Passieve euthanasie toch toegestaan in Duitsland
Federaal hof verruimt regels bij stopzetten van behandeling

Achtergrond - 28 juni 2010

Een patiënt hoeft niet kunstmatig in leven te worden gehouden als hij dat zelf niet wil. Dat heeft een Duitse rechtbank vrijdag in hoger beroep bepaald. De reacties op het vonnis zijn verdeeld; voorstanders zijn blij dat de zelfbeschikking is versterkt, bezorgdheid is er over het ‘schemergebied’ in de regels.

Passieve euthanasie toch toegestaan in Duitsland
© Bundesgerichtshof

Als een patiënt ooit heeft aangegeven dat hij niet wil dat hij kunstmatig in leven wordt gehouden als er geen zicht is op genezing, dan mogen betrokkenen besluiten niet langer zuurstof of voedsel toe te dienen. Dat volgt uit het oordeel van het Bundesgerichtshof in Karlsruhe.

Het federale hof heeft vrijdag een advocaat vrijgesproken die zijn cliënte had geadviseerd om haar comateuze moeder te laten sterven door de slang van de voedingssonde door te snijden. De moeder had voor haar coma aan haar kinderen laten weten dat ze niet langdurig kunstmatig in leven wil worden gehouden. De advocaat, gespecialiseerd in medisch recht, was eerder door de rechtbank tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag. De dochter ging vrijuit, omdat ze volgens de rechtbank niet kon weten dat het advies van haar advocaat strafbaar was.

Euthanasiewetgeving

In Duitsland is euthanasie verboden. Passieve euthanasie (een behandeling afbreken) is in sommige gevallen toegestaan. Uit de jurisprudentie kwam naar voren dat het staken van een behandeling geoorloofd kan zijn als de patiënt een schriftelijke wilsverklaring heeft. Dat had de vrouw in kwestie niet. Ook mag de behandeling alleen worden stopgezet bij patienten die op sterven liggen. Ook dat was bij de vrouw niet het geval, ze lag al vijf jaar in coma.

Vorig jaar is een wet van kracht geworden waarin de rechten van patiënten zijn vastgelegd: het  Patientenverfügungsgesetz. Door deze wet kon het hof nu eerdere jurisprudentie negeren en met een nieuwe principiële uitspraak komen, aldus het persbericht.

Reacties

Het oordeel maakte dit weekeinde veel reacties los. De evangelische kerk, de minister van justitie, politici en artsenorganisaties zijn blij dat het recht op zelfbeschikking van patiënten is versterkt. Maar een artsenorganisatie waarschuwt ook dat het nog vaag blijft wanneer er nu wel of niet een duidelijke wilsbeschikking is van de patiënt. Een mondelinge verklaring is immers moeilijk te controleren. Ook de katholieke kerk waarschuwt voor deze mogelijke maas in de wet.

Het woord euthanasie wordt in Duitsland in deze discussie niet of nauwelijks gebruikt. De gangbare term is Sterbehilfe (hulp bij het sterven). Euthanasie (Grieks voor: goede dood) associëren Duitsers met de moord op honderdduizenden gehandicapten en geesteszieken door de nazi’s. Mede door deze geschiedenis ligt de discussie over hulp bij sterven in Duitsland nog gevoeliger dan in andere landen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger