Artikelen

Berlijn en Parijs wijzen ontwerpresolutie VS af

Achtergrond - 5 september 2003
(5 september 2003) Schröder en Chirac hebben met grote terughoudendheid gereageerd op het Amerikaanse ontwerp voor een nieuwe VN-resolutie inzake Irak. Volgens beide regeringsleiders zijn de voorstellen van Bush een kleine stap in de goede richting van een evenwichtige wederpbouw en democratisering van Irak, maar gaan ze nog lang niet ver genoeg.
Lees meer

Gestrand in de stad

Columns - 1 september 2003
(1 september 2003) Niet alleen heb ik iedereen die het wilde horen afgelopen winter verkondigd hoe ik uitgerekend dit jaargetijde in Berlijn weet te waarderen, het staat ook nog eens zwart op wit in een gastcolumn die ik voor deze site heb geschreven. Het valt dus niet te ontkennen, het zijn mijn woorden, "er gaat niets boven Berlijn in de winter."
Lees meer

Rürup verenigt SPD en CDU/CSU

Achtergrond - 29 augustus 2003
(29 augustus 2003) Het voorstel waarmee de commissie-Rürup hoopt het pensioenstelsel in Duitsland betaalbaar te houden, heeft SPD en CDU/CSU verenigd. In de uitoefening van kritiek op het voorstel, welteverstaan. Dit gemeenschappelijke standpunt lijkt echter geen voedingsbodem te zijn voor een samenwerking tussen regering en oppositie.
Lees meer

Na de regen...

Achtergrond - 27 augustus 2003
(27 augustus 2003) Een jaar geleden brak in Centraal-Europa een stortbui uit, die een verwoestende vloedgolf op gang bracht. Het lagedrukgebied met de onschuldige naam 'Ilse' was de oorzaak van een van de grootste natuurrampen in de Duitse geschiedenis. Bijna drie weken duurde de zogeheten Jahrhundertflut, die vooral Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen trof. De wederopbouw van de verwoeste gemeentes in Oost-Duitsland gold als een nationale opgave. Er werd veel geld voor gedoneerd. En veel politiek mee bedreven.
Lees meer

Via Kundus richting Washington

Achtergrond - 22 augustus 2003
(20 augustus 2003) In Duitsland is aanzienlijke twijfel gerezen over het voorstel van de bondsregering, om het ISAF-mandaat in Afghanistan uit te breiden tot buiten de grenzen van de hoofdstad Kabul. De Bundeswehr daarentegen hoopt op een hernieuwde samenwerking met het Nederlandse leger. Op de achtergrond speelt de relatie van Duitsland met de Verenigde Staten een rol.
Lees meer

Schill ontslagen

Achtergrond - 20 augustus 2003
(20 augustus 2003) De omstreden minister van Binnenlandse Zaken in Hamburg, Ronald Schill, is gisteren door Burgemeester Von Beust ontslagen. Aanleiding hiervoor is een poging van Schill om Von Beust te chanteren. Reeds vele malen had de radicale Schill, vroeger bekend als Richter Gnadenlos, het te bont gemaakt, dit keer was de maat vol.
Lees meer

Spookstad Spreepark

Columns - 19 augustus 2003
(19 augustus 2003) Eigenlijk zou het prima stof zijn voor een kinderverhaal: midden in Berlijn ligt een verlaten sprookjespark. De draaimolens zijn vervallen, het reuzenrad staat stil, de levensgrote draken en olifanten zijn omgevallen en verwaarloosd. Maar temidden van de vergane glorie waart een oude man als een geest door een spookstad. Ja zeker, hier woont nog iemand. Het is de vroegere tekenaar van het park, de ontwerper van de sprookjesfiguren, een Engelsman nota bene, goedgehumeurd, vriendelijk voor kinderen en ietwat vereenzaamd.
Lees meer

Uit eten in de DDR

Achtergrond - 15 augustus 2003
(15 augustus 2003) "Achtung! Sie verlassen jetzt die Bundesrepublik Deutschland und betreten besetztes Gebiet!". Pizzeria Osseria in de Langhansstraße in Oost-Berlijn is vermoedelijk het enige restaurant in heel Duitsland, dat zijn gasten bij binnenkomst welkom heet met een waarschuwingssignaal dat nog afkomstig is van de voormalige Duits-Duitse grens. Er is ook geen sprake van dat het bord hier per ongeluk verzeild is geraakt, integendeel: het gehele restaurant is doelbewust ingericht met spullen uit de DDR.
Lees meer

Grens! Welke grens?

Achtergrond - 14 augustus 2003
(13 augustus 2003) Aan de Nederrijn blijkt in het klein, hoe Europa kan samengroeien. Kranenburg, ten westen van Kleve, dreigde te vergrijzen. Nu groeit aan de rand van het dorp een Nederlandse kolonie.
Lees meer

Terug in Nederland

Columns - 11 augustus 2003
(11 augustus 2003) Mijn op één na laatste Berlijnse bericht was een afscheidscolumn. Ik had dat expres zo gepland, zodat mijn laatste column een gewone zou kunnen worden. Ik houd helemaal niet van afscheid nemen en ik heb de afgelopen maand maar weer eens bewezen dat ik dat ook niet kan. Ik heb net gedaan alsof er niets aan de hand was, tot en met mijn 'niet-afscheidsfeest' een week voor mijn vertrek aan toe, en had alle regel- en inpakdingen voor de laatste week bewaard, waarin ik ook nog eens iedereen apart gedag wilde zeggen. Daarmee natuurlijk alles alleen maar erger makend.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger