Sibrand de Boer

Sibrand de Boer is historicus, gespecialiseerd in Duitsland en Europa. Hij was redacteur van Duitslandweb van 2010 tot en met 2012. 

De terugkeer van het hoofd van Lenin

Achtergrond - 1 november 2019 - Auteur: Sibrand de Boer De terugkeer van het hoofd van Lenin
Een groot beeld van Vladimir Lenin dat onder een helikopter door de hemel zweeft. Zo illustreert de film ‘Goodbye Lenin’ op spectaculaire wijze de aftakeling van het socialisme. Ook al lijkt het beeld uit de film niet op het monument dat decennialang in Oost-Berlijn stond, het verhaal van de afbraak en gedeeltelijke terugkeer van de Berlijnse Lenin is een film mét sequel op zich.
Lees meer

1987: Tour de France door ommuurd West-Berlijn

Achtergrond - 30 juni 2017 - Auteur: Sibrand de Boer
Met de start in Düsseldorf zaterdag begint de Tour de France voor het eerst in 30 jaar weer in Duitsland. Destijds, in 1987, was het peloton in een heel ander Duitsland te gast: de renners reden drie etappes in West-Berlijn, in de schaduw van de Muur. Redacteur Sibrand de Boer dook de archieven in en achterhaalde het verhaal achter dit wonderlijke wielerevenement.
Lees meer

Duitse genocide in Afrika nog lang niet vergeten

Achtergrond - 24 mei 2017 - Auteur: Sibrand de Boer Duitse genocide in Afrika nog lang niet vergeten
Historici noemen het de eerste genocide van de 20e eeuw: de massamoord door Duitse keizerlijke troepen op het Namibische volk de Herero tussen 1904 en 1908. Meer dan honderd jaar later maakte de Bondsregering in juli 2016 officieel excuses aan de nabestaanden. Over de misdaden en eventuele herstelbetalingen spraken wetenschappers tijdens een lezing deze week in Amsterdam.
Lees meer

De Lezing: Lokale contacten herdenken samen

Achtergrond - 28 maart 2014 - Auteur: Sibrand de Boer De Lezing: Lokale contacten herdenken samen
De naoorlogse Duits-Nederlandse betrekkingen liepen op nationaal niveau lange tijd stroef, maar lokale contacten laten een ander beeld zien, zegt historica Christine Gundermann. Burgers namen zelf initiatief om de banden aan te halen en hier en daar werd zelfs samen de oorlog herdacht. “Lokale organisaties hebben daarin meer speelruimte dan nationale politici”, aldus Gundermann. Maandag 31 maart houdt zij een lezing in Amsterdam.
Lees meer

De Eerste Wereldoorlog aan het Duitse thuisfront

Achtergrond - 4 december 2013 - Auteur: Sibrand de Boer De Eerste Wereldoorlog aan het Duitse thuisfront
De Eerste Wereldoorlog was een absolute oorlog, die ook in de Duitse Heimat werd gevoeld. Aan de vooravond van het grote herdenkingsjaar 2014 – 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog – vertelde historicus Gerhard Hirschfeld maandag in Amsterdam wat er in de Duitse samenleving gebeurde toen de oorlog uitbrak. “Aan het eind van de oorlog haalde eenderde van de families levensmiddelen van de zwarte markt.”
Lees meer

Habermas pleit in Amsterdam voor sterk Europa

Achtergrond - 6 november 2013 - Auteur: Sibrand de Boer Habermas pleit in Amsterdam voor sterk Europa
Hij is al meer dan 50 jaar toonaangevend in het Duitse publieke debat en een voorvechter van democratie en Europa. Vandaag ontvangt de Duitse filosoof Jürgen Habermas de Erasmusprijs. Gisteren hield hij in Amsterdam een betoog voor een sterkere Europese Unie en een beter geïnformeerde burger. “Lidstaten kunnen hun soevereiniteitsfictie maar beter opgeven”.
Lees meer

‘De Holocaust als puzzel met zes miljoen stukken’

Achtergrond - 4 november 2013 - Auteur: Sibrand de Boer ‘De Holocaust als puzzel met zes miljoen stukken’
‘Wir haben es nicht gewusst’, zeiden veel Duitsers als hen na de Tweede Wereldoorlog naar de vervolging van de Joden werd gevraagd. Later bleek uit onderzoek dat veel Duitsers wel degelijk meer wisten. Ook in Nederland werd afgelopen jaar heftig gediscussieerd over de vraag wat gewone mensen destijds eigenlijk wisten. Tijdens het Graduiertenkolleg in Amsterdam reflecteerden historici afgelopen vrijdag op het Duitse en Nederlandse debat.
Lees meer

Duitse soldaten: ‘We leven hier als God in Holland’

Achtergrond - 25 juni 2013 - Auteur: Sibrand de Boer Duitse soldaten: ‘We leven hier als God in Holland’
Voor veel Duitse soldaten was Nederland tijdens de eerste bezettingsjaren een luilekkerland. Individuele ervaringen vertellen vaak een heel ander verhaal dan de geschiedenisboeken. Hoe kun je als historicus de alledaagse ervaringen van soldaten in West-Europa beschrijven? Deze vraag stond centraal tijdens de workshop ‘Alltag am Atlantikwall’ in Amsterdam vorige week.
Lees meer

Waarom Duitsland boft met bondspresident Gauck

Columns - 24 december 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Waarom Duitsland boft met bondspresident Gauck
Staatsdominee, opa-Obama, burgerpresident. Aan welluidende kwalificaties voor Joachim Gauck ontbreekt het niet in Duitsland. Ook voor mij is hij één van de meest fascinerende persoonlijkheden in de recente Duitse politiek. Maar waarom eigenlijk?
Lees meer

‘De donkere toekomst van Europa’

Achtergrond - 11 december 2012 - Auteur: Sibrand de Boer ‘De donkere toekomst van Europa’
Met een boek over het Duitse migratiebeleid liet Thilo Sarrazin twee jaar geleden het integratiedebat oplaaien. Paul Scheffer deed in 2000 in Nederland hetzelfde met zijn essay over de multiculturele samenleving. Beide sociaaldemocraten gingen gisteren in debat in Amsterdam.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger