Economie:

Bundesagentur für Arbeit
Arbeidsmarkt

Werklozen kunnen in eerste instantie terecht bij het Duitse arbeidsbureau, de Bundesagentur für Arbeit (BA). De BA is in grote lijnen vergelijkbaar met het Nederlandse UWV. Zo betaalt zij de uitkeringen uit en begeleidt werklozen naar een nieuwe baan.

Bundesagentur für Arbeit
© wikipedia/MathiasBige/cc
Bundesagentur für Arbeit

Bij naderende werkloosheid zijn werknemers in Duitsland drie maanden voor einddatum van het arbeidscontract verplicht zich in te schrijven bij een Personal-Service Agentur, een met een uitzendbureau vergelijkbare instelling binnen de Bundesagentur für Arbeit. Als later bekend wordt dat ze werkloos worden, hebben mensen drie dagen de tijd om zich als werkzoekend te melden.

De regeling moet de periode dat iemand zonder werk zit verkorten of werkloosheid helemaal vermijden. Het nadeel is dat werklozen bij succesvolle bemiddeling vaak maar tijdelijk aan de slag kunnen en het aantal uitzendbanen is erg afhankelijk van de conjunctuur. Ook zijn werklozen verplicht buiten hun vak- en woongebied banen aan te nemen. 

De BA is met meer dan 95.000 werknemers in 2014 een van de grootste bureaucratische instellingen in Duitsland. Ze leek haar werk lange tijd naar behoren te doen en claimde in 2002 nog 60 procent van de werklozen succesvol te hebben begeleid naar een nieuwe baan. Maar later bleek er flink te zijn gesjoemeld met de cijfers. Het werkelijke percentage moest fors naar beneden worden bijgesteld naar 20 procent. In de jaren erna is de BA gereorganiseerd om er een efficiëntere en meer klant-geörieënteerde organisatie van te maken.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger