Lynn Stroo
Redakteurin Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Lynn Stroo ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Journalistin und Historikerin und studierte an der Erasmus Universiteit Rotterdam sowie an der Albert-Ludwig Universität in Freiburg. An der Universiteit van Amsterdam absolvierte sie den Master Duitslandstudies. In den letzten Jahren arbeitete Stroo als freie Journalistin für die Nederlandse Omroep Stichting, Omroep West und Historisch Nieuwsblad. Sie schreibt am liebsten über die moderne Geschichte Deutschlands und die niederländisch-deutschen Beziehungen.

Kerk botst met staat over kerkasiel

Achtergrond - 14 Dezember 2018 - Autor: Lynn Stroo Kerk botst met staat over kerkasiel
Als voor een asielzoeker uitzetting dreigt, is bescherming zoeken in een kerk vaak de laatste strohalm. De afgelopen jaren nam het beroep op kerkasiel in Duitsland fors toe. Door verscherpte regels lopen de spanningen tussen kerk en overheid op.
Mehr

Revolutie 1918: Matrozen Kiel leidden val monarchie in

Achtergrond - 8 November 2018 - Autor: Lynn Stroo Revolutie 1918: Matrozen Kiel leidden val monarchie in
In het holst van de nacht varen op 1 november 1918 drie oorlogsschepen door het Noord-Oostzeekanaal Kiel binnen. Aan boord opstandige matrozen, die met een paar dagen verlof tot bedaren moeten komen. In plaats daarvan ontketenen ze met hun protest de Novemberrevolutie, waardoor Duitsland op 9 november 1918, nu 100 jaar geleden, in één klap van een monarchie in een republiek verandert. Nog twee dagen later tekenen de Duitsers de overgave en komt de Eerste Wereldoorlog ten einde.
Mehr

Robert Habecks fascinatie voor revolutie

Achtergrond - 19 Oktober 2018 - Autor: Lynn Stroo Robert Habecks fascinatie voor revolutie
Robert Habeck, voorzitter van Bündnis 90/Die Grünen, is een duizendpoot. Nieuw aan het roer van de partij wil hij van de Groenen de sterkste centrumlinkse partij maken. Maar hij is ook schrijver, met een fascinatie voor revolte. Hij schreef het toneelstuk ‘Neunzehnachtzehn’, over de matrozenopstand in Kiel. Op de themamiddag sociale bewegingen op 1 november spreekt Habeck in Amsterdam en is er een theaterlezing van zijn stuk. 
Mehr

Duitsland en Turkije op verzoeningskoers

Achtergrond - 25 September 2018 - Autor: Lynn Stroo Duitsland en Turkije op verzoeningskoers
Meer dan tien keer bezocht de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan Duitsland de afgelopen 15 jaar, maar vrijdag is hij voor zijn eerste officiële staatsbezoek in Berlijn. Het is een poging om de relatie tussen beide landen te verbeteren, die de afgelopen jaren tot onder het vriespunt daalde. Een warm onthaal staat hem niet te wachten.  
Mehr

Altmaier: ‘Opkomst populisme was onze fout’

Achtergrond - 8 September 2018 - Autor: Lynn Stroo Altmaier: ‘Opkomst populisme was onze fout’
“Grote landen zoals Duitsland zijn kleine landen geworden”, stelt Peter Altmaier (CDU), de Duitse minister van Economische Zaken en Energie donderdagavond in Den Haag. “Alleen als Europa zijn we groot”. In het bomvolle theater Diligentia houdt Altmaier een vlammend pleidooi voor meer Europese samenwerking.
Mehr

Handelsmissie brengt Delft en Jena dichter bij elkaar

Achtergrond - 5 September 2018 - Autor: Lynn Stroo Handelsmissie brengt Delft en Jena dichter bij elkaar
Meer kruisbestuiving tussen Thüringen en Nederland. Dat was het doel van het bezoek van koning Willem-Alexander en een delegatie van Nederlandse instellingen en bedrijven vorig jaar aan de Oost-Duitse deelstaat. Het werd een succes, vertelt Anke Peters van de TU Delft. Donderdag komt minister-president Bodo Ramelow (Die Linke) van Thüringen naar Delft om de samenwerking verder uit te diepen.
Mehr

Herdenken in het hol van de leeuw

Achtergrond - 27 August 2018 - Autor: Lynn Stroo Herdenken in het hol van de leeuw
De Duitse keizer Wilhelm II verafschuwde haar, maar nu staan de beelden van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz prominent tentoongesteld in museum Huis Doorn, het voormalige ballingsoord van Wilhelm II (1859-1941). De tentoonstelling ‘Verzet en verdriet in beeld’, afgelopen vrijdag geopend door prinses Beatrix, laat zien hoe kunstenaars gestalte hebben gegeven aan het trauma van de Eerste Wereldoorlog. “De keizer heeft zich vast al omgedraaid in zijn graf”, zegt conservator Cornelis van der Bas.
Mehr

Geweld wakkert Duits antisemitismedebat aan

Achtergrond - 19 Juli 2018 - Autor: Lynn Stroo Geweld wakkert Duits antisemitismedebat aan
Geweldsincidenten tegen joden leiden in Duitsland tot een debat over antisemitisme. Onduidelijk is hoe groot het probleem is, omdat eenduidige cijfers ontbreken. Daarom heeft de regering een speciale toezichthouder benoemd.
Mehr

Duitsland stopt miljoenen in nazibouwwerk Neurenberg

Achtergrond - 11 Juli 2018 - Autor: Lynn Stroo Duitsland stopt miljoenen in nazibouwwerk Neurenberg
Wat te doen met nazi-erfgoed? Het is een vraag die Duitsland decennia na de Tweede Wereldoorlog nog altijd bezighoudt. Een van die beladen stukken grond is het Reichsparteitagsgelände in Neurenberg, een immens terrein waar Hitler jaarlijks zijn partijbijeenkomsten hield. Precies 80 jaar nadat de nazi’s hier voor het laatst marcheerden, stelt de regering nu ruim 42 miljoen euro beschikbaar om het complex voor verder verval te behoeden.
Mehr

De Lezing: Speuren naar nazi's in Beierse kanselarij

Achtergrond - 28 Juni 2018 - Autor: Lynn Stroo De Lezing: Speuren naar nazi's in Beierse kanselarij
Na de Tweede Wereldoorlog werkten bij Duitse ministeries veel oud-nazi’s. De Nederlandse historicus Rick Tazelaar werkt mee aan een onderzoek naar het naziverleden van ambtenaren in Beieren. In de Zuid-Duitse deelstaat telde na de oorlog vooral of je Beierse bestuurservaring had en katholiek was. “Een ambtenaar met een naziverleden was veel minder erg dan een protestant uit Pruisen.” Vrijdag licht Tazelaar zijn onderzoek toe bij het Duitsland Instituut. 
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern