Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Marja Verburg ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Historikerin und studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge über diese Themen.

Verburg hat einen Blog und twittert.

Merkel bezoekt Auschwitz - voor het eerst

Achtergrond - 5 Dezember 2019 - Autor: Marja Verburg Merkel bezoekt Auschwitz - voor het eerst
Voor het eerst sinds ze kanselier is, bezoekt Angela Merkel vrijdag concentratiekamp Auschwitz in Polen. Het is opvallend dat ze dit belangrijke symbool van de jodenvervolging niet eerder bezocht. Merkel heeft het belang van het herinneren aan de Holocaust vaak benadrukt en spreekt zich regelmatig uit tegen het toenemende antisemitisme in Duitsland.
Mehr

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

Achtergrond - 2 Dezember 2019 - Autor: Marja Verburg SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel
De SPD-leden hebben Saskia Esken en Norbert Walter-Borjans tot nieuwe voorzitters gekozen. Zij zijn kritisch over de grote coalitie van CDU/CSU en SPD. De vraag is of het duo aanstuurt op het einde van het kabinet Merkel-IV. Dat wordt een van de belangrijkste onderwerpen van het SPD-partijcongres komend weekend.
Mehr

Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma

Achtergrond - 28 Oktober 2019 - Autor: Marja Verburg Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma
De CDU in Thüringen is bereid tot gesprekken met Die Linke. Een samenwerking tussen de twee zo uiteenlopende partijen leek tot voor kort ondenkbaar. Maar de uitslag van de verkiezingen zondag in de Oost-Duitse deelstaat lijkt niet veel andere mogelijkheden te bieden. (Update 29-10: CDU Thüringen sluit coalitie met Die Linke en AfD alsnog uit)
Mehr

Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen

Achtergrond - 23 Oktober 2019 - Autor: Marja Verburg Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen
Thüringen gaat een spannende verkiezingsdag tegemoet: op zondag 27 oktober kiezen de inwoners van de Oost-Duitse deelstaat een nieuw parlement. Nu regeert daar Die Linke, maar de AfD, het andere uiterste van het politieke spectrum, lijkt er de tweede of derde partij te worden. De campagne wordt overschaduwd door moorddreigingen. (Update 25-10: nieuwe cijfers peiling Forschungsgruppe Wahlen toegevoegd)
Mehr

Duitsland viert Dag van de Duitse Eenheid

Achtergrond - 3 Oktober 2019 - Autor: Marja Verburg Duitsland viert Dag van de Duitse Eenheid
Duitsland viert de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober dit jaar in Kiel, de hoofdstad van Sleeswijk-Holstein. Bijna 30 jaar na de Duitse eenwording zijn de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland op veel gebieden kleiner geworden. Maar economisch blijven de neue Länder achter en veel Oost-Duitsers voelen zich nog altijd tweederangsburgers.
Mehr

Rutte voor Duits-Nederlandse top in Berlijn

Achtergrond - 1 Oktober 2019 - Autor: Marja Verburg Rutte voor Duits-Nederlandse top in Berlijn
Premier Rutte is woensdag met een kabinetsdelegatie in Berlijn voor topoverleg met kanselier Merkel en een deel van haar ministers. Het is de derde keer dat Nederland en Duitsland deze regeringsconsultaties houden. (Update 3-10-2019: persverklaring na afloop van het overleg onder aan dit artikel)
Mehr

‘Altijd weer grappen over Trabantjes en bananen’

Achtergrond - 1 Oktober 2019 - Autor: Marja Verburg ‘Altijd weer grappen over Trabantjes en bananen’
De angst om als Jammerossi (‘klagende Oost-Duitser’) te worden weggezet, zit ook 30 jaar na de val van de Muur nog diep bij schrijfster en journaliste Sabine Rennefanz. Zoveel werd duidelijk bij een podiumgesprek vorige week in Amsterdam. De interesse voor de positie van Oost-Duitsers in het herenigde Duitsland is de afgelopen jaren gegroeid, merkt ze op, mede door de opkomst van de AfD. “Maar het is nog steeds te weinig en te laat.”
Mehr

‘Ik dacht: ik blijf hier in de DDR alleen over’

Achtergrond - 24 September 2019 - Autor: Marja Verburg ‘Ik dacht: ik blijf hier in de DDR alleen over’
Voor Christian Meysing (1971) was de val van de Muur geen bevrijding. In Birkungen, het dorp in Thüringen waar hij was opgegroeid, voelde hij zich bang en onzeker. “Zoveel vrienden waren in de maanden daarvoor al weggegaan, maar ik kende niemand in het Westen. Ik dacht: ik blijf hier alleen over.”
Mehr

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

Achtergrond - 3 September 2019 - Autor: Marja Verburg Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen
De SPD zoekt een nieuwe partijvoorzitter. De verkiezing zal de sociaal-democraten tot en met december bezighouden en de verdeeldheid binnen de toch al zo geplaagde partij benadrukken. Een deel van de voorzitterskandidaten wil dat de SPD zo snel mogelijk uit de bondsregering stapt, anderen willen juist dat het kabinet Merkel-IV zijn termijn afmaakt. (Updates 5-9-2019 en 16-9-2019: zie verderop in dit bericht bij de lijst met kandidaat-voorzitters)
Mehr

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

Achtergrond - 26 August 2019 - Autor: Marja Verburg AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg
Tot vorige week leek het erop dat de AfD de grootste partij zou worden bij de verkiezingen in Saksen en Brandenburg aanstaande zondag. Maar in de meest recente peilingen lopen CDU en SPD weer in. Dat de AfD in Oost-Duitsland zoveel succes heeft, is niet alleen omdat mensen er uit protest op stemmen. Lokaal en regionaal is ze al een aantal jaar een gevestigde partij.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern