Politiek en Staatsinrichting:

Angela Merkel
De eerste vrouwelijke bondskanselier

De protestantse Angela Merkel werd op 17 juli 1954 in Hamburg geboren. Vlak na haar geboorte verhuisde de familie naar Oost-Duitsland. Nadat Merkel in 1973 het gymnasium had afgerond, studeerde zij natuurkunde aan de universiteit van Leipzig. Na haar afstuderen in 1978 werd zij wetenschappelijk medewerker aan de Akademie der Wissenschaften in Oost-Berlijn. Merkel promoveerde in 1986.

In de herfst van 1989 was Angela Merkel mede-oprichter van de politieke partij Demokratischer Aufbruch. Van april tot oktober 1990 vervulde zij binnen de laatste DDR-regering de functie van plaatsvervangend woordvoerster. In 1990 sloot Merkel zich bij de CDU aan en maakte daarbinnen vervolgens een stormachtige carrière door. In hetzelfde jaar zetelde zij al voor de CDU in de Bondsdag. In de periode van 1991 tot 1998 was Merkel plaatsvervangend nationaal voorzitter van de CDU. Daarnaast was zij van 1993 tot 2000 ook voorzitter van de CDU in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Tevens had zij zitting in de laatste kabinetten-Kohl, in 1991 als minister voor Vrouwen en Jeugd en van 1994 tot 1998 als minister van Milieu.

Na de regeringswisseling in 1998 werd Merkel gekozen tot secretaris-generaal van de CDU. Na het terugtreden van Wolfgang Schäuble, naar aanleiding van de Spendenaffäre, werd Merkel in 2000 partijvoorzitter. In de strijd om het kanselierskandidaatschap moest ze het afleggen tegen Edmund Stoiber, die de kanselierskandidaat voor de CDU/CSU werd voor de verkiezingen in september 2002. Direct na de - verloren - verkiezingen werd Merkel fractievoorzitter van de CDU in de Bondsdag.

Kanselier

Drie jaar later mocht Merkel het in de Bondsdagverkiezingen opnemen tegen de zittende kanselier Gerhard Schröder. Haar partij won de verkiezingen nipt en in de grote coalitie die volgde werd Merkel gekozen tot de eerste vrouwelijke, alsmede de eerste Oost-Duitse bondskanselier van Duitsland. Ze moest bij haar aantreden grote scepsis overwinnen, vooral door het samen regeren van de twee grote volkspartijen CDU/CSU en SPD, maar oogstte al snel veel lof. Waardering was er vooral om haar buitenlandpolitieke optreden; de komende tijd moet blijken of ze net zulke successen kan boeken bij de binnenlandse kwesties - vooral sociale en economische hervormingen - die haar regering moet aanpakken.   
Merkel is voor de tweede keer getrouwd. Ze heeft geen kinderen. Haar man is de scheikunde-professor Joachim Sauer.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger