Artikelen

Méér over Hitlers laatste dagen

Boeken - 27 oktober 2004
door Jacco Pekelder Het boek sluit af met een aantal kortere artikelen. Allereerst een overzicht van Hitlers ‘filmcarrière’:…
Lees meer

Turkse jongeren steunen Europese samenwerking

Achtergrond - 25 oktober 2004
(25 oktober 2004) Turkse jongeren in Nederland en Duitsland steunen de Europese samenwerking en staan positief tegenover de toetreding van Turkije tot de EU. Ook blijkt een sterke band met het land van herkomst geen belemmering te vormen voor de maatschappelijke integratie van Turkse jongeren. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek onder Turkse jongeren in beide landen, uitgevoerd door het Duitsland Instituut. Het werd vanmorgen aan staatssecretaris Nicolaï van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangeboden.
Lees meer

Habseligkeiten is mooiste Duitse woord

Achtergrond - 25 oktober 2004
(25 oktober 2004) Een jury van het Goethe Institut en de Deutsche Sprachrat heeft gisteren Habseligkeiten tot het mooiste Duitse woord gekozen. De jury moest uit inzendingen van bijna 23 duizend mensen uit 111 landen kiezen. Daarbij ging het niet om de frequentie waarmee een woord werd genoemd door de inzenders, maar om de mooiste argumentatie.
Lees meer

IJzige wind over de Oder

Achtergrond - 21 oktober 2004
(21 oktober 2004) De communicatie tussen Duitsland en Polen verloopt de laatste tijd weer stroef. Oorzaak is de aanhoudende eis van beide landen tot herstelbetalingen voor oorlogsschade.
Lees meer

Münster meest leefbare stad ter wereld

Achtergrond - 20 oktober 2004
(20 oktober 2004) Münster is gisteren uitgeroepen tot meest leefbare stad ter wereld. De Britse organisatie LivCom schrijft, met steun van de VN-milieuorganisatie Unep, sinds 1997 jaarlijks een competitie uit. Winnaar mag zich de stad met de hoogste levenskwaliteit noemen.
Lees meer

Weerstand tegen Schily's plan voor opvangcentra

Achtergrond - 19 oktober 2004
(19 oktober 2004) Het plan van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily om vluchtelingen voortaan in kampen in Noord-Afrika op te vangen, stuitte gisteren bij de G-5-conferentie in Florence op grote weerstand van Frankrijk en Spanje. Schily wil tegengaan dat vluchtelingen in wankele bootjes de Middellandse Zee oversteken. Ondanks deze tegenstand lijkt Schily aan het plan vast te willen houden.
Lees meer

Speculaties over complot tegen Merkel

Achtergrond - 18 oktober 2004
(18 oktober 2004) Voor het begin van de bijeenkomst van het CDU-partijbestuur vandaag wordt er druk gespeculeerd over een complot tegen voorzitter Angela Merkel. De top van de CDU ontkent het bestaan van dit complot in alle toonaarden. Ondertussen is de partij nog op zoek naar een opvolger voor Friedrich Merz. Wolfgang Schäuble heeft laten weten geen interesse te hebben.
Lees meer

Schröder bezoekt Libische leider Kadhafi

Achtergrond - 15 oktober 2004
(15 oktober 2004) Tijdens een staatsbanket in de bedoeïnentent van de Libische leider Kadhafi heeft Bondskanselier Schröder zijn gastheer gisterenavond uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Duitsland. Het tweedaagse bezoek van Schröder aan Kadhafi moet een nieuw begin markeren in de bilaterale betrekkingen.
Lees meer

Bezuinigingen Opel treffen Duitse fabrieken hard

Achtergrond - 14 oktober 2004
De bezuinigingen die het moederbedrijf van Opel, General Motors, in Europa wil doorvoeren, treffen vooral Duitsland hard. Het bedrijf maakt in Detroit bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekend dat het de komende twee jaar in Europa twaalfduizend banen zal schrappen. Vakbond IG Metall en de ondernemingsraad van Opel verwijten de leiding van het bedrijf slecht management.
Lees meer

Kontaktfreudig

Columns - 14 oktober 2004
(14 oktober 2004) Amsterdam is eigenlijk maar een heel chagrijnige stad. Daar ben ik wel achter gekomen nu ik sinds een paar weken in Berlijn woon. Waar mensen in de Nederlandse hoofdstad nogal langs elkaar heen leven, maken de Berlijners graag een praatje met wildvreemden, zoals ik. Maar of je altijd blij moet zijn met de communicatiedrang van de Duitse hoofdstedelingen?
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger