Artikelen

Minister Clement in eigen partij onder vuur

Achtergrond - 20 mei 2005
(20 mei 2005) Minister Clement (SPD) van Economie en Werkgelegenheid zou in zijn eigen partij onder vuur liggen. Volgens de krant Die Welt zou binnen de top van de SPD gesproken worden over een mogelijk aftreden van Clement als de SPD de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen aanstaande zondag verliest.
Lees meer

Van Silezië naar Pommeren

Achtergrond - 19 mei 2005
(19 mei 2005) Aan de Oder-Neiße-grens en ver daaromheen liggen de trauma’s van de Pools-Duitse geschiedenis voor het oprapen. Tegelijkertijd biedt dit grensgebied een blik op een rijk cultureel verleden en op een dynamische nieuwe tijd in Europees verband. Een reis van Silezië naar Pommeren maakt dat op fascinerende wijze duidelijk.
Lees meer

Treinkaartjes kopen bij Lidl

Achtergrond - 19 mei 2005
(19 mei 2005) In de 2600 Duitse filialen van discount-supermarktketen Lidl kunnen, zolang de voorraad strekt, de komende tien dagen treinkaartjes worden gekocht. Vanaf donderdagochtend kunnen klanten voor 49,90 euro één paar kaartjes kopen, die ze op elk treintraject in Duitsland kunnen inzetten. De actie stuit op veel kritiek.
Lees meer

TV-duel voor verkiezingen in NRW

Achtergrond - 18 mei 2005
(18 mei 2005) Zondag kiezen de inwoners van Noordrijn-Westfalen (NRW), de Duitse deelstaat met de meeste inwoners, een nieuwe deelstaatregering. De SPD regeert er al 39 jaar, maar ligt nu in de peilingen achter op de CDU. Gisteren ontmoetten de lijsttrekkers van beide partijen elkaar voor de tweede keer in een tv-debat. De SPD lijkt nu haar achterstand in te halen.
Lees meer

Roven voor Duitsland

Boeken - 17 mei 2005
(17 mei 2005) De Duitse historicus Götz Aly heeft met ‘Hitlers Volksstaat. Raub, Rassenkrieg und nationaler Sozialismus’ een trend in de jongste Duitse literatuur en geschiedschrijving doorbroken. Met de novelle ‘Im Krebsgang’ van Günter Grass en de studie ‘Der Brand’ van Jörg Friedrich kwamen de Duitse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het middelpunt van de belangstelling te staan. Bij Aly keren de Duitsers terug als daders – en wel als profiteurs van het op grote schaal beroven van de joden en de bezette landen door het nazi-regime. Hitlers Gefälligkeitsdiktatur ‘kocht’ door sociale voorzieningen en gunsten de loyaliteit van de meerheid van het Duitse volk.
Lees meer

Succesvolle bruggenbouwer

Achtergrond - 13 mei 2005
(13 mei 2005) Het Haus der Niederlande in Münster "bouwt bruggen en leidt bruggenbouwers op", zo vatte de Noordrijn-Westfaalse minister van Europese Zaken Wolfram Kuschke de doelstellingen van de instelling samen, die deze maand tien jaar bestaat. Gisteren werd dit jubileum in het raadshuis van Münster gevierd.
Lees meer

Alsof het gisteren is gebeurd

Achtergrond - 12 mei 2005
(12 mei 2005) Alsof het gisteren is gebeurd, zo vertelt Wim van Aalderen zijn verhaal. Over hoe hij in 1944 werd opgepakt en in kamp Sachsenhausen in Oranienburg bij Berlijn belandde. Over de omstandigheden in het kamp en hoe hij er na de oorlog mee probeerde om te gaan. Het verhaal dat hij begin mei voor de Berlijnse Avonden – een vereniging in Berlijn die maandelijks bijeenkomsten organiseert met een Nederlandstalig onderwerp – vertelt is openhartig. Een dag later zal hij het moeilijker hebben, als hij tijdens Dodenherdenking opnieuw zijn verhaal doet, deze keer in Sachsenhausen zelf.
Lees meer

Duits parlement stemt voor Europese grondwet

Achtergrond - 12 mei 2005
(12 mei 2005) Het Duitse parlement heeft vanmiddag met ruim 95 procent van de stemmen de Europese grondwet geratificeerd. Anders dan in Nederland en Frankrijk wordt er in Duitsland geen referendum over de nieuwe grondwet georganiseerd. De leiders van de verschillende politieke partijen hadden er voor gezorgd dat hun fracties 'ja' zouden stemmen. De stemming werd vandaag gehouden om een signaal aan Frankrijk af te geven, waar op 29 mei een referendum wordt gehouden. Op dit moment is een meerderheid van de Fransen tegen de Europese grondwet. 
Lees meer

Authentieke relikwieën

Achtergrond - 11 mei 2005 - Auteur: Ewout van der Knaap
(11 mei 2005) Van de officiële opening van het Duitse holocaust-monument voor de vermoorde Europese joden viel weinig spektakel te verwachten. Na zeventien jaar hevige discussies zou met gepaste ceremoniële plichtplegingen – toespraken en muziek – de overgang naar daadwerkelijk gebruik van het monument en bijbehorend documentatiecentrum beginnen. De toespraken van twee sleutelfiguren van de Duitse herinneringscultuur kondigen echter nieuwe discussies aan.
Lees meer

Tegen de on-Duitse geest

Achtergrond - 11 mei 2005
(11 mei 2005) Het werd gisteren in de schaduw gesteld door alle aandacht voor de inwijding van het holocaust-monument, terwijl het ook alles te maken heeft met het nazisme en de jodenvervolging. Op 10 mei 1933 vond in Berlijn de beruchte boekverbranding plaats – gisteren precies 72 jaar geleden.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger