Duitse ziekenfondsen 'zitten vol' voor dure klanten
Verzekeraars weigeren ex-klanten failliete City-BKK
Achtergrond - 20 mei 2011
De Duitse ziekenfondsen zijn in ernstige verlegenheid gebracht. Na het faillissement van ziekenfonds City-BKK, blijken de andere fondsen nauwelijks bereid diens klanten over te nemen. Politici wijzen de fondsen op hun wettelijke plichten.
Niet de eenvoudigste klus die de nieuwe minister van Volksgezondheid Daniel Bahr moet klaren. De jonge liberaal (34) nam de post half mei over na de promotie van zijn partijgenoot Philipp Rösler tot minister van Economische Zaken. Bahrs eerste publieke optreden bestaat uit een felle reprimande aan de Duitse ziekenfondsen.
Arm of rijk
De fondsen dienen zich volgens de minister te houden aan de wet die zegt “dat elke burger, arm of rijk, zonder problemen kan wisselen naar een ander ziekenfonds van zijn keuze.” De praktijk blijkt minder simpel. Na het faillissement van ziekenfonds City-BKK zouden de andere fondsen op grote schaal hebben geweigerd klanten over te nemen.
“We zitten al vol”, zouden sommige mensen te horen hebben gekregen. Vooral oudere – en dus duurdere – klanten zouden systematisch worden afgewimpeld door andere ziekenfondsen. Van de 167.000 voormalige klanten van de City-BKK, hebben pas 40.000 een nieuwe verzekering.
Grote druk
Het Duitse zorgsysteem staat onder grote druk. Dat is de reden voor de weigerachtige houding van de verzekeraars. Met de invoering van het zogenaamde gezondheidsfonds in 2009 is de concurrentie op de zorgmarkt toegenomen. Ziekenfondsen met veel relatief dure klanten zijn dan in het nadeel ten opzichte van concurrenten.
Onder druk van de minister hebben de ziekenfondsen nu gezamenlijk besloten tot de oprichting van een taskforce die de voormalige City-BKK-klanten naar een nieuwe verzekeraar moet begeleiden. Voor Bahr, die het faillissement van het vooral in Berlijn actieve ziekenfonds “een uniek geval” noemde, is daarmee de kous af.
Alleen maar moeilijker
Volgens de SPD is het faillissement van City-BKK nog maar het begin. De ziekenfondsen zullen het, met de stijgende zorgkosten, financieel alleen maar moeilijker krijgen. Als zij gedwongen worden hun bijdragen te verhogen, kan dat leiden tot grote verschuivingen op de zorgmarkt richting goedkopere aanbieders. Daardoor kunnen nog veel meer ziekenfondsen omvallen.
Ook Bahrs voorganger Rösler benadrukte dat deze vorm van marktwerking bij de invoering van het gezondheidsfonds een politieke keuze was. In 2009 bestonden er nog 200 ziekenfondsen in Duitsland, maar werd al geroepen dat tachtig meer dan genoeg zouden zijn. Inmiddels zijn er vooral door fusies nog rond 150 van over. Samen verzekeren zij 70 miljoen Duitsers.
Reacties
Geen reacties aanwezig