Voetbal
In de ban van de mythe?

(1 juli 2004) Een week na Duitsland kan nu ook Nederland naar huis. De halve finale tegen Portugal werd kansloos verloren met 2:1. Daarmee is een einde gekomen aan dit dossier over de voetbalkraker Nederland-Duitsland. We moeten maar hopen op een vervolg op het WK over twee jaar. Eén van beide ploegen is daarvoor tenminste al gekwalificeerd, aangezien het toernooi in Duitsland zelf wordt gehouden. De enige vraag die voor nu nog rest, is die of bondscoach Dick Advocaat het voorbeeld van zijn Duitse collega Völler volgt - en zijn baan aan de wilgen hangt. Al kan het zijn dat die laatste alsnog bezwijkt onder de  smeekbedes om weer in zijn ambt terug te keren. 

 

Het Europese Kampioenschap in Portugal dit jaar kende al in de eerste speelronde een hoogtepunt. Op 15 juni stond in Porto de wedstrijd Nederland tegen Duitsland op het programma, die spannend eindigde in een 1:1 gelijkspel.

Dit dossier besteedt op verschillende manieren aandacht aan de beleving van de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland. '1974' is in dit verband natuurlijk een gevleugeld begrip, dat nog steeds menigeen zal doen rillen van frustratie. Auke Kok, auteur van een boek over de verloren WK-finale in dat jaar, legt uit hoe Nederland in de ban raakte van een mythe. En rillen, doen ze dat in Duitsland ook, als ze denken aan de komende ontmoeting? De Duitse journalist Peter Riesbeck ging in eigen land op onderzoek uit.

Voor wie is eigenlijk de Duitse ambassadeur in Nederland, Edmund Duckwitz? Of historicus Willem Melching? Waar haalt Juul Lommen de energie vandaan om de Duitsers in te peperen, dat spoedig 'alles vorbei' zal zijn? En wie komt er in Duitsland nu weer op het idee om een fansite voor Oranje te maken? Dit dossier geeft antwoord. Ten slotte vind je hier alles over de selectie die bondscoach Rudi Völler voor het komende EK heeft samengesteld, inclusief de ideale Duitse basisopstelling volgens het Duitslandweb.

Het dossier zal in aanloop naar 15 juni uitgebreid en aangevuld worden. Je vindt hier dus steeds de laatste informatie over de ontmoeting in Porto!


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger