Duitsland en Europa:

Overzicht
Eenheid en integratie onder Kohl 1982-1998

Als kanselier toonde Helmut Kohl (CDU) zich een Europeaan in hart en nieren. Volgens Kohl kon de EG de verschillende crises waar West-Europa door geteisterd werd alleen overwinnen door meer Europese integratie. Door nauwe samenwerking met Frankrijk probeerde Kohl de macht van Europese instanties te versterken en de slagkracht van Europa te vergroten.

Overzicht
© Bundesarchiv, B 145 Bild-F074398-0021 / Engelbert Reineke / CC
Helmut Kohl werd bekend als 'kanselier van de eenheid'.

De val van de Berlijnse Muur en het einde van de DDR bood een onverwachte en ongekende kans om niet alleen Duitsland te verenigen maar ook West- en Oost-Europa dichter bij elkaar te brengen. Kohl greep die mogelijkheid met beide handen aan en staat vanwege zijn inspanningen voor de Duitse én Europese eenheid vandaag de dag bekend als ‘kanselier van de eenheid’.

Kohl realiseerde dat een vereniging van Duitsland voor de buurlanden en bondgenoten alleen acceptabel was als Duitsland zich nog meer inzette voor Europese samenwerking. Daarom wisselde Kohl de sterke D-Mark in voor een gemeenschappelijke Europese munt, de euro, en nam hij samen met de Franse president Mitterand het initiatief tot een volgende stap in de Europese integratie: de oprichting van de Europese Unie.

Het einddoel dat Kohl voor Europa voor ogen had was een economische en politieke unie die West- en Oost-Europa met elkaar verenigde. Daarom zette hij zich in voor een betere samenwerking op het gebied van de buitenlandse politiek en het veiligheidsbeleid. Daarnaast streefde Kohl naar een verbetering van de contacten met de Oost-Europese landen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger