Artikelen

Die Brücke honderd jaar geleden opgericht

Achtergrond - 8 juni 2005
(8 juni 2005) 7 juni 1905, gisteren precies honderd jaar geleden, geldt als de geboortedatum van de Duitse expressionistische schilderkunst. Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner en Karl Schmidt-Rottluff richtten op die dag in Dresden de kunstenaarsgroep Die Brücke op.
Lees meer

Traditierijk Leica vecht om voortbestaan

Achtergrond - 6 juni 2005
(6 juni 2005) Leica, de vermaarde Duitse cameraproducent, vecht voor zijn voortbestaan. Het bedrijf versliep zich tijdens de digitale revolutie in de fotografie.
Lees meer

Struck wil Duits leger in oorlogsgebied inzetten

Achtergrond - 6 juni 2005
(6 juni 2005) De Duitse minister van Defensie Peter Struck wil het Duitse leger, de Bundeswehr, in oorlogsgebieden kunnen inzetten. Vooralsnog mochten Duitse soldaten alleen voor vredesmissies worden uitgezonden. Met het oog op de vervroegde verkiezingen barst ook de discussie over de afschaffing van de dienstplicht weer los. Morgen beginnen de festiviteiten ter ere van de vijftigste verjaardag van de Bundeswehr.
Lees meer

FC Bayern en nationaal elftal maken ruzie

Achtergrond - 3 juni 2005
(3 juni 2005) Een ruzie tussen Bayern München en het Duitse nationale elftal dreigt uit de hand te lopen. Afgelopen week werd het nieuwe stadion van FC Bayern, de Allianz Arena, geopend met een wedstrijd tussen het thuisteam en het nationale elftal. Sindsdien schelden vertegenwoordigers van beide teams elkaar uit. De Duitse voetbalbond DFB probeert de ruzie te sussen, uit angst dat het de wedstrijd van het nationale team tegen Noord-Ierland negatief zal beïnvloeden.
Lees meer

Teleurstelling over Nederlands 'nee'

Achtergrond - 2 juni 2005
(2 juni 2005) Duitse politici hebben teleurgesteld gereageerd op het Nederlandse 'nee' tegen het Europese grondwettelijk verdrag. De dagen voorafgaand aan het referendum, dat gisteren werd gehouden, besteedden de Duitse media veel aandacht aan Nederland en de verwachte negatieve uitkomst van het referendum. Ook vandaag is Nederland in Duitsland voorpaginanieuws.
Lees meer

Duitse politiek druk met verkiezingen

Achtergrond - 1 juni 2005
(1 juni 2005) Kanselier Gerhard Schröder wil pas vlak voor 1 juli vertellen hoe hij de vertrouwensvraag gaat formuleren. Die moet de weg voor vervroegde verkiezingen vrij maken. Wel heeft hij beloofd Grünen-minister Joschka Fischer eerder in te lichten. Oppositieleider Angela Merkel (CDU) probeert de kiezers intussen duidelijk te maken welke alternatieven voor rood-groen haar partij kan bieden.
Lees meer

Huidige zetelverdeling Bondsdag

Achtergrond - 1 juni 2005
Bij de bondsdagverkiezingen in 2002 haalde de zittende regering van SPD en Bündnis…
Lees meer

Vijf miljoen werklozen

Achtergrond - 1 juni 2005
Als de CDU/CSU van Angela Merkel haar voorsprong op de SPD kan vasthouden zal de regering van bondskanselier Schröder geschiedenis worden. Tijd om de balans op te maken van zeven jaar rood-groen beleid.
Lees meer

De weg naar 18 september

Achtergrond - 1 juni 2005
“Er werden nieuwe verkiezingen aangekondigd, nog voordat het de betrokkenen duidelijk was hoe ze dat moesten aanpakken”, aldus chefredacteur Politiek van dagblad Süddeutsche Zeitung Heribert Prantl. Inderdaad wijst alles erop, dat bondskanselier Schröder zelf ook niet volledig besefte hoe hij vervroegde verkiezingen moest bewerkstelligen, toen hij hiertoe na de verloren deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen (NRW) opriep. Is er inmiddels meer duidelijkheid?
Lees meer

Duitsland is toe aan politieke verandering

Achtergrond - 1 juni 2005
Als er komende zondag verkiezingen zouden worden gehouden, zouden CDU, CSU en FDP in staat zijn het roer van de huidige rood-groene regering over te nemen. Deze stemming onder de bevolking zal tot de verkiezingen in september niet meer veranderen. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger