Artikelen

Nieuwe president strijkt plooien glad

Achtergrond - 2 juli 2004
(2 juli 2004) Duitsland heeft een nieuwe president. Gisterochtend werd Horst Köhler in de Bondsdag beëdigd. De oratie van de kersverse president vormde een moment waarnaar met spanning was uitgezien. Zou het een 'presidentiële' rede worden of zou Köhler zich laten verleiden tot het voeren van partijpolitiek?
Lees meer

Hoofddoekjes op of af?

Achtergrond - 1 juli 2004
De Duitse strijd om de hoofddoekjes is voorbij - althans voorlopig. Op 24 juni keurde het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig, de hoogste Duitse arbeidsrechtelijke instantie, de eerste wet op deelstaatniveau goed, die leraressen het dragen van het islamitische hoofddoekje op openbare scholen verbiedt.
Lees meer

1974 - Nederlaag zonder einde

Achtergrond - 1 juli 2004
Een grasmat, 22 paar schoenen met noppen eronder, een bal, twee netten: meer is het niet. En zoveel meer is het geworden. In de loop van de vorige eeuw veranderde het voetbalspel van een lollige bezigheid voor deftige heren in broeken tot over de knie in een volkssport waarin gemeenschappen hun dromen, verwachtingen en frustraties leggen, en met een bezetenheid en massaliteit die vandaag de dag nog steeds lijkt toe te nemen. Daarom was 7 juli 1974 voor talloze Nederlanders meer dan het teleurstellende gegeven dat de Duitse tegenpartij de bal een keer meer in het netje trapte.
Lees meer

Troost zoeken in de herinnering

Achtergrond - 1 juli 2004
Tegen Malta kan het Duitse elftal het tenminste nog. Afgelopen week hebben Rudi's reuzen met 7:0 van de voetbaldwerg gewonnen. Dat was de laatste tijd toch wel anders. Onlangs nog verloor het Duitse nationale elftal rond Oliver Kahn & Co. een oefeninterland met 1:5 van Roemenië.
Lees meer

Eén zwaluw maakt nog geen NAVO-zomer

Achtergrond - 1 juli 2004
(1 juli 2004) Het voortbestaan van de NAVO hing aan een zijden draad. Zelden stond er zoveel op het spel tijdens een NAVO-bijeenkomst als tijdens de top van Istanbul op 28 en 29 juni. Na de hoogoplopende meningsverschillen over de oorlog in Irak tussen Frankrijk en Duitsland aan de ene kant en de Verenigde Staten, Groot-Brittannië samen met Polen aan de andere kant, werd door veel analisten verwacht dat een mislukte top in Istanbul het einde van het bondgenootschap zou betekenen. Hoewel na afloop bleek dat het zo'n vaart niet liep, ziet de toekomst voor de NAVO er nog verre van rooskleurig uit.
Lees meer

Matte voorstelling in spectaculair gebouw

Achtergrond - 1 juli 2004
(1 juli 2004) In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU geeft het Amsterdamse kunst- en theatergezelschap Dogtroep tot 12 juli een voorstelling in de Nederlandse ambassade in Berlijn. Gebouw en voorstelling strijden om de aandacht van het publiek.
Lees meer

Een Duitse voetbal- krimi

Achtergrond - 1 juli 2004
Diep in ons onderbewustzijn hebben we het aan zien komen, maar ons patriottisch hart zond steeds weer dat ene signaal naar ons hoofd: "We kunnen dit redden, we zijn immers een Turniermannschaft!" Na de frustrerende wedstrijd tegen de Letten wilde niemand van ons het beslissende duel tegen Tsjechië in z'n eentje kijken en dus besloten we, net als talloze andere Duitsers, de wedstrijd ergens te volgen waar hij op een groot scherm zou worden vertoond. Zo zouden we vreugde en leed tenminste met elkaar kunnen delen.
Lees meer

Rau uitgezwaaid als president

Achtergrond - 1 juli 2004
(1 juli 2004) Johannes Rau is geen president van Duitsland meer. In een gezamenlijke zitting van Bondsdag en Bondsraad in Berlijn is Horst Köhler vandaag als zijn opvolger beëdigd. Een portret van een 'politieke president' die uiteindelijk boven de partijen uit wist te stijgen.
Lees meer

Vers van de pers

Achtergrond - 30 juni 2004
(30 juni 2004) De schoolkrant Editie Berlijn is af. Tijdens de feestelijke presentatie van de krant op het Montessori College Oost is het eerste exemplaar aangeboden aan de voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, Martin Verbeet. Het Rode Plein van het Montessori College Oost is voor deze speciale gelegenheid omgetoverd tot een echt theater. De schoolkrant ligt op grote stapels te wachten op haar lezers. De pauze is begonnen en de eerste scholieren en leraren komen binnendruppelen. Op de eerste rij zit natuurlijk de redactie.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger