Groninger Forum - De grens voorbij
Gevarieerd programma sluit project 'De Grens Voorbij' af

Groninger Forum - De grens voorbij
© Heimann/Groninger Forum

“Hoe dichter je bij de grens woont, hoe minder belangrijk die grens is.” Die conclusie trekt Hans-Paul Klijnsma van het Groninger Forum uit zijn project 'De Grens Voorbij'. De verhalenwedstrijd in de grensstreek wordt deze weken afgesloten met een programma van lezingen en een tentoonstelling.

“Mensen die dichtbij de grens wonen, maken zich er niet druk over”, aldus Klijnsma. “Die werken toch wel samen.” Als voorbeeld van die samenwerking noemt hij een koppelstuk voor brandweerslangen. Nederlandse en Duitse brandweerslangen passen niet op elkaars kranen, maar wel sinds dat koppelstuk een jaar of vijf geleden is ontworpen.

Aan de andere kant kon een woonwijk in Bellingwolde niet worden gebouwd omdat die zowel op Nederlandse als op Duitse grond zou komen te staan. Dat was juridisch zo ingewikkeld, dat het plan maar helemaal werd opgegeven.

Spandoeken en banieren

Dergelijke verhalen uit de grensstreek verzamelde het cultureel en maatschappelijk centrum Groninger Forum het afgelopen jaar voor ‘De Grens Voorbij’. Het leverde 128 verhalen op, in het Duits, Nederlands of in dialect. Zes Duitse en zes Nederlandse kunstenaars maakten geïnspireerd door wat ze lazen 400 kunstwerken: spandoeken en banieren die deze weken in de grensstreek en in de stad zijn te zien.

Klijnsma heeft net aangifte moeten doen bij de politie: een van de banieren die in de Groninger binnenstad hangen, is gestolen. Waarschijnlijk net voor de officiële opening van het programma, die vrijdag plaatsvond. Daar werd de winnaar van de verhalenwedstrijd bekend gemaakt: Silke Hölscher, een geboren Duitse die in Groningen woont en schreef over twee oma's die aan weerszijden van de grens wonen en elkaar op late leeftijd ontmoeten. Lees hier het winnende verhaal.

Oorlogsverwerking

De komende weken organiseert het Groninger Forum lezingen, filmavonden, debatten en tentoonstellingen in en over de grensstreek. De Tweede Wereldoorlog speelt in veel van die bijeenkomsten een rol. Zo zijn er debatten over de oorlogsverwerking in Duitse en Nederlandse proza en poëzie. De documentaire ‘Overwonnen buren’ gaat over hoe drie Duitse studenten in Groningen naar de oorlog kijken en welke rol die in hun leven speelt. Ook is er een debat over de omgang met het oorlogsverleden in Nederland en Duitsland met historici Chris van der Heijden en Krijn Thijs.

Maar het gaat niet alleen over de oorlog, zegt Klijnsma. “Er komen ook twee dichters die vertellen over hoe ze twee jaar geleden een weekend in een huis werden opgesloten met andere Nederlandse en Duitse dichters. Ze moesten hun eigen werk in de taal van de ander vertalen.” De Nederlandse columnist Jan Westera, die net over de grens woont, vertelt over de cultuurverschillen met Duitsland.

De bijeenkomsten vinden zowel in Nederland als in Duitsland plaats. Zie voor de bijeenkomsten in Nederland de Duitslandweb-agenda. Meer informatie staat op de website ‘De Grens Voorbij’ van het Groninger Forum. Daar zijn ook alle ingezonden verhalen te lezen.

Banier: Barbara Stok/Groninger Forum


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger