Duitsland na 1990:

Tijdperk-Schröder
Samenvatting

Na een kanselierschap van zestien jaar kwam er in 1998 een einde aan het tijdperk-Kohl. Hij werd bij de verkiezingen verslagen door Gerhard Schröder (SPD), de minister-president van Nedersaksen. De verkiezingsuitslag was voor de CDU het slechtste resultaat sinds 1949: de partij haalde 35,1 procent van de stemmen. De SPD won glansrijk met 40,9 procent.

Tijdperk-Schröder
© Wikimedia/André Zahn/cc
Gerhard Schröder bij een verkiezingsbijeenkomst in München in 2005

Schröder was niet tegen een zogenoemde grote coalitie met de CDU/CSU. Maar vanwege het miserabele verkiezingsresultaat was regeringsdeelname voor de CDU niet aantrekkelijk en de verkiezingsuitslag maakte voor het eerst in de Duitse geschiedenis een coalitie tussen SPD en Groenen mogelijk.

De SPD en Bündnis 90/Die Grünen kregen met dezelfde problemen te maken als de kabinetten-Kohl: een zeer zwakke economische groei, geblokkeerde hervormingen van de arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat en een internationale gemeenschap die meer verantwoordelijkheid van Duitsland verwachtte.

Onder rood-groen nam het Duitse leger voor het eerst deel aan internationale gevechtsmissies. Ook besloot Schröder met zijn ‘Agenda 2010’ de noodzakelijke economische en sociale hervormingen door te voeren. Daarmee maakte hij zich bij zijn achterban niet populair.

Tijdens Schröders kanselierschap werd in 2002 de euro ingevoerd. Vooral voor Duitsland was dit een ingrijpende verandering. Het land moest afscheid nemen van de geliefde D-Mark, het symbool van het Wirtschaftswunder, de Duitse naoorlogse economische kracht en stabiliteit. Lees hierover meer in het Naslagwerk Economie en het Naslagwerk Duitsland en Europa


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger