Artikelen

Gebed zonder end

Achtergrond - 5 maart 2004
(5 maart 2004) Waarom is de minister van Verkeer nog altijd niet gedwongen tot aftreden? Dat is een vraag waarop menigeen in Duitsland momenteel het antwoord zoekt, gezien het fiasco bij de geplande invoering van een systeem van tolheffing op de Duitse snelwegen. Een jaar geleden garandeerde minister van Verkeer Manfred Stolpe (SPD), dat het project in de zomer van 2003 van start zou gaan. Inmiddels is sprake van het jaar 2005. Op zijn vroegst. Door deze vertraging loopt de regering-Schröder een slordige 2 miljard euro aan inkomsten mis. Toch heeft de kanselier zijn minister nog steeds niet tot de verantwoording geroepen. Dat is niet in de laatste plaats het gevolg van Stolpes populariteit onder de inwoners van het voormalige Oost-Duitsland.
Lees meer

Balkenende niet bekend in Duitsland

Achtergrond - 4 maart 2004
(4 maart 2004) Volgens een enquête van de NIPO in samenwerking met het Duitse collega-bureau Emnid weet slechts één op de vijf Duitsers wie Jan Peter Balkenende is. Koningin Beatrix is daarentegen bij 91 procent van de Duitsers bekend. Het onderzoek vond plaats in het kader van het staatsbezoek van de koningin aan Duitsland deze week.
Lees meer

Vakbonden willen eigen partij

Achtergrond - 3 maart 2004
(3 maart 2004) De Duitse vakbonden en de SPD, de partij waar de vakbonden traditioneel mee verbonden zijn, groeien steeds meer uit elkaar. Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben delen van de vakbonden daarom het plan opgevat om een eigen partij op te richten.
Lees meer

Hans Jochen Vogel heeft nergens spijt van

Achtergrond - 3 maart 2004
(3 maart 2004) Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München kreeg Hans Jochen Vogel (SPD) als vice-voorzitter van het organiserend comité en oud-burgemeester van de stad voor het eerst te maken met terroristisch geweld. De moeilijkste periode van zijn leven moest toen echter nog komen. Als minister van Justitie tussen 1974 en 1981 werd hij door de terroristische activiteiten van de Rote Armee Fraktion (RAF) gedwongen zware beslissingen te nemen. "Ik was direct verantwoordelijk voor het leven van mensen, die ik soms ook persoonlijk kende."
Lees meer

Op de hei

Columns - 2 maart 2004
(2 maart 2004) Balancerend op mijn tenen met een arm in de lucht probeer ik een signaal op te vangen voor mijn mobiele telefoon. Ik heb een provider die zijn doelgroep ziet in de grootstedelijke beller. Uitstekende ontvangst in de Berlijnse U-Bahn, maar buiten de stadsgrenzen lijk je te zijn onderworpen aan willekeur. Dit maakt het niet gemakkelijk mijn Berlijnse vrienden de routebeschrijving door de geven naar het vakantiehuisje van mijn familie. Maar het voelt goed, ja bijna gezond: ik ben even weg uit de stad.
Lees meer

Koningin Beatrix opent ambassade in Berlijn

Achtergrond - 2 maart 2004
(2 maart 2004) Vandaag opent koningin Beatrix in Berlijn het nieuwe gebouw van de Nederlandse ambassade in Duitsland. Het ontwerp van architect Rem Koolhaas werd in november 2003 bekroond met de Architekturpreis Berlin. Morgen zal ze haar tweedaagse officiële bezoek aan Duitsland afsluiten met een bezoek aan het slot Oranienbaum in de deelstaat Saksen-Anhalt.
Lees meer

Logboek: maart 2004

Achtergrond - 1 maart 2004
Woensdag 3 maart Parool-journalist Bert Steinmetz vertelt de schoolkrantredactie alles over het leven van een journalist. Wat…
Lees meer

Historische zege CDU in Hamburg

Achtergrond - 1 maart 2004
De CDU heeft bij de verkiezingen in de deelstaat Hamburg de absolute meerderheid behaald. De partij van burgemeester Ole von Beust behaalde 47,2 procent van de stemmen, ruim 20 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in 2001. De SPD, van oudsher de grootste partij in Hamburg, verloor zes procent en kwam uit op 30,5 procent van de stemmen. De opkomst bij de verkiezingen was met 78,8 procent erg hoog.
Lees meer

'Superwahljahr 2004' zondag van start

Achtergrond - 27 februari 2004
(27 februari 2004) Aanstaande zondag kiezen de inwoners van Hamburg een nieuw deelstaatparlement. De verkiezingen in de Hanzestad vormen de opmaat voor een drukbezet verkiezingsjaar in Duitsland: in 2004 staan in vijf deelstaten parlementsverkiezingen op de politieke agenda, en in acht deelstaten worden nieuwe gemeenteraden gekozen. In juni vinden bovendien ook nog verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. De oppositionele CDU hoopt in 'Superwahljahr 2004' alvast een voorschot te kunnen nemen op een christen-democratische overwinning bij de volgende Bondsdagverkiezingen; voor de SPD van kanselier Gerhard Schröder staat 2004 vooral in het teken van het terugwinnen van het vertrouwen van de kiezers.
Lees meer

Schröder weer welkom in het Witte Huis

Achtergrond - 26 februari 2004
(26 februari 2004) Bondskanselier Schröder vliegt vandaag naar Amerika en wordt morgen voor het eerst sinds twee jaar weer ontvangen in het Witte Huis. De verhouding tussen Schröder en de Amerikaanse president Bush werd twee jaar geleden verstoord omdat Duitsland niet mee wilde doen aan de oorlog in Irak. Die oorlog is nu juist het thema dat beide landen weer nader tot elkaar brengt.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger