Duitstalige (jeugd)boeken

Duitstalige (jeugd)boeken
© Canva

Uit de interviews van de enquête Docenten Duits aan het woord komt naar voren dat het van belang is dat leerlingen – in ieder geval gedeeltelijk – zelf mogen kiezen wat ze lezen. Zo maken verschillende docenten graag gebruik van de Bücherkoffer van het Goethe-Institut of de methode LEELU: Vrij lezen in de les. Onderstaande catalogi geven nog meer keuzemogelijkheden voor Duitstalige jeugdboeken. 

 

Arbeitskreis Jugendliteratur | Nominierungen

Op deze site worden Duitse jeugdboeken genomineerd voor de jeugdliteratuurprijs. Er zijn verschillende categorieën zoals prentenboeken, kinderboeken, jeugdboeken, non-fictieboeken en boeken die genomineerd zijn voor de jeugdjuryprijs.

www.jugendliteratur.org

Buchtipps Jugendliteratur | Tipps der letzten Jahre

Dit is een website van een Duitse boekenwinkel. Op deze site staan veel suggesties voor Duitse jeugdliteratuur. Per boek wordt vermeld vanaf welke leeftijd het boek geschikt is en waar het over gaat. Ook vertaalde werken worden vermeld die oorspronkelijk in een andere taal geschreven zijn dan het Duits.

www.literadur.de

Der Lesekompass

Deze website wil kinderen enthousiasmeren om meer te lezen. De tien winnende titels zijn uitgelicht. Er staat per boek een klein overzicht met het leesniveau, hoe spannend het is en of het grappig is.

www.stiftunglesen.de

DTV-Portal

In de dtv-portaal zijn onder andere "beliebte Schullektüren" te vinden en kunt u circa 200 gratis lesmaterialen downloaden. Er is een zoekfunctie per onderwerp en per schoolniveau.

www.dtv.de

Duits | Lezen voor de lijst

Iedereen kent Lezen voor de lijst en die is er dus ook voor het Duits. De catalogus van Duitstalige literatuur is bedoeld om leerlingen en docenten te helpen geschikte teksten te vinden. Ook leerlingen kunnen de catalogus gebruiken. U kunt thematisch zoeken, maar ook informatie vinden over het taalniveau (GeR - in het Nederlands: ERK). Voor elke titel is er een beschrijving, passende opdrachten en bestaan er didactische tips. Verschillende titels zijn gekoppeld aan de Onleihe van het Goethe-Institut (ook luisterboeken); registratie is noodzakelijk.

www.lezenvoordelijst.nl/duits

Duitstalige (jeugd)boeken Godert Walter

Regelmatig bestellen scholen Duitstalige (jeugd)boeken bij de boekhandel Godert Walter in Groningen.

www.duitseboeken.nl

Lehrkompetenzentwicklung für extensiven Leseunterricht (leelu.eu)

Het doel van LEELU is om de leesgewoonten- en vaardigheden van leerlingen te bevorderen door de leerlingen meermaals per week "vrij" te laten lezen. In het project heeft de Universiteit Utrecht samen met de universiteiten van Boedapest (ELTE), Palermo en Wenen gewerkt aan een open onderwijsconcept voor extensief leesonderwijs in het vak Duits in de 4e klas van het voortgezet onderwijs. Voor het project zijn leeslijsten opgesteld en is er een methode ontwikkeld die op 9 scholen in Nederland, Italië en Hongarije is getest. In de catalogus staan Duitse jeugdboeken gecategoriseerd op ERK-Niveau (A1 t/m B2/C1) en thema.

www.leelu.eu

Lass mal lesen!

Mirai is 15 jaar oud en zit in de 4e klas van het vwo in Berlijn - en ze houdt van boeken! Op haar blog vind je recensies van boeken voor kinderen en jongeren, interviews, nieuws en nog veel meer...

Recensies

Nieuwe Duitse romans en boekentips  

Deze Nederlandstalige website geeft suggesties voor Duitstalige boeken. Een voordeel van deze website is dat er nieuwe titels bij staan, waardoor het aanbod actueel en divers is. Het betreft hier boeken van schrijvers en schrijfsters uit het Duitse taalgebied, afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

www.allesoverboekenenschrijvers.nl

Project Gutenberg

Het Gutenberg-DE-project wordt voortdurend uitgebreid en aangevuld. Zo zijn de volledige werken van Thomas Mann al in digitale vorm beschikbaar. Een groep zogenaamde proofreaders wordt ingezet om dagelijks duizenden pagina's van oude boeken door te lezen en te corrigeren. Er is een groot aanbod aan teksten. Onder het kopje leestips vindt u jeugdboeken en bijvoorbeeld oudere Sciencefiction.

www.projekt-gutenberg.org


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger