Tijdperk-Kohl
Samenvatting
Kanselier Helmut Kohl werd na de val van de Muur al snel gezien als de ‘kanselier van de eenheid’. Bij de eerste verkiezingen in het verenigde Duitsland beloonden de kiezers zijn 10-puntenplan voor de eenwording en de belofte van blühende Landschaften (bloeiende landschappen) in Oost-Duitsland.
Kohl viert de eenwording temidden van minister van Buitenlandse Zaken Genscher (links), Kohls vrouw Hannelore en president Von Weizsäcker (rechts) op 3 oktober 1990
De CDU/CSU boekte op 2 december 1990 een klinkende overwinning met 43,8 procent van de stemmen, de SPD moest het met 10 procent minder doen.
In de jaren na de eenwording ebde het enthousiasme over het verenigde Duitsland langzaam weg. Voor veel Oost-Duitsers betekende de eenwording werkloosheid. Bovendien hadden zij vaak moeite zich aan te passen aan de drastisch veranderde levensomstandigheden. De politieke en sociale desintegratie nam in het Oosten van Duitsland in de jaren na de hereniging toe.
Ook in West-Duitsland merkten de burgers dat de hoge kosten van de eenheid zwaar op de economie drukten. Midden jaren negentig belandde Duitsland in een recessie. De bondsregering slaagde er niet in belangrijke economische hervormingen door te voeren.
De erfenis van de Oost-Duitse geheime dienst Stasi bracht Duitsland in een unieke situatie: door de opening van de Stasi-archieven pionierde Duitsland met het beheer van een opgedoekte geheime dienst. Welke informatie maak je openbaar, hoe bescherm je de privacy van slachtoffers?
Door de eenwording veranderde ook Duitslands rol in de wereld. Van het grote nieuwe land in het centrum van Europa werd meer verwacht, bijvoorbeeld als het ging om deelname aan internationale militaire missies.