Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Marja Verburg ist Historikerin und Redakteurin beim Duitslandweb. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Sie macht mit der Duitslandweb-Redaktion die Podcasts 'Achtung! Duitse updates' und 'Achtung Europa'. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge, u.a. in der Vortragsreihe Deutschland Heute.

Verburg studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft.

Verburg hat einen Blog und twittert.

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Achtergrond - 13 Juni 2022 - Autor: Marja Verburg Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden
Kanselier Scholz wil de gesprekken over toetreding van de westelijke Balkanlanden tot de EU intensiveren. Dat zei hij afgelopen weekeinde tijdens een bezoek aan Kosovo, Noord-Macedonië en Servië. Met zijn reis laat Scholz zien dat hij een leidende rol in Europa wil spelen, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Mehr

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Achtergrond - 30 Mai 2022 - Autor: Marja Verburg Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid
Kanselier Olaf Scholz (SPD) werd veel geprezen toen hij direct na de Russische inval in Oekraïne een Zeitenwende aankondigde, een ommezwaai in de Duitse buitenland- en defensiepolitiek. Maar daarna kwam er steeds meer kritiek: Duitsland was te aarzelend, bijvoorbeeld bij de leverantie van zware wapens aan Oekraïne, en het had ook tijd nodig voor het mee kon doen met de EU-boycot van Russische olie.

Mehr

Overzicht: Duitse militaire steun aan Oekraïne

Achtergrond - 24 Mai 2022 - Autor: Marja Verburg Overzicht: Duitse militaire steun aan Oekraïne
Duitsland kreeg de afgelopen weken in binnen- en buitenland het verwijt niet genoeg wapens en ander militair materieel aan Oekraïne te leveren. Vooral bij zware wapens is Duitsland veel te aarzelend, luidt de kritiek. De regering wil niet al te veel loslaten over wapenleveranties, maar Duitse media zetten op een rij wat Duitsland tot nu toe heeft toegezegd en gestuurd. Een deel daarvan komt uit de voorraden van de Bundeswehr, een ander deel van Duitse wapenproducenten als Rheinmetall en Krauss-Maffei Wegmann.

Mehr

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Achtergrond - 20 Mai 2022 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie
Kanselier Scholz en premier Rutte hebben elkaar donderdag in Den Haag gesproken over klimaat- en energiesamenwerking en over de oorlog in Oekraine. Het was het eerste bezoek van Scholz aan Nederland als kanselier.

Mehr

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Achtergrond - 12 Mai 2022 - Autor: Marja Verburg CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen
De verkiezingen in Noordrijn-Westfalen komende zondag zijn een nek-aan-nek-race tussen de regerende CDU en oppositiepartij SPD. De uitslag in deze grote en economisch belangrijke deelstaat kan de positie van kanselier Scholz (SPD) versterken of juist een opsteker zijn voor oppositieleider Friedrich Merz (CDU).

Mehr

Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen

Achtergrond - 14 April 2022 - Autor: Marja Verburg Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen
Dansen, feesten en entertainment in het openbaar: dat is in Duitsland op Goede Vrijdag verboden. Het zogenoemde Tanzverbot heeft ook gevolgen voor het tv- en filmaanbod. Maar steeds minder mensen zijn bereid zich eraan te houden.

Mehr

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Achtergrond - 24 März 2022 - Autor: Marja Verburg Schimmige stichting moest gaspijplijn redden
Een schimmige milieustichting die als dekmantel diende voor de financiering van een omstreden gaspijplijn-project, het klinkt als een slechte film. Maar tot de oorlog in Oekraïne begon, was dit de praktijk in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren (MV). Deelstaatpremier Manuela Schwesig (SPD) was een van de belangrijkste voorvechters van de stichting en financierde die ook.

Mehr

Oost-Duitsers keren zich alsnog van Rusland af

Achtergrond - 23 März 2022 - Autor: Marja Verburg Oost-Duitsers keren zich alsnog van Rusland af
Vooral de Oost-Duitse deelstaten hebben de banden met Rusland de afgelopen jaren warm gehouden. Daarbij speelden economische belangen een grote rol. In Oost-Duitsland vond je - in ieder geval tot de oorlog in Oekraïne - ook meer Russlandversteher, mensen met begrip voor de positie van Rusland in de internationale politiek. Sinds de Russische inval moeten de Oost-Duitse deelstaten een grote ommezwaai maken in hun houding ten opzichte van Rusland. Dat gaat niet gemakkelijk.

Mehr

Factsheet: Energie in Duitsland

Achtergrond - 17 März 2022 - Autoren: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Factsheet: Energie in Duitsland
Duitsland heeft in 2011 de Energiewende ingezet, de overgang naar duurzame energie. Toch is het land nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen als gas, olie en kolen. Die worden grotendeels geïmporteerd. Door de ambitieuze klimaatdoelen in het Duitse regeerakkoord en de Russische invasie in Oekraïne is de druk om sneller over te gaan op duurzame energie flink toegenomen. In dit factsheet een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.

Mehr

De Duitse ommezwaai

Achtergrond - 28 Februar 2022 - Autoren: Marja Verburg, Tim de Boer De Duitse ommezwaai
In één weekeinde heeft Duitsland een complete ommezwaai gemaakt in zijn buitenlandse en defensiepolitiek. De bondsregering gaf haar weigering op wapens naar Oekraïne te sturen, stemde in met de uitsluiting van Russische banken uit het internationale bankensysteem Swift en besloot tot ongekende investeringen in de eigen defensie. "Duitsland breekt met de fundamenten waaraan de republiek decennia heeft vastgehouden."

Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern