Tips Goethe-Institut

Het Goethe-Institut is het wereldwijd actieve culturele instituut van de Bondsrepubliek Duitsland. Het instituut biedt veel onderwijsmateriaal op het gebied van lezen en Duitstalige literatuur. 

 

 

Aktuelle Graphic Novels aus Deutschland | Goethe-Institut Lettland

Een overzicht van het Goethe-Institut van Duitstalige graphic novels. Bij elke graphic novel staat een bladzijde uit de novelle om te laten zien hoe het boekje eruitziet.

Aktuelle Graphic Novels

Boekenkoffers & Klassensets

Om het leesplezier in de Duitse les te bevorderen, heeft het Goethe-Institut Niederlande actuele Duitstalige jeugdboeken, waarvan de onderwerpen en de stijl de leerlingen aanspreken, gebundeld in boekenkisten en klassensets. Als docent in Nederland kunt u de boekenkisten en klassensets drie tot vier maanden lenen. De verzendkosten bedragen 15 euro per pakket. Voorwaarde is dat u persoonlijk lid bent van de Goethe-bibliotheek.

Boekenkisten en klassensets

Die Onleihe

Dit is dé gratis digitale bibliotheek van het Goethe-Institut Niederlande. U kunt hier Duitstalige e-books, luisterboeken, materiaal voor leerlingen Duits, tijdschriften en kranten downloaden en online films bekijken. Na registratie en activering is de Onleihe op uw pc, laptop of mobiel via de Onleihe app (Android en iOS) gratis te gebruiken waar en wanneer je maar wilt.

Gratis digitale bibliotheek

Jeugdboekenschrijvers

Elk jaar nodigt het Goethe-Institut Niederlande een Duitstalige auteur met een actueel jeugdboek uit voor een voorleestournee op Nederlandse scholen. Je vindt hier meer informatie over het 'Lesereisen' project alsook bijbehorend didactisch materiaal. Als je iets verder naar beneden scrolled vind je een overzicht van jeugdboekenschrijvers. Per schrijver is er 1 boek uitgelicht onder het kopje 'Didaktisierung', waar bijbehorende vragen en opdrachten te vinden zijn. In dit 'opdrachtenboek' staan ook fragmenten uit het besproken boek. Aan het begin van het opdrachtenboek staat ook duidelijk vermeld voor welk niveau het boek geschikt is.

Jeugdliteratuur | didactisch materiaal

Lesedosier 

Het leesdossier van Beate Müller-Karpe bevat meer dan 30 ideeën (kopieersjablonen) om leesmateriaal te behandelen in de les. Het leesdossier heeft als doel zelfstandig lezen aan te moedigen. Door middel van het dossier worden de individuele reacties van de leerlingen op de gelezen literatuur omgezet in productieve en creatieve opdrachten. 

Leesdossier

Märchen

Op deze pagina van het Goethe-Institut zijn meerdere Duitse sprookjes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan moderne sprookjes, sprookjes uit de 19de eeuw en romantische sprookjes.

Märchenland Deutschland

Von allem Anfang an | Duitstalige kinder- en jeugdliteratuur

Deze tentoonstelling presenteert uitstekende recente publicaties, geselecteerd door Ines Galling. Galling is werkzaam bij de Internationale Jeugdbibliotheek in München.

Tentoonstelling jeugdliteratuur


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger