Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Marja Verburg ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Historikerin und studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge über diese Themen, u.a. in der Vortragsreihe Deutschland Heute.

Verburg hat einen Blog und twittert.

Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede

Achtergrond - 7 Juni 2021 - Autor: Marja Verburg Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede
De CDU heeft in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt zondag een onverwacht grote verkiezingsoverwinning gehaald. Volgens de voorlopige uitslag staat ze op 37,1 procent van de stemmen. Dat is veel meer dan de peilingen voorspelden. De AfD, met wie de CDU volgens de peilingen een nek-aan-nek-race zou voeren, verloor en komt volgens de voorlopige uitslag uit op 20,8 procent. De AfD blijft daarmee de tweede partij in de Oost-Duitse deelstaat. 
Mehr

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

Achtergrond - 5 Mai 2021 - Autor: Marja Verburg Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden
“Het levend houden van de herinnering aan de nazimisdaden is de eeuwige verantwoordelijkheid van Duitsland”, zei Merkel woensdag in de 5 mei-lezing. Door de coronapandemie hield ze de toespraak online vanuit Berlijn. De studenten die daarna vanuit Den Haag met haar in gesprek gingen, waren onder de indruk van de wereldleider van formaat die ze tegenover zich hadden. Het weerhield hen er niet van kritische vragen te stellen. Doet Duitsland bijvoorbeeld wel genoeg voor mensen die in Oost-Europa de straat op gaan voor hún vrijheid?
Mehr

Laschet alsnog lijsttrekker van afgematte CDU/CSU

Achtergrond - 20 April 2021 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Laschet alsnog lijsttrekker van afgematte CDU/CSU
Markus Söder heeft gegokt en verloren: Armin Laschet is de lijsttrekker van de CDU/CSU voor de verkiezingen in september. Na een turbulente week, waarin de Beierse CSU-voorzitter Söder zoveel mogelijk CDU’ers mobiliseerde om te zorgen dat niet Laschet maar hij de mogelijke opvolger van Merkel zou worden, gooide hij vandaag de handdoek in de ring.
Mehr

Annalena Baerbock lijsttrekker van de Groenen

Achtergrond - 19 April 2021 - Autor: Marja Verburg Annalena Baerbock lijsttrekker van de Groenen
Annalena Baerbock (40) is de nieuwe lijsttrekker van Bündnis 90/Die Grünen voor de Bondsdagverkiezingen in september. Mede-voorzitter Robert Habeck maakte de keuze maandagochtend bekend. Ze is de jongste kanselierskandidaat ooit en na Merkel de tweede vrouw die het hoogste Duitse regeringsambt wil bereiken.
Mehr

Groenen staan voor lastige keuze: Baerbock of Habeck

Achtergrond - 15 April 2021 - Autor: Marja Verburg Groenen staan voor lastige keuze: Baerbock of Habeck
Nu de strijd tussen CDU’er Laschet en CSU’er Söder om de Kanzlerkandidatur van de christendemocraten het nieuws domineert, lijkt een andere lijsttrekkerskeuze onder te sneeuwen: die van de Groenen. Terwijl de partij voor het eerst kans maakt de kanselier te leveren. Maandag wil de partij bekend maken wie de lijsttrekker wordt: rising star Annalena Baerbock of toch de meer ervaren Robert Habeck.
Mehr

Treuhand: ‘Communisme uit bedrijven zweten’

Achtergrond - 1 April 2021 - Autoren: Lynn Stroo, Marja Verburg Treuhand: ‘Communisme uit bedrijven zweten’
Vandaag precies 30 jaar geleden werd Detlev Rohwedder doodgeschoten. De succesvolle staalmagnaat was het hoofd van de Treuhandanstalt, de West-Duitse organisatie die na de val van de Muur de Oost-Duitse bedrijven moest privatiseren. De moord op Rohwedder was het dieptepunt van een zeer tumultueuze periode kort na de eenwording, toen bleek dat van de failliete DDR-economie niet veel meer viel te redden. Miljoenen mensen raakten werkloos en drie decennia later is de frustratie over de Treuhandanstalt bij veel Oost-Duitsers nog steeds groot.
Mehr

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

Achtergrond - 3 März 2021 - Autor: Marja Verburg 'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'
De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz heeft de rechts-nationalistische AfD als geheel als 'verdacht' aangemerkt. Dat melden Duitse media. Dat betekent dat de dienst bijvoorbeeld AfD-leden kan afluisteren en informanten kan inzetten. Het in de gaten houden van een partij is een zwaar middel in een democratie. De Verfassungsschutz zelf wil voorlopig nog geen mededelingen doen over de zaak. 
Mehr

Laschet: Europeaan met oog voor Nederland

Achtergrond - 16 Februar 2021 - Autor: Marja Verburg Laschet: Europeaan met oog voor Nederland
Nu in Duitsland Armin Laschet is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de CDU, maakt hij een grote kans Angela Merkel na de verkiezingen in september op te volgen als kanselier. Wie is deze minister-president van Noordrijn-Westfalen die straks mogelijk een belangrijke stem in de EU heeft?
Mehr

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen

Achtergrond - 12 Januar 2021 - Autor: Marja Verburg CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen
Met de Bondsdagverkiezingen in september in aantocht, is de grote vraag wie, na 16 jaar, Merkel als kanselier gaat opvolgen. In de CDU wordt naarstig naar een geschikte lijsttrekker gezocht. Normaal gesproken is dat de partijvoorzitter. Die wordt zaterdag gekozen. Maar het is nog maar de vraag of de nieuwe CDU-voorzitter de christendemocraten ook gaat leiden in de verkiezingsstrijd.
Mehr

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Achtergrond - 7 Januar 2021 - Autoren: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel
Duitsland staat aan het begin van een spannend jaar. Na 16 jaar zwaait Angela Merkel af als kanselier. In ‘Superwahljahr’ 2021 zijn de ogen vooral gericht op de Bondsdagverkiezingen in september, maar er staan ook zes deelstaatverkiezingen op het programma, die voor veel politiek spektakel kunnen zorgen. De coronapandemie zal zijn stempel ook op dit jaar drukken, wat vooruitkijken nog lastiger maakt dan het toch al is. Maar toch: een vooruitblik.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern