Met Michael Ballack tegen de neo-nazi’s
Nieuws

Achtergrond - 6 mei 2008

(6 mei 2008) Weekblad Die Zeit is een actie tegen rechtsextremisme begonnen. Met een website en spotjes van beroemde voetballers en televisiepersoonlijkheden probeert ‘Netz gegen Nazis’ Duitsland te wapenen tegen racisme en antisemitisme.

“Ik ben tegen nazi’s, omdat ze niets van de geschiedenis geleerd hebben”, zegt voetbalvedette Michael Ballack in een van de spotjes van het internetplatform ‘Netz gegen Nazis’, het kernstuk van de actie. Samen met televisiepresentatoren Maybrit Illner en Marietta Slomka is Ballack een van de boegbeelden van het project, dat gisteren gelanceerd werd.

Behalve Die Zeit zijn de initiatiefnemers onder meer de Duitse Olympische bond, de Bundesliga en de Duitse brandweer. Als televisiepartner fungeert de ZDF.

Doel van het project is, aldus Die Zeit-hoofdredacteur Giovanni di Lorenzo, om het rechtsextremisme in Duitsland “met raad en daad te bestrijden”. Volgens di Lorenzo schiet het rechtsradicalisme steeds meer wortel in de Duitse samenleving.

Acties

Om die trend te kenteren biedt www.netz-gegen-nazis.de uitgebreide informatie over rechtsextremisme en doet het tips aan de hand over hoe te handelen bij ontluikend racisme of antisemitisme in de eigen omgeving.

De komende weken zullen er diverse manifestaties gehouden worden. Theo Zwanziger, voorzitter van de Duitse voetbalbond, kondigde voor de eerstvolgende Bundesliga-speelronde alvast “spectaculaire acties” aan. Onder meer zal in alle stadions de spot van Michael Ballack te zien zijn op een groot scherm. Ook de vriendschappelijke interlands van het Duitse nationale elftal in de aanloop naar het EK zullen in het teken van 'Netz gegen Nazis' staan.

Die Zeit/Netz gegen nazis/Heute.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger