Artikelen

Verwoestende brand in oude bibliotheek

Achtergrond - 3 september 2004
(3 september 2004) In Weimar heeft gisterenavond een hevige brand een deel van de Anna-Amaliabibliotheek in as gelegd. In de bibliotheek waren bijna een miljoen zeer kostbare oude boeken opgeslagen. Ongeveer dertigduizend banden gingen verloren en veertigduizend werden zwaar beschadigd.
Lees meer

Duitsland moet strategisch gaan denken

Achtergrond - 3 september 2004
(3 september 2004) Christoph Bertram is één van de meest invloedrijke denkers van Duitsland op het gebied van internationale betrekkingen. Hij is van mening dat Duitsland zich sterk moet maken voor een gemeenschappelijke Europese buitenlandse- en veiligheidspolitiek. Op 17 september geeft hij een lezing op het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

Schröder onder vuur om uitspraak Tsjetsjenië

Achtergrond - 2 september 2004
(2 september 2004) Politici van zowel SPD, Bündnis 90/Die Grünen als van oppositiepartijen hebben gisteren kritiek geuit op bondskanselier Schröder. Ze waren verontwaardigd over de kritiekloze houding van de bondskanselier ten opzichte van de presidentsverkiezingen in Tsjetsjenië. Op bezoek in Rusland had Schröder dinsdag het verloop van deze onlangs gehouden verkiezingen als "acceptabel" gekwalificeerd.
Lees meer

Völler wordt trainer van AS Roma

Achtergrond - 1 september 2004
(1 september 2004) Rudi Völler wordt trainer van AS Roma. De voormalige bondscoach van het Duitse voetbalelftal werd afgelopen weekend voor de functie gepolst en begint vanmiddag al met de eerste training. Völler heeft tussen 1987 en 1992 voor de Italiaanse club gespeeld.
Lees meer

Topontmoeting Schröder, Chirac en Poetin

Achtergrond - 31 augustus 2004
(31 augustus 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder is dinsdag op bezoek in Rusland voor een ontmoeting met de Russische president Poetin en de Franse president Chirac. De Duitse, Franse en Russische leiders, die elkaar vonden in hun verzet tegen de oorlog in Irak, zullen de situatie in dit land op de top centraal stellen.
Lees meer

Wat drijft Oost-Duitsers de straat op?

Achtergrond - 31 augustus 2004
(31 augustus 2004) Het zal niemand zijn ontgaan: de afgelopen weken zijn in meer dan honderd steden en dorpen in Oost-Duitsland tienduizenden mensen de straat opgegaan om tijdens zogeheten Montagsdemonstrationen te demonstreren tegen Hartz IV, de nieuwe werkloosheidswet van de regering-Schröder. Hoe ziet deze wet er precies uit?
Lees meer

SPD wil toch referendum over EU-grondwet

Achtergrond - 30 augustus 2004
(30 augustus 2004) De SPD wil na een eerdere afwijzing toch een referendum over de nieuwe EU-grondwet. De partij stelt voor de grondwet te wijzigen, zodat begin 2005 een referendum hierover én over andere thema's mogelijk wordt.
Lees meer

Pruisen kijken

Columns - 30 augustus 2004
In 2004, een halve eeuw na de aftrap voor de wederopbouw, reed Dylan van Eijkeren in de BMW de hele winter rond in Duitsland. Hij had geen vastomlijnde route. Hij had gespaard en zou reizen tot zijn geld op was. Van Eijkeren wilde zich laten leiden door wat op zijn weg kwam, al had hij een handvol afspraken en een paar reserveringen. Hij hoefde niks. Hij wilde reizen, hij zou onderweg zijn. Het draaide om de reis, niet om de aankomst.
Lees meer

PDS-politicus verder in het nauw

Achtergrond - 27 augustus 2004
(27 augustus 2004) Peter Porsch, de fractievoorzitter van de PDS in Saksen die ervan wordt beschuldigd voor de Stasi - de Oost-Duitse geheime dienst - te hebben gewerkt is verder in de problemen gekomen nadat een oud-inlichtingenofficier de beschuldigingen heeft bevestigd. De aantijgingen komen op een kritsch moment, namelijk kort voor de Saksische deelstaatverkiezingen van 19 september, waarin Porsch lijsttrekker is voor de PDS. 
Lees meer

De oorlog in gedachten

Boeken - 26 augustus 2004
In augustus was het precies negentig jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Na bijna een eeuw roept hij nog altijd vragen op. Dat blijkt niet alleen uit de vele, nog altijd voortdurende, brandhaarden die hun oorsprong vinden in de 'oercatastrofe van de twintigste eeuw', maar ook uit het feit dat de historiografie over de Eerste Wereldoorlog nog dagelijks wordt uitgebreid, aangevuld met documentaires en tentoonstellingen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger