Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Marja Verburg ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Historikerin und studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge über diese Themen, u.a. in der Vortragsreihe Deutschland Heute.

Verburg hat einen Blog und twittert.

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen

Achtergrond - 12 Januar 2021 - Autor: Marja Verburg CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen
Met de Bondsdagverkiezingen in september in aantocht, is de grote vraag wie, na 16 jaar, Merkel als kanselier gaat opvolgen. In de CDU wordt naarstig naar een geschikte lijsttrekker gezocht. Normaal gesproken is dat de partijvoorzitter. Die wordt zaterdag gekozen. Maar het is nog maar de vraag of de nieuwe CDU-voorzitter de christendemocraten ook gaat leiden in de verkiezingsstrijd.
Mehr

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Achtergrond - 7 Januar 2021 - Autoren: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel
Duitsland staat aan het begin van een spannend jaar. Na 16 jaar zwaait Angela Merkel af als kanselier. In ‘Superwahljahr’ 2021 zijn de ogen vooral gericht op de Bondsdagverkiezingen in september, maar er staan ook zes deelstaatverkiezingen op het programma, die voor veel politiek spektakel kunnen zorgen. De coronapandemie zal zijn stempel ook op dit jaar drukken, wat vooruitkijken nog lastiger maakt dan het toch al is. Maar toch: een vooruitblik.
Mehr

Kerst 1963: Eerste scheurtje in de Berlijnse Muur

Achtergrond - 23 Dezember 2020 - Autor: Marja Verburg Kerst 1963: Eerste scheurtje in de Berlijnse Muur
Veel mensen kunnen kerst dit jaar door de coronapandemie niet vieren met familie of vrienden over de grens. Het deed historicus Krijn Thijs denken aan de situatie in Berlijn in 1963. Toen maakte het Passierscheinabkommen, een speciale bezoekregeling voor de kerstdagen, voor even een eind aan een periode van twee jaar waarin Oost- en West-Berlijners elkaar niet konden ontmoeten.
Mehr

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

Achtergrond - 21 Dezember 2020 - Autor: Marja Verburg Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap
“Het is een pak van m’n hart”, zei Merkel na haar laatste top als EU-voorzitter half december in Brussel. Ze doelde op het akkoord over de EU-begroting en het coronaherstelfonds, dat de Europese regeringsleiders op het laatste nippertje hadden bereikt. Door de veto’s van Polen en Hongarije dreigde de deal, die in juli na zeer taaie onderhandelingen tot stand was gekomen, alsnog te mislukken. Maar op 11 december stond na afloop van de top een goedgehumeurde Merkel de pers te woord. Een terugblik op het Duitse EU-voorzitterschap.
Mehr

AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in

Achtergrond - 30 November 2020 - Autor: Marja Verburg AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in
Als het aan voorzitter Jörg Meuthen ligt, houdt de AfD afstand van rechts-radicalen en matigt de partij haar toon. Hij vreest dat de binnenlandse veiligheidsdienst de AfD anders in het vizier neemt. Maar op het partijcongres van afgelopen weekend bleek een groot deel van de AfD-gedelegeerden niet gediend van zijn alarmkreet. De rechts-nationalistische partij gaat hevig verdeeld het verkiezingsjaar 2021 in.
Mehr

Duitsland verlengt lockdown tot en met 20 december

Achtergrond - 26 November 2020 - Autor: Marja Verburg Duitsland verlengt lockdown tot en met 20 december
Duitsland verlengt de gedeeltelijke lockdown tot en met 20 december en voert strengere maatregelen in. Zo mogen minder mensen samenkomen en wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Scholen blijven wel open. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen 24 uur opnieuw toegenomen.
Mehr

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’

Achtergrond - 10 November 2020 - Autor: Marja Verburg Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’
Nu Nederland Duitsland op code oranje heeft gezet, moeten reizigers uit Duitsland in Nederland 10 dagen in quarantaine. Anders dan veel Duitse deelstaten maakt Nederland vooralsnog geen uitzonderingen voor mensen met een partner of kinderen over de grens. “In Duitsland heb je een wet voor de corona-reisregels. In Nederland zijn de regels niet precies genoeg en daardoor juist te streng.”Update 28 december: Sinds 28 december wordt een uitzondering gemaakt op de quarantaineregels voor mensen die geliefden, ouders of kinderen in Duitsland of België hebben bezocht. 
Mehr

Duitsland voert voor maand november lockdown in

Achtergrond - 28 Oktober 2020 - Autor: Marja Verburg Duitsland voert voor maand november lockdown in
Duitsland voert op maandag 2 november nieuwe, strengere coronamaatregelen in. Die moeten het aantal contacten flink beperken. Horeca, theaters, bioscopen en amateursportclubs gaan dicht. Ook wordt het aantal mensen dat mag samenkomen drastisch ingeperkt. De maatregelen gelden voor de maand november.
Mehr

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

Achtergrond - 16 September 2020 - Autor: Marja Verburg 30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'
Dertig jaar na de Duitse eenwording is er veel bereikt, is de conclusie van het jaarlijkse bericht over de stand van de Duitse eenheid. Maar er zijn zorgen over het democratisch tekort in Oost-Duitsland en de verspreiding van rechts-extremistische ideeën daar.
Mehr

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Achtergrond - 8 September 2020 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Duitsland en Rusland ruziën over Navalny
Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexej Navalny. De Duitse regering houdt Rusland verantwoordelijk voor de misdaad. Kanselier Merkel en twee van haar ministers hebben zondag en maandag aangegeven dat ze consequenties voor de gaspijpleiding Nord Stream 2 niet langer uitsluiten.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern