Duitsland en Europa:

Kohl als Europees zwaargewicht
Eenheid en integratie onder Kohl: 1982-1998

De Europese samenwerking was een project dat Helmut Kohl na aan het hart lag. Net als onder zijn voorganger Schmidt was Hans-Dietrich Genscher minister van Buitenlandse Zaken. Kohl sprak zich nadrukkelijk uit over de toekomst van Europa.

Kohl als Europees zwaargewicht
© European Union 2011
Kohl (links) ontmoet de Franse president Mitterrand in december 1989.

Kohl kondigde in zijn regeringsverklaring in 1982 aan dat hij nieuwe wegen tot de eenwording van Europa wilde openen. Het doel van de Europese samenwerking was een politieke unie. Volgens kanselier Kohl moest de slagkracht van de Europese instanties verbeterd worden en diende het Europees Parlement een grotere stem in de besluitvorming te krijgen. Daarnaast was Kohl een voorstander van het samenvoegen van de Europese Gemeenschappen in een Europese Unie en wilde hij de samenwerking op het gebied van de buitenlandse politiek intensiveren.

De Duits-Franse motor, die onder Schmidt en Giscard d’Estaing zo soepel draaide, werd door Kohl niet aan het sputteren gebracht. Nadat de Franse president Mitterrand zich in 1983 had bekeerd tot een groot voorstander van Europese samenwerking ontstond een hechte politieke vriendschap tussen de kanselier en de president. Kohl probeerde pro-Europese initiatieven waar mogelijk met steun van Frankrijk door te voeren.

Na de eenwording van Duitsland zette Kohl alle zeilen bij om zijn pro-Europese beleid kracht bij te zetten. Om een verenigd Duitsland te realiseren offerde Kohl de D-mark op voor de euro, een belangrijk Frans-Duits compromis. Daarna bleef Kohl het belang van Europese integratie benadrukken om zo de angst voor een verenigd en economisch sterk Duitsland bij de Europese buurlanden weg te nemen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger