Wiebke Pittlik
Chefredakteurin Duitslandweb

Wiebke Pittlik
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik ist Chefredakteurin vom Duitslandweb und verantwortlich für das Online-Nachschlagewerk des DIA. Sie studierte Journalismus an der School voor Journalistiek in Utrecht und arbeitete als Chefredakteurin für wereldjournalisten.nl, sowie für oneworld.nl.

Außerdem arbeitete sie als Redakteurin für innenpolitische Themen und als Online- Chefredakteurin bei dem Algemeen Nederlands Persbureau und war Berichterstatterin beim Nieuwsblad van het Noorden. Pittlik twittert via @Duitslandweb und @WPittlik.

 

Auto-industrie beeft op grondvesten

Achtergrond - 24 September 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Auto-industrie beeft op grondvesten
Het Volkswagenschandaal beheerst de Duitse media deze week. Is het een affaire van voorbijgaande aard, of moet de Duitse industrie vrezen voor een schandaal met systemischer Krisenqualität (het kaliber van een systemische crisis), zoals directeur Hüther van het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) voorspelt?

Mehr

Merkel als boegbeeld van 'Willkommenskultur'

Achtergrond - 15 September 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Merkel als boegbeeld van 'Willkommenskultur'
Kanselier Merkel spreekt vandaag in Berlijn eerst met de Oostenrijkse kanselier Faymann, dan met haar eigen kabinet en aansluitend met de minister-presidenten van de deelstaten over de vluchtelingen. Haar vice-kanselier Gabriel neemt de buitenwacht voor zijn rekening en waarschuwt Europa dat als landen vooraan staan als er geld te halen valt, ze ook moeten meewerken als er iets van hen wordt gevraagd.

Mehr

31 Augustus 1990: Oost en West tekenen vereniging

Achtergrond - 31 August 2015 - Autor: Wiebke Pittlik 31 Augustus 1990: Oost en West tekenen vereniging
In een snelkookpan is in de zomer van 1990 de Duitse hereniging bereid. Na nog geen acht weken onderhandelen, ondertekenden op 31 augustus vertegenwoordigers van de DDR en de BRD het eenheidsverdrag. 

Mehr

Politiek reageert op asielzoekerskwestie

Achtergrond - 20 August 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Politiek reageert op asielzoekerskwestie
Terwijl extreem-rechts opzien baart met brandstichtingen, burgerwachten en demonstraties, zwengelt minister van Binnenlandse Zaken De Maizière de discussie aan of asielzoekers niet te veel verblijfsgeld krijgen. Het thema vluchtelingen beheerst de media deze weken.

Mehr

Fel publiek debat over omgang met vluchtelingen

Achtergrond - 7 August 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Fel publiek debat over omgang met vluchtelingen
In Berlijn staan, zitten en liggen deze dagen honderden vluchtelingen voor het kantoor waar ze zich aan moeten melden voor opvang. Bezorgde Berlijners brengen flessen water en delen fruit uit. Het is ook vrijdag weer tropisch warm.

Mehr

Bootvluchtelingen: Duitse koers verlegd

Achtergrond - 4 Juni 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Bootvluchtelingen: Duitse koers verlegd
Nu de Europese Unie heeft besloten dat 40.000 vluchtelingen worden verdeeld over de lidstaten, om de overbelaste opvang in Italië en Griekenland te ontlasten, kan Duitsland zich van zijn ruimhartige kant tonen. Het land neemt het grootste deel van deze groep op; 8763 mensen. Maar Duitsland is er ook debet aan dat de EU pas nu reageert.

Mehr

Groot tekort aan leraren Duits

Achtergrond - 17 April 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Groot tekort aan leraren Duits
Middelbare scholen hebben grote moeite docenten Duits te vinden. Uit een enquête van DUO Onderwijsonderzoek die maandag wordt gepubliceerd, blijkt dat bijna de helft van de scholen met een vacature veel moeite had om die te vervullen. Er is zeer weinig aanbod van geschikte docenten, zeggen schoolleiders.

Mehr

Duitsland wereldkampioen na spannende finale

Achtergrond - 14 Juli 2014 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik, Erwin Vervloed Duitsland wereldkampioen na spannende finale
Duitsland is apetrots op Die Mannschaft, die zondagavond wereldkampioen werd. De ploeg van Joachim Löw versloeg in een spannende finale op het nippertje Argentinië. In de laatste minuten van de verlenging scoorde Mario Götze de 1-0. Overal in Duitsland werd zondagnacht feest gevierd.

Mehr

Digitalisering centraal op Nederlands-Duits Forum

Achtergrond - 17 Juni 2014 - Autor: Wiebke Pittlik Digitalisering centraal op Nederlands-Duits Forum
Nederland en Duitsland moeten een gezamenlijke strategie ontwikkelen voor de kansen die de technologische revolutie biedt. Met die boodschap opende hoogleraar internettoepassingen Erik Huizer maandag in Den Haag het Nederlands-Duits Forum, een tweejaarlijkse bijeenkomst waar politici, wetenschappers, studenten en ambtenaren uit beide landen discussiëren over actuele thema's.

Mehr

De Lezing: 'Meertaligheid is waardevol'

Achtergrond - 6 Februar 2014 - Autor: Wiebke Pittlik De Lezing: 'Meertaligheid is waardevol'
Duits was vroeger een veelgebruikte taal in de wetenschap. Nu klagen docenten dat ze studenten niet eens een Duitse tekst kunnen aanbieden. Wetenschappelijke publicaties worden nauwelijks nog opgemerkt als ze niet in het Engels zijn. “Waarom moet ik een publicatie over Germanistiek eigenlijk in het Engels schrijven?”, vraagt UvA-hoogleraar Nicole Colin zich af. Ze organiseert het congres Duits als wetenschapstaal, donderdag en vrijdag in Amsterdam.

Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern