Tim de Boer
Redacteur Duitslandweb

Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24 1012 CE Amsterdam Postadres Postbus 1628 1000 BP Amsterdam
t.deboer2@uva.nl
020-5253695

Tim de Boer volgt de master Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en deed daarvoor, ook aan de UvA, de bachelor Geschiedenis. Van februari tot en met april 2022 loopt hij stage als redacteur van Duitslandweb.

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Achtergrond - 11 oktober 2022 - Auteur: Tim de Boer Bielefeld: de stad die niet bestaat
Wie over de A30 richting Berlijn rijdt, passeert direct na de stad Osnabrück de afslag naar een plaats die Bielefeld heet, althans volgens het verkeersbord. Al bijna dertig jaar gaat in Duitsland de theorie rond dat Bielefeld niet bestaat. Zelfs Angela Merkel heeft in 2012 het bestaan van de stad in twijfel getrokken. Wat schuilt er achter ‘het Bielefeld-complot’?

Lees meer

Holger Meins: Martelaar voor de RAF

Achtergrond - 3 juni 2022 - Auteur: Tim de Boer Holger Meins: Martelaar voor de RAF
Holger Meins hoort bij de eerste generatie van de RAF. Hij raakte betrokken bij de studentenbeweging en sloot zich in 1970 bij de RAF aan. Meins is vooral bekend geworden door zijn dood ten gevolge van een hongerstaking. Hierdoor werd hij een martelaar.

Lees meer

Brigitte Mohnhaupt: leider van de tweede generatie

Achtergrond - 29 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Brigitte Mohnhaupt: leider van de tweede generatie
Wanneer het over de RAF gaat denken veel mensen aan Andreas Baader of Ulrike Meinhof. Niet minder belangrijk voor de organisatie was Brigitte Mohnhaupt. Zij behoorde tot de eerste generatie van de RAF, maar ontpopte zich later tot het hoofd van de tweede generatie. Mohnhaupt stond bekend als een van de gevaarlijkste RAF-leden.

Lees meer

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

Achtergrond - 29 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Tijdlijn Rote Armee Fraktion
Vijftig jaar geleden, in 1972, begon de Rote Armee Fraktion het 'Mei-offensief', de eerste reeks aanslagen van de Duitse linkse terreurbeweging. Bijna dertig jaar was de RAF actief. De extreem gewelddadige acties van de RAF en het repressieve antwoord van de staat daarop, maakten jarenlang veel los in Duitsland. In deze tijdlijn vind je een overzicht van de meest opzienbarende gebeurtenissen in de geschiedenis van de organisatie in Duitsland.

Lees meer

Horst Mahler: RAF-advocaat en rechtsextremist

Achtergrond - 6 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Horst Mahler: RAF-advocaat en rechtsextremist
Een van de weinige RAF-leden die nog lang politiek actief bleef, is Horst Mahler. Net als Ulrike Meinhof sloot Mahler zich bij de organisatie aan nadat hij vanwege zijn baan met de RAF in aanraking kwam. Het is niet de enige radicale verandering in het leven van Mahler: over de jaren verschoof zijn politieke voorkeur naar extreemrechts en in 1999 sloot hij zich aan bij de rechtsradicale NPD.

Lees meer

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Achtergrond - 1 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal
Filmfestival Go Short in Nijmegen zet dit jaar de Duitse film in de kijker. Het festival voor korte films presenteert vanaf vanavond met Focus on Germany een selectie korte films uit Duitsland. “Duitsland is een land dat veel perspectief biedt, er zijn oneindig veel aanknopingspunten”.

Lees meer

Gudrun Ensslin

Achtergrond - 18 maart 2022 - Auteur: Tim de Boer Gudrun Ensslin
Vaak wordt Ulrike Meinhof gezien als het vrouwelijke kopstuk van de eerste generatie van de RAF, ook wel bekend als Baader-Meinhof-Gruppe. Maar Gudrun Ensslin was dat net zo goed. Zij richtte samen met haar partner Andreas Baader de terroristische organisatie op.

Lees meer

De Duitse ommezwaai

Achtergrond - 28 februari 2022 - Auteurs: Marja Verburg, Tim de Boer De Duitse ommezwaai
In één weekeinde heeft Duitsland een complete ommezwaai gemaakt in zijn buitenlandse en defensiepolitiek. De bondsregering gaf haar weigering op wapens naar Oekraïne te sturen, stemde in met de uitsluiting van Russische banken uit het internationale bankensysteem Swift en besloot tot ongekende investeringen in de eigen defensie. "Duitsland breekt met de fundamenten waaraan de republiek decennia heeft vastgehouden."

Lees meer

RAF in audio en video

Achtergrond - 28 februari 2022 - Auteur: Tim de Boer RAF in audio en video
Bijna dertig jaar was de linkse terreurbeweging Rote Armee Fraktion actief. De extreem gewelddadige acties van de RAF en het repressieve antwoord van de staat daarop maakten veel los in Duitsland in de jaren zeventig, tachtig en negentig. Dat deze geschiedenis nog steeds fascineert, is te merken aan de vele documentaires, podcasts en andere producties die zijn verschenen over de groep die zich eerst Baader-Meinhof-Gruppe en later RAF noemde. Een selectie.

Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Achtergrond - 23 februari 2022 - Auteurs: Jesse Oude Egberink, Tim de Boer Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Duitsland discussieert sinds december over een vaccinatieplicht. Voor de zorg is die al besloten: vanaf medio maart moeten alle zorgmedewerkers tegen corona zijn gevaccineerd. Over een algemene vaccinatieplicht voor iedereen vanaf 18 jaar is nog geen overeenstemming bereikt. Met de opkomst van de minder besmettelijke omikronvariant is de discussie veranderd. De risico’s van een besmetting zijn lager, de zorg staat minder onder druk en vaccinatie biedt geen zekerheid tegen besmetting.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger