Voorwoord
Het jaar 2014 stond in Duitsland in het teken van de viering van ‘25 jaar val van de Berlijnse Muur’. Het feestelijke hoogtepunt op 9 november in Berlijn was een groot spektakel dat wereldwijd aandacht trok. Duitsland presenteerde zich als het land waar “dromen kunnen uitkomen”. De viering van de overwinning op de Muur werd in een internationaal kader geplaatst als een oproep aan de wereld ook andere hindernissen te overwinnen.
Ook het Duitsland Instituut wilde aan dit jubileum en de manier waarop Duitsland op de laatste 25 jaar terugkijkt gepaste aandacht schenken. Niet alleen via onze eigen website, maar ook met optredens van DIA-medewerkers in de nationale media gaf het instituut informatie en duiding.
In een uitverkochte Melkweg werd met het FestiWall teruggeblikt op die bijzonder gebeurtenis van de val van de Muur en de periode erna. Andere Tijden, oud-ambassadeurs Egbert Jacobs en Marnix Krop, Zeitzeugen en Duitsland-correspondenten gaven een inkijkje in hun ervaringen. Een swingend optreden van de Konrad Koselleck Big Band en de Berlijnse Thomas Pigor sloot de avond af. Bezoekers waanden zich dan ook bijna in Berlijn: bij de entree passeerden zij een groot stuk van de Berlijnse Muur, dat speciaal door de Stichting Muurbrekers naar Amsterdam was gevaren.
De ontwikkelingen in Europa rond de crisis en toekomst van de euro bleven onverminderd zorgelijk. Om het Nederlandse publiek de gelegenheid te geven uit eerste hand informatie over de rol van Duitsland in deze actuele financiële ontwikkelingen te geven, sprak Jens Weidmann, president van de Deutsche Bundesbank, op uitnodiging van het DIA in Amsterdam. Weidmann ging aansluitend in debat met zijn Nederlandse collega Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Beiden werden aansluitend door Nieuwsuur geïnterviewd.
De interesse vanuit Nederland voor Duitsland op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie blijft groot. In het voorjaar van 2014 organiseerde het DIA voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een missie rond het wetenschapsbeleid in Duitsland naar Berlijn, met ontmoetingen met toonaangevende spelers op dit terrein. In het najaar vond in samenwerking met de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie een bijeenkomst plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap.
Om de kennistransfer tussen Nederland en Duitsland blijvend te stimuleren in het hoger onderwijs draagt de Duitslanddesk eraan bij dat Nederlandse studenten makkelijker hun weg naar een Duitse Hoger onderwijsinstelling vinden. Sinds de oprichting van de desk in 2013 zijn 94 studenten met een DIA-stipendium naar Duitsland vertrokken. Onder meer de positieve ervaringen van deze stipendiaten stimuleren ons door te gaan met ons werk. En dat doen we sinds 2014 óók in een nieuw digitaal jasje: begin december zijn de website van het Instituut en het Duitslandweb via één portaal te bereiken.
Prof. dr. Paul Schnabel
Voorzitter van het bestuur
Prof. dr. Ton Nijhuis
Directeur