Artikelen

Oost-Duitse crèches beste van Europa

Achtergrond - 1 december 2004
(1 december 2004) De kinderopvang in Oost-Duitsland is één van de best georganiseerde van Europa. West-Duitse deelstaten blijven echter ver achter. Dit blijkt uit een gisteren gepresenteerde internationale studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De Duitse minister voor Familieaangelegenheden Renate Schmidt kreeg het advies voor beter opgeleide werknemers op crèches te zorgen.
Lees meer

Ophitsen omwille van integratie

Achtergrond - 30 november 2004
(30 november 2004) De CDU heeft het omstreden begrip Leitkultur weer van stal gehaald. Ondanks felle reacties en de onduidelijke betekenis heeft het weldegelijk een functie binnen het huidige debat over integratie.
Lees meer

Geen invoering minimumloon in Duitsland

Achtergrond - 30 november 2004
(30 november 2004) De invoering van een wettelijk minimumloon in Duitsland is voorlopig van de baan. SPD-partij en -fractievoorzitter Franz Müntefering pleit al sinds april voor een wettelijke ondergrens van het loon. Zijn partij en de vakbonden hebben na maandenlange onderhandelingen echter nog altijd geen geschikte regeling kunnen treffen en willen het debat om het minimumloon nu beëindigen.
Lees meer

Van paradepaardje tot splijtzwam

Achtergrond - 29 november 2004
(29 november 2004) Op 6 en 7 december vindt in Düsseldorf het partijcongres van de CDU plaats. De sfeer wordt bepaald door spanningen binnen de fractie, die nu al bijna een half jaar aanhouden. Ook het onlangs bereikte compromis tussen de CDU en de CSU over de hervorming van het gezondheidsstelsel heeft daar weinig aan veranderd.
Lees meer

Republikaner willen geen rechtse samenwerking

Achtergrond - 29 november 2004
(29 november 2004) De Duitse rechts-extreme Republikaner willen geen lijstverbinding met andere extreem rechtse partijen zoals de NPD en de DVU aangaan. Dat hebben ze afgelopen weekend op hun partijcongres in Beieren besloten. De NPD probeert juist een rechts samenwerkingsverband te organiseren, om bij de verkiezingen van 2006 genoeg stemmen te hebben om in de Bondsdag gekozen te worden.
Lees meer

Onderzoek na mishandelingen in Duitse leger

Achtergrond - 25 november 2004
(25 november 2004) De Duitse minister van Defensie Peter Struck (SPD) wil onderzoeken in hoeverre mishandelingen in het Duitse leger samenhangen met de structuur van de Bundeswehr. Dit onderzoek volgt op de commotie die is ontstaan nadat bekend werd dat er in de kazerne in Coesfeld (Noordrijn-Westfalen) afgelopen zomer zeker tachtig soldaten door hun leidinggevenden zijn mishandeld.
Lees meer

De symboliek van politiek en liefde

Achtergrond - 25 november 2004
(25 november 2004) Het Nationale Toneel speelt tot eind december het theaterstuk ‘Het Eind van de Paring’ van de Duitser Franz Xaver Kroetz, gebaseerd op de bittere geschiedenis van Petra Kelly en Gert Bastian. Zij, één van de oprichters van De Groenen, had een verhouding met hem, ex-generaal bij de Bundeswehr. In 1992 eindigt die relatie abrupt en gewelddadig als Bastian eerst haar en vervolgens zichzelf van het leven berooft. Regisseur Léon van der Sanden in een vraaggesprek over betekenis en symboliek van een schokkende tragedie.
Lees meer

Reflecties van een man zonder zelfreflectie

Boeken - 24 november 2004
(24 november 2004) De Einheitskanzler, de ewige Kanzler, de große Europäer. Of anders: Birne, Aussitzen, Reformstau. Helmut Kohl weet ook nog zes jaar na zijn val te polariseren en probeert zichzelf nu met zijn tweebandige memoires een rechtmatige plek in de Duitse geschiedenis te bezorgen.
Lees meer

Duitse economie blijft zorgenkind

Achtergrond - 23 november 2004
(22 november 2004) Vorige week presenteerde een groep van vooraanstaande economen zijn prognoses voor de Duitse economie. Ook al gaan de huidige hervormingen niet ver genoeg, een alternatief is momenteel niet voorhanden.
Lees meer

Discussie over integratie in Duitsland

Achtergrond - 22 november 2004
(22 november 2004) In Duitsland wordt heftig gediscussieerd over de multiculturele samenleving en integratieproblemen van Duitse allochtonen. Kanselier Schröder liet in Berlijn weten dat vrouwen die in dienst zijn van de staat, zoals leraressen, wat hem betreft geen hoofddoek mogen dragen. Tijdens het CSU-partijcongres in München riep partijleider Stoiber op, de “christelijke waarden van ons land” te verdedigen. Ondertussen demonstreerden in Keulen ruim twintigduizend moslims tegen terreur en islamitisch extremisme.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger