Artikelen

Kunstzinnige stereotypen

Achtergrond - 28 februari 2005
(28 februari 2005) Het Rotterdamse Goethe-Institut deed afgelopen zaterdag mee aan de jaarlijkse Museumnacht. Het instituut bood ruimte aan een tentoonstelling over de omgang met vooroordelen jegens Duitsland. In tegenstelling tot wat de titel 'Deutschland anders' doet vermoeden, blijven stereotypen helaas voortbestaan.
Lees meer

Op politieke vakantie

Achtergrond - 26 februari 2005
In de jaren zeventig en tachtig onderhield een aantal Nederlanders contacten met mensen in en rond de RAF. Sommigen op persoonlijke titel, anderen in georganiseerd verband. Er zijn evenwel geen aanwijzingen dat Nederlanders ooit direct waren betrokken bij gewelddadige acties van de terreurorganisatie.
Lees meer

Meer vaderschapstest na uitspraak minister

Achtergrond - 25 februari 2005
(25 februari 2005) Het aantal Duitse mannen dat een vaderschapstest laat uitvoeren, is na een uitspraak van minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) begin februari flink gestegen. Zypries wil geheime gen-tests verbieden.
Lees meer

Bush en Schröder maken "mooie show"

Achtergrond - 24 februari 2005
(24 februari 2005) De Duitse media zijn het over één ding eens: kanselier Gerhard Schröder en de Amerikaanse president George Bush hebben er een mooie show van gemaakt. Bush bezocht gisteren de Duitse stad Mainz op zijn reis door Europa en werd hartelijk ontvangen door Gerhard Schröder. Waar beide regeringsleiders in 2002 nog lijnrecht tegenover elkaar stonden over de oorlog in Irak, toonden zij zich nu als goede vrienden.
Lees meer

Uitslag Duitslandweb-prijsvraag

Achtergrond - 24 februari 2005
(24 februari 2004) Wat is volgens jou het meest opvallende nieuws uit Duitsland van de afgelopen drie jaar? Dat vroegen wij de bezoekers van het Duitslandweb naar aanleiding van ons driejarig bestaan. Uit de 48 inzendingen maakten wij op dat Duitslandwebbezoekers qua schandaalminnendheid een doorsnee van de Nederlandse bevolking vormen: het voetbalschandaal en de kannibaal van Duitsland voerden de boventoon bij de antwoorden.
Lees meer

Arbeidsbureau geeft werklozen op

Achtergrond - 23 februari 2005
(23 februari 2005) De Bundesagentur für Arbeit (BA), het Duitse arbeidsbureau, wil oudere Oost-Duitse werklozen niet meer bemiddelen. Volgens BA-chef Frank-Jürgen Weise is het onmogelijk langdurig werklozen uit Oost-Duitsland die ouder zijn dan 55 jaar aan werk te helpen.
Lees meer

Simonis verliest, maar wil toch regeren

Achtergrond - 21 februari 2005
(21 februari 2005) De CDU is na de uiterst spannende verkiezingen in Sleeswijk-Holstein de grootste partij, maar heeft te weinig zetels om met de FDP te kunnen regeren. De SPD van minister-president Heide Simonis verloor ruim vier procent van de stemmen, maar kan samen met Die Grünen en de lokale partij SSW een regering vormen. Simonis is vast van plan minister-president te blijven.
Lees meer

Geen alternatief voor Heide

Achtergrond - 18 februari 2005
(18 februari 2005) Ze is geen goede spreker, komt oorspronkelijk niet eens uit de deelstaat die ze bestuurt en haar politieke balans slaat in deze tijden, waarin bijna alles om economie draait, bijzonder negatief uit. Niettemin ligt minister-president van Sleeswijk-Holstein Heide Simonis (SPD) qua populariteit ver voor op haar uitdager Peter Harry Carstensen van de CDU. Volgens de recentste peilingen heeft zij de grootste kans ook de komende vier jaar de meest noordelijke deelstaat in Duitsland met een rood-groene coalitie te besturen.
Lees meer

Beckenbauer: "DFB-leiding faalt"

Achtergrond - 16 februari 2005
(16 februari 2005) Franz Beckenbauer, voorzitter van het organisatiecomité van het werelkampioenschap voetbal volgend jaar in Duitsland, heeft zich gisteren zeer kritisch uitgelaten over de leiding van de Duitse voetbalbond DFB. Het duo-leiderschap functioneert niet, vindt hij. De DFB-top krijgt steeds meer kritiek te verduren.
Lees meer

Irritatie over NAVO-uitspraken Schröder

Achtergrond - 15 februari 2005
(15 februari 2005) Zowel in Duitsland als daarbuiten is irritatie ontstaan over Gerhard Schröders uitspraken de NAVO te willen hervormen. De Duitse kanselier liet zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in München weten dat volgens hem de NAVO beter zou kunnen functioneren dan nu het geval is. Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer is het met de kritiek niet eens.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger