Subsidiegevers en jaarrekening 2024
Het DIA wordt sinds 1996 door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Universiteit van Amsterdam gefinancierd. Daarnaast ondersteunt de Deutsche Akademische Austauschdienst de (internationale) wetenschappelijke activiteiten van het instituut sinds 2002.
Financiering ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
In 2024 ontving het DIA een instellingssubsidie van het ministerie van OCW. De subsidie is verstrekt binnen de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS. Deze financiering is toegekend voor het (mede) realiseren van vijf door het DIA uit te voeren Activiteiten/Projecten:
-
Stimuleren & uitvoeren van academisch Duitsland-onderzoek en valorisatie
-
Graduiertenkolleg: toekomstbestendige expertise van Duitslanddeskundigen
-
Openbare bron van (gefundeerde) Duitsland-kennis
-
Desk voor Duitsland: impulsen voor kennis van taal, land, vak, leraarschap
Samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA)
Met de UvA is een meerjarige samenwerking overeengekomen voor de periode 2022-2026 (Getekend 28 juli 2021). Behalve academisch onderzoek zet het DIA zich sterk in voor UvA-prioriteiten zoals valorisatie en wetenschappelijke uitwisseling in Europa.
Meerjarensamenwerking met Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD)
Sinds 1 januari 2023 loopt een nieuwe meerjarenovereenkomst met de DAAD. Het DIA ontvangt subsidie binnen het Förderprogramm Zentren für Deutschland- und Europastudien (ZDES), Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA), Niederlande 2023-2027.
De (internationale) wetenschappelijke activiteiten van het DIA, promotietrajecten en activiteiten voor het Graduiertenkolleg staan hierbinnen centraal. Tevens kan het DIA met deze middelen mobiliteit bevorderen door het (gericht) vergoeden van reis- en verblijfkosten van wetenschappers, master-studenten en (jonge) onderzoekers. De DAAD-bijdrage financiert impulsen voor de versterking van de positie van de Duitslandstudies en Germanistiek aan Nederlandse instellingen van Hoger Onderwijs en de DAAD maakt het mogelijk dat bij het DIA een Fachlektor, een Lektor en een of twee Lehrassistenten werken. De Lehrassistenten ontvangen van de DAAD directe financiering en is, hoewel werkzaam voor het DIA, niet in dienst.
In 2024 heeft de DAAD daarnaast aan het DIA een extra bedrag toegekend voor de organisatie van de conferentie 'The Global Turn in German History' waarmee reis- en verblijfskosten van de deelnemers zijn bekostigd. Bovendien stimuleert de DAAD samenwerking tussen de verschillende DAAD-centra wereldwijd actief door het beschikbaar stellen van projectmiddelen om (fysieke) uitwisseling mogelijk te maken en gemeenschappelijke programma’s te ondersteunen. In dit kader organiseerden wij met extra middelen de reeks ‘Green Germany?’. Tot slot maakte de DAAD de deelname van het DIA aan de nationale Buitenlandbeurs mogelijk.
Overige baten, samenwerkingsprojecten en subsidiegevers van de stichting
De stichting werkte in 2024 met uiteenlopende organisaties samen en ontving vergoedingen van onder meer de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA (Amsterdam School of Historical Studies; in verband met een gematcht promotietraject), het Goethe-Institut Niederlande vanwege de organisatie van gemeenschappelijke publieksprogramma’s en NWO voor het project ‘Pionieren in de DDR’. Ook ontving het DIA middelen vanuit het Horizon-programma (Europese Unie) en van het Auswärtiges Amt voor drie Duits-Nederlandse uitwisselingsprojecten met scholieren, studenten en docenten Duits (in opleiding). Ook ontving het DIA-middelen van het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat voor het verrichten van onderzoek naar en de organisatie van een rondetafelconferentie over duurzaam goederenvervoer in Nederland en Duitsland.