Artikelen

Nieuwe Duden, nieuwe woorden, nieuwe spelling

Achtergrond - 26 augustus 2004
(26 augustus 2004) Aanstaande zaterdag ligt de nieuwe Duden, de Duitse dikke Van Dale, in de winkels. Er staan vijfduizend nieuwe woorden in. Het nieuwe woordenboek verschijnt midden in de discussie over de Rechtschreibreform, maar daar maakt de Duden-redactie zich geen zorgen over.
Lees meer

Drie Olympische wedstrijden Nederland-Duitsland

Achtergrond - 25 augustus 2004
(25 augustus 2004) Drie wedstrijden Nederland-Duitsland vinden er vandaag en morgen tijdens de Olympische Spelen in Athene plaats. Vanmiddag om 14.30 uur zal de strijd om goud bij de dressuur voor vrouwen gaan tussen Ulla Salzgeber en Anky van Grunsven, om 17.30 uur strijden de Duitse hockeyheren in de halve finale tegen de Nederlanders en morgen om 19.30 uur nemen de Duitse hockeyvrouwen het op tegen hun Nederlandse concurrenten.
Lees meer

Stijgende belangstelling voor studie Duits

Achtergrond - 24 augustus 2004
(24 augustus 2004) Na een jarenlange daling neemt het aantal studenten Duitse Taal en Cultuur aan Nederlandse universiteiten het komend collegejaar weer toe. Het aantal aanmeldingen bij de Informatie Beheer Groep (IBG) steeg met 60 procent.
Lees meer

Omstreden herdenking sterfdag nazileider

Achtergrond - 23 augustus 2004
(23 augustus 2004) In het Beierse Wunsiedel hebben drieduizend neonazi's afgelopen zaterdag de sterfdag van nazileider Rudolf Heß herdacht, die in het stadje begraven ligt. De bewoners van Wunsiedel protesteerden. Zelfs de burgemeester nam deel aan een zittend protest.
Lees meer

De schaduw van de Spendenaffäre

Achtergrond - 23 augustus 2004
(23 augustus 2004) Drie coryfeeën van de CDU in de deelstaat Hessen verschenen vorige week voor de rechter. De drie worden beschuldigd van ontrouw jegens het eigen partijbestuur bij het overboeken van partijgelden. De zaak roept herinneringen op aan de beruchte Spendenaffäre rondom oud-bondskanselier Helmut Kohl en zou een bedreiging kunnen vormen voor de minister-president van Hessen, Roland Koch.
Lees meer

Duitse permanente VN-zetel onzeker

Achtergrond - 19 augustus 2004
(19 augustus 2004) Een nieuw ontwerp voor de hervorming van de VN-veiligheidsraad laat het huidige aantal permanente leden ongewijzigd. Duitsland, dat deze zomer actief lobbyt voor een permanente zetel, ziet zijn streven hierdoor in gevaar komen.
Lees meer

Ex-minister Günter Rexrodt (FDP) overleden

Achtergrond - 19 augustus 2004
(19 augustus 2004) De voormalig minister van Economische Zaken Günter Rexrodt (FDP) is overleden. Dat deelde FDP-voorzitter Guido Westerwelle vanmorgen mee. Rexrodt was al langer ziek. Hij is 62 jaar oud geworden.
Lees meer

Privédomein en de komkommertijd

Columns - 19 augustus 2004
(19 augustus 2004) Hoeveel recht hebben Promis (de geweldige Duitse uitdrukking voor BD' ers: bekende Duitsers) op afscherming van hun privéleven? Deze vraag vormde het dilemma waar de Duitse pers de afgelopen week voor stond: wel of niet berichten over de adoptie van een driejarig Russisch weesmeisje door het echtpaar Schröder-Köpf?
Lees meer

Gouden droom voor zwemster Van Almsick voorbij

Achtergrond - 18 augustus 2004
(18 augustus 2004) Zwemster Franziska van Almsick (26), van wie heel Duitsland verwachtte dat ze de gouden medaille op de 200 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in Athene zou halen, zag haar droom gisteren in duigen vallen. Ze bereikte de vijfde plaats en daarmee is haar kans op goud bij een Olympische wedstrijd nu voorgoed verkeken. De teleurstelling is groot.
Lees meer

CSU-bestuur München treedt af

Achtergrond - 17 augustus 2004
(17 augustus 2004) Het afdelingsbestuur van de CSU in München is gisteren na overleg met de Beierse minister-president Edmund Stoiber afgetreden. Het bestuur werd achtervolgd door verdenkingen van kiezersbedrog. Het al eerder afgetreden bestuurslid Monika Hohlmeier blijft voorlopig aan als minister van Cultuur in het kabinet van Stoiber.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger