomst.
Lees meer

Omstreden kunstcollectie te zien in Berlijn

Achtergrond - 21 september 2004
(21 september 2004) Vandaag opent in het kunstmuseum Hamburger Bahnhof in Berlijn de tentoonstelling van de omstreden Flick-collectie. Friedrich Christian Flick bezit één van de belangrijkste collecties moderne kunst ter wereld. Als kleinzoon van de nationaal-socialistische ondernemer Friedrich Flick, die tijdens de nazi-tijd met behulp van dwangarbeiders een vermogen wist op te bouwen, wordt hem echter verweten zijn collectie gekocht te hebben met "bloedgeld".
Lees meer

Volkspartijen verliezen, protestpartijen winnen

Achtergrond - 20 september 2004
(20 september 2004) Voor regeringspartij SPD zijn de parlementsverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg gisteren relatief goed verlopen. In Brandenburg blijven de sociaal-democraten ondanks gevoelig verlies de grootste partij; in Saksen verloor de concurrerende CDU haar absolute meerderheid. Grote winnaars zijn de links-populistische PDS en de extreem-rechtse NPD.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger