Duitse minderheden tussen Oost en West
Nakomelingen van Duitse minderheden aan het woord
'Van huis en haard verdreven' staat op de kar van deze Vertriebenen-familie.
Ooit woonden meer dan 18 miljoen Duitsers in het Oost- en Midden-Europa. Daar lieten zij tot de dag van vandaag hun sporen na. Na de Tweede Wereldoorlog werden velen van hen verdreven. De achterblijvers bevonden zich opeens aan de 'verkeerde' kant van het IJzeren Gordijn. In dit dossier vertellen vier jonge Duitsers, ieder afkomstig van een andere Duitse minderheid, over hun familiegeschiedenis tussen Oost en West.
Het verhaal van de ‘Duitsers in het Oosten’ wordt vaak verteld in termen als verdrijving, financiële compensatie, revanche en diplomatieke ruzies. In deze serie wordt het accent anders gelegd.
Erwin Vervloed sprak met vier jonge Duitsers, ieder afkomstig van een andere Duitse minderheid uit het Oosten. Zij vertellen over hun familiegeschiedenis tussen Oost en West. Hoe denken zij over hun afkomst? Welke tradities leven zij na en wat weten zij van het veelal roerige verleden van hun familie?
Anna (23), Rusland-Duits:'Ik zie het als een verrijking, noem het Duits-plus' >>
Martina (26), Roemeens-Duits:'Het ging altijd over verhuizen naar Duitsland' >>
Kinga (28), Hongaars-Duits:'Mijn opa moest zijn Duitse naam veranderen’ >>
Miroslav (26), Servisch-Duits:'Ik voelde me niet welkom bij m'n familie in Duitsland' >>
De jongste generatie interpreteert begrippen als Heimat, Duits-zijn en tradities veel losser dan de generatie van hun ouders en grootouders. Toch speelt ook in hun leven het feit dat ze afkomstig zijn van een Duitse minderheid nog steeds een rol, of ze nou in Duitsland, Hongarije, Roemenië of Servië zijn opgegroeid.
Lees in dit dossier ook over de geschiedenis van de Duitse minderheden in het Oosten voor de Tweede Wereldoorlog; het leven van de Heimatvertriebenen in de BRD en de DDR en dat van de Duitse minderheden die in Oost-Europa bleven wonen; en het leven van de Duitse minderheden nu.