Duitsland Instituut Amsterdam viert 25-jarig bestaan

AMSTERDAM, 28 mei 2021 – Het nationale kenniscentrum over Duitsland, Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA), bestaat vandaag 25 jaar. Dit vijfde lustrum wordt niet traditioneel gevierd met een terugblik op mijlpalen, maar met de ogen gericht op de toekomst. 2021 markeert het einde van een tijdperk. Na 16 jaar neemt bondskanselier Angela Merkel afscheid. Wat betekent haar vertrek voor Duitsland, voor Europa en voor ons in Nederland?

Onder de noemer 'Duitsland 2030' verkent het DIA tijdens zijn lustrumjaar antwoorden op deze én andere toekomstvragen over Duitsland. Bovendien nodigt het DIA met de actie 'Brieven aan Merkel' geïnteresseerden uit om hun eigen verhaal te delen met de vertrekkende kanselier. Meedoen kan tot en met 1 juni.  

In de week van maandag 14 tot en met vrijdag 18 juni vindt het online festival 'Duitsland 2030' plaats, met sessies over de Nederlands-Duitse betrekkingen, over herinneringscultuur en over wetenschap en innovatie in Duitsland. Sprekers zijn onder anderen journaliste en schrijfster Caroline de Gruyter en directrice van het Joods Museum in Berlijn Hetty Berg.

In samenwerking met voormalig Duitsland-correspondent Wouter Meijer maakt het DIA deze zomer de lustrum-podcast 'Duitsland voorbij de horizon'. In deze reeks spreekt Meijer Nederlanders die in Duitsland bijzondere functies bekleden over de toekomst van hun vakgebied. Van cultuur tot bètawetenschappen, automotive en energietransitie. Zo is choreografe Nanine Linning te gast, die vanuit Duitsland internationaal furore maakt met haar Dance Company. Ook Selma de Mink, directrice van het prestigieuze Max-Planck-Institut für Astrophysik, Manon van Beek, CEO van de Europese netbeheerder TenneT en Adrian van Hooydonk, directeur Design van de BMW-groep, schuiven aan.

25 jaar 'Duitsland uitleggen' aan Nederlanders

Het DIA, onder leiding van directeur Ton Nijhuis, vindt het belangrijk om deze gesprekken aan te jagen. Om een bijdrage te blijven leveren aan de perceptie van en de kennis over ons belangrijkste buurland. "Wij hebben in de afgelopen 25 jaar kunnen zien dat het Duitslandbeeld in Nederland positief is veranderd. Van degelijk en saai naar open, vriendelijk en vooruitstrevend," zegt Nijhuis. "Het DIA heeft hieraan een bijdrage kunnen leveren door wetenschappelijk onderzoek, kennisoverdracht en altijd de verbinding te zoeken." Met onderwijsprojecten, lesmateriaal en nascholingen, evenementen en het journalistieke platform Duitslandweb is het instituut hét aanspreekpunt voor journalisten, beleidsmakers, wetenschappers, leraren, studenten en iedereen die interesse in Duitsland heeft. 

Het DIA haalt ook spraakmakende Duitsers naar Nederland: in de afgelopen jaren mocht het instituut onder anderen voormalig bondspresident Joachim Gauck, Bundesbank-president Jens Weidmann, zangeres Nina Hagen, schrijfster Thea Dorn, journaliste Jana Hensel en politici als Peter Altmaier en Robert Habeck, ontvangen.

Directeur Nijhuis: "Duitsland is onze belangrijkste handelspartner en politieke bondgenoot in Europa. Daarom blijft het essentieel om elkaar goed te begrijpen, elkaars taal te spreken en in dialoog te blijven – juist ook na het vertrek van Merkel."

Het werk van het Duitsland Instituut Amsterdam wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Deutsche Akademische Austauschdienst en de Universiteit van Amsterdam.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger