Artikelen

Uitslag Duitslandweb-prijsvraag

Achtergrond - 24 februari 2005
(24 februari 2004) Wat is volgens jou het meest opvallende nieuws uit Duitsland van de afgelopen drie jaar? Dat vroegen wij de bezoekers van het Duitslandweb naar aanleiding van ons driejarig bestaan. Uit de 48 inzendingen maakten wij op dat Duitslandwebbezoekers qua schandaalminnendheid een doorsnee van de Nederlandse bevolking vormen: het voetbalschandaal en de kannibaal van Duitsland voerden de boventoon bij de antwoorden.
Lees meer

Arbeidsbureau geeft werklozen op

Achtergrond - 23 februari 2005
(23 februari 2005) De Bundesagentur für Arbeit (BA), het Duitse arbeidsbureau, wil oudere Oost-Duitse werklozen niet meer bemiddelen. Volgens BA-chef Frank-Jürgen Weise is het onmogelijk langdurig werklozen uit Oost-Duitsland die ouder zijn dan 55 jaar aan werk te helpen.
Lees meer

Simonis verliest, maar wil toch regeren

Achtergrond - 21 februari 2005
(21 februari 2005) De CDU is na de uiterst spannende verkiezingen in Sleeswijk-Holstein de grootste partij, maar heeft te weinig zetels om met de FDP te kunnen regeren. De SPD van minister-president Heide Simonis verloor ruim vier procent van de stemmen, maar kan samen met Die Grünen en de lokale partij SSW een regering vormen. Simonis is vast van plan minister-president te blijven.
Lees meer

Geen alternatief voor Heide

Achtergrond - 18 februari 2005
(18 februari 2005) Ze is geen goede spreker, komt oorspronkelijk niet eens uit de deelstaat die ze bestuurt en haar politieke balans slaat in deze tijden, waarin bijna alles om economie draait, bijzonder negatief uit. Niettemin ligt minister-president van Sleeswijk-Holstein Heide Simonis (SPD) qua populariteit ver voor op haar uitdager Peter Harry Carstensen van de CDU. Volgens de recentste peilingen heeft zij de grootste kans ook de komende vier jaar de meest noordelijke deelstaat in Duitsland met een rood-groene coalitie te besturen.
Lees meer

Beckenbauer: "DFB-leiding faalt"

Achtergrond - 16 februari 2005
(16 februari 2005) Franz Beckenbauer, voorzitter van het organisatiecomité van het werelkampioenschap voetbal volgend jaar in Duitsland, heeft zich gisteren zeer kritisch uitgelaten over de leiding van de Duitse voetbalbond DFB. Het duo-leiderschap functioneert niet, vindt hij. De DFB-top krijgt steeds meer kritiek te verduren.
Lees meer

Irritatie over NAVO-uitspraken Schröder

Achtergrond - 15 februari 2005
(15 februari 2005) Zowel in Duitsland als daarbuiten is irritatie ontstaan over Gerhard Schröders uitspraken de NAVO te willen hervormen. De Duitse kanselier liet zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in München weten dat volgens hem de NAVO beter zou kunnen functioneren dan nu het geval is. Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer is het met de kritiek niet eens.
Lees meer

Fischer spreekt zich uit in visum-affaire

Achtergrond - 14 februari 2005
(14 februari 2005) Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Die Grünen) heeft vandaag gereageerd op de verwijten aan zijn adres in de visum-affaire. Afgelopen weekend trad Ludger Volmer vanwege dezelfde zaak terug als woordvoerder voor Buitenlandse Zaken van de Bondsdagfractie van Die Grünen.
Lees meer

Ambtelijke revolutie

Achtergrond - 14 februari 2005
(14 februari 2005) Weekblad Der Spiegel bombardeerde het tot niet minder dan een Revolution, maar in Nederland bleef het grotendeels onopgemerkt: de eerste hervorming van de Duitse ambtenaren-CAO in veertig jaar. Afgelopen donderdag kwamen regering en ambtenarenvakbond Ver.di na twee jaar onderhandelen nieuwe arbeidsvoorwaarden overeen voor 2,1 miljoen Duitse ambtenaren. Het gelijktrekken van de werkweek in Oost- en West-Duitsland en de geleidelijke invoering van prestatieloon vormen daarin de belangrijkste onderdelen. Maar er is een domper op de feestvreugde: eenderde van de ambtenaren doet niet mee.
Lees meer

Ongeregeldheden verwacht in Dresden

Achtergrond - 11 februari 2005
(11 februari 2005) In Dresden worden aanstaande zondag de bombardementen herdacht die de stad op 13 februari 1945, precies zestig jaar geleden, in de as legden. Naast de vijftigduizend inwoners van Dresden, die de bombardementen in rouw zullen herdenken, worden zondag zowel extreem-rechtse als -linkse groeperingen in de Saksische stad verwacht. Er wordt rekening gehouden met ongeregeldheden.
Lees meer

De lichtheid van de jonge Duitse film

Achtergrond - 10 februari 2005
(10 februari 2005) Vandaag gaat de Berlinale weer van start. De Duitse films in de diverse festivalprogramma’s stemmen vrolijk: ze zijn gemaakt door jonge talenten, zijn relativerend, eigentijds en bevatten intelligente humor.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger