Artikelen

Eerste koppen rollen in antisemitisme-affaire

Achtergrond - 5 november 2003
(5 november 2003) Minister van Defensie Peter Struck (SPD) heeft gisteren Reinhard Günzel, generaal van de elitetroepen van het Kommando Spezialkräfte, ontslagen. Hij deed dit enkele uren nadat bekend was geworden dat de ex-generaal per brief zijn steun had betuigd aan Martin Hohmann, de CDU-bondsdagafgevaardigde die momenteel onder vuur ligt vanwege antisemitische uitspraken. De druk op fractievoorzitter Angela Merkel om Hohmann uit de fractie te zetten, neemt toe.
Lees meer

Export ostalgie

Columns - 5 november 2003
(6 november 2003) Nog geen jaar geleden werd ik vreemd aangekeken als ik het in Nederland over Ostalgie had. "Nostalgie" bedoelde ik waarschijnlijk? Sinds kort maakt de term deel uit van het Nederlandse vocabulaire. Nova besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan dit typische fenomeen en Het Parool kopte deze week 'Ostalgie op het Haarlemmerplein'. Bij bezoekers uit Nederland staat "Dat museum waar je kunt zien hoe Oost-Duitse woningen waren ingericht" en "Die winkel waar je Oost-Duitse producten kunt kopen" ineens tussen het rijtje Rijksdag, Checkpoint Charlie en Joods Museum.
Lees meer

'Agenda Merkel'

Achtergrond - 4 november 2003
Wordt 'Kohls meisje' nu 'Maggie Merkel'? Enkele dagen voordat, regering en oppositie in de Vermittlungsausschuß van de Bondsdag zullen onderhandelen over de hervormingsplannen van de regering, kiezen SPD en Groenen zware wapens om de frontvrouw van CDU en CSU, Angela Merkel, in het nauw te drijven.
Lees meer

Opening schaatsseizoen in Nederland en Duitsland

Achtergrond - 3 november 2003
(3 november 2003) Zowel in Nederland als in Duitsland is dit weekend het schaatsseizoen weer begonnen met de nationale kampioenschappen, in respectievelijk Heerenveen en Erfurt. Terwijl de Duitse pers zich vooral concentreert op het vrouwenschaatsen, ligt de focus in Nederland op de heren.
Lees meer

Sterft de Duitser uit?

Achtergrond - 1 november 2003
De levensverwachting in Duitsland stijgt. Met andere woorden, de inwoners van de Bondsrepubliek worden gemiddeld steeds ouder. De huidige…
Lees meer

Van autochtoon naar allochtoon

Achtergrond - 1 november 2003
Demographische Zeitenwende Duitsland en de Europese Unie vergrijzen. Onder demografen is dit allang geen nieuws meer. De afgelopen…
Lees meer

Het leven begint bij 66!

Achtergrond - 1 november 2003
De ouderen van nu zijn opgegroeid in de eerste helft van de twintigste eeuw. De bejaarden van het jaar 2033 zijn echter de dertigers, veertigers en vijftigers van nu. Zal deze groep lijken op de bejaarden anno 2003 of zijn de ouderen van de toekomst totaal anders van aard?
Lees meer

Fatih Akin

Achtergrond - 31 oktober 2003
Onlangs vond in het Theater Lataren/Venster in Rotterdam het festival 'Cinema Méditerranée' plaats. Eén van de instellingen die hieraan een bijdrage hebben geleverd, is het Goethe-Institut Rotterdam. Waarom promoot Duitsland de filmproductie die zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied heeft? Het antwoord op deze vraag is simpel: omdat het ook een Duitse filmproductie is. De nieuwe Duitse film wordt veelal gemaakt door jonge regisseurs van Turkse komaf.
Lees meer

Bescherming embryo's ter discussie

Achtergrond - 30 oktober 2003
(30 oktober 2003) De Duitse minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) wil de wettelijke bescherming van reageerbuis-embryo's beperken om zo meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Zij heeft dit gisteren gezegd in een speech aan de Humboldt Universität in Berlijn. Met haar toespraak ontlokte zij een stroom aan protesten van kerken en politiek.
Lees meer

Bolwerk neonazi's opgerold

Achtergrond - 29 oktober 2003
(29 oktober 2003) De politie van Sleeswijk-Holstein heeft dinsdag in ongeveer vijftig woningen van rechts-extremisten invallen gedaan, waarbij wapens en propagandamateriaal in beslag zijn genomen. Het gaat hierbij om leden van de als gevaarlijk bekend staande organisatie Combat 18. Tien mensen werden gearresteerd.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger