Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Marja Verburg ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Historikerin und studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge über diese Themen.

Verburg hat einen Blog und twittert.

Verdeeld Duitsland

Achtergrond - 13 August 2019 - Autor: Marja Verburg Verdeeld Duitsland
Vandaag 58 jaar geleden begon de bouw van de Berlijnse Muur, die Oost- en West-Duitsland ruim 28 jaar lang van elkaar scheidde. Inmiddels is de Muur alweer bijna 30 jaar weg, maar de verschillen tussen Oost en West zijn nog altijd groot. Oost-Duitsers voelen zich als tweederangs burgers behandeld en ook de economische inhaalslag verloopt veel trager dan gehoopt.
Mehr

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

Achtergrond - 17 Juli 2019 - Autor: Marja Verburg Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen
CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer is woensdag tot veler verrassing benoemd tot minister van Defensie. Ze volgt Ursula von der Leyen op, die voorzitter van de Europese Commissie wordt. Defensie geldt als een lastig ministerie. De vraag is of de benoeming de positie van Kramp-Karrenbauer als beoogd opvolger van kanselier Merkel verbetert.
Mehr

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Achtergrond - 3 Juli 2019 - Autor: Marja Verburg EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter
Als het aan de staatshoofden en regeringsleiders van de EU ligt, wordt de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie (EC). Het Europees Parlement moet nog met de voordracht instemmen. Von der Leyen maakte in Duitsland naam als hervormer van het gezinsbeleid en voorvechter van een vrouwenquotum, maar had het de afgelopen jaren zwaar op Defensie.
Mehr

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Achtergrond - 25 Juni 2019 - Autor: Marja Verburg Moord toont gevaar neonazi-netwerken
De moord op CDU-politicus Walter Lübcke heeft de aandacht gevestigd op het rechtse geweld in Duitsland. De verdachte zou contact hebben gehad met de verboden organisatie Combat 18. Die lijkt goed georganiseerd en roept haar leden op terreurcellen te vormen en aanslagen te plegen.
Mehr

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Achtergrond - 18 Juni 2019 - Autor: Marja Verburg Duitsland geschokt door rechtse terreur
Minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken gaat uit van een extreem-rechts motief bij de moord op CDU-politicus Walter Lübcke begin juni. Dat zei hij op een speciale persconferentie over de zaak dinsdagmiddag. Voor de moord is verdachte Stephan E. opgepakt, die contacten in extreem-rechtse kringen had. Onderzoekers waarschuwen voor een verhoogd risico op extreem-rechtse terreur in Duitsland de komende maanden.
Mehr

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

Achtergrond - 27 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland
De verkiezingen voor het Europees Parlement laten grote verschuivingen in het Duitse partijenlandschap zien. De Groenen zijn de tweede partij geworden, de SPD en de CDU verliezen flink en de AfD is in twee Oost-Duitse deelstaten als grootste uit de bus gekomen.
Mehr

Poolse regering wil Duits leed niet in museum WOII

Achtergrond - 20 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg Poolse regering wil Duits leed niet in museum WOII
Paweł Machcewicz was oprichter en directeur van het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk, toen hij in 2017 door de rechts-conservatieve Poolse regering werd ontslagen. “Vier jaar geleden was ik burger in een democratie. Dat veranderde van de ene op de andere dag”, zegt de gewezen directeur. In Amsterdam sprak hij donderdag over de strijd die hij nog steeds voor zijn museum voert. Bekijk ook de livestream van het gesprek onderaan dit artikel.
Mehr

Duitsland levert vaak de tweede man

Achtergrond - 16 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg Duitsland levert vaak de tweede man
In de Europese Unie speelt Duitsland een belangrijke rol - niet alleen door de invloed van Duitse politici op het Europese toneel, maar juist ook door de topbestuurders die achter de schermen beleid bepalen. Een overzicht, in alfabetische volgorde, van belangrijke Duitsers in Europa.
Mehr

Timmermans en Weber behendig in debat

Achtergrond - 8 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg Timmermans en Weber behendig in debat
Manfred Weber (CSU) speelt een thuiswedstrijd. Frans Timmermans (PvdA) doet niets liever dan in een ander land shinen in een andere taal. Als deze Europese politici zich live op tv laten ondervragen door 130 Duitse kiezers, levert dat een interessant, inhoudelijk en levendig debat over Europa op.
Mehr

Duitsland en de Europese verkiezingen

Achtergrond - 6 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg Duitsland en de Europese verkiezingen
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? En hoe zit dat met de Spitzenkandidaten en de tweestrijd tussen de Duitser Manfred Weber en de Nederlander Frans Timmermans? In dit factsheet zetten we de informatie over Duitsland en de Europese verkiezingen op een rij (geactualiseerd 6-5-2019, eerste publicatie 25-4-2019).
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern