Duitse melkboeren hopen op steun buurlanden
Nieuws

Achtergrond - 28 mei 2008

(28 mei 2008) De leverstop van Duitse melkveehouderijen lijkt zijn vruchten af te werpen. Melkfabrieken zouden bereid zijn de prijzen te verhogen. Duitse melkboeren hopen met steun van de buurlanden de staking nog uit te breiden.

Koe. Afbeelding: David Ortmann, www.flickr.com“Er gebeurt wat in de branche,” zo bevestigt de voorzitter van de Duitse bond van melkveehouders (BDM) Romuald Schaber het succes van de staking. De melkprijs zou al voorzichtig aan het stijgen zijn.

Sinds gistermorgen riep de BDM melkveehouders in heel Duitsland op te stoppen met het leveren van melk. Op deze manier wil de bond faire prijzen afdwingen voor de boeren. Die hebben te lijden onder de lage supermarktprijzen voor melk aan de ene kant en stijgende energie- en voederprijzen aan de andere kant.

Steeds meer melkveehouders werken rond het bestaansminimum. “Om de kosten te dekken zouden we zuivelfabrieken eigenlijk 43 cent per liter melk moeten berekenen,” aldus Schaber. Nu ontvangen Duitse melkveehouderijen gemiddeld 27 cent per liter. Schaber: “Er bleef ons geen andere mogelijkheid over dan onze melk als drukmiddel in te zetten. Melk is macht en wij hebben die melk.”

De melkbranche zelf reageert vooralsnog gelaten op de staking. De melkfabrieken melden een uitval van ten hoogste dertig procent van de aanvoer. Consumenten zouden pas wat van het melktekort gaan merken als een week lang vijftig procent van de aanvoer zou wegvallen.

Duitse melkveehouders hopen daarom op solidariteit van hun Europese collega’s. In verschillende landen, waaronder Nederland, wordt de staking aandachtig gevolgd. De Nederlandse belangenorganisatie voor melkveehouders, de Dutch Dairymen Board, heeft zijn leden opgeroepen het Duitse voorbeeld te volgen.

Ook de belangenorganisaties in Oostenrijk, Zwitserland, België, Luxemburg en delen van Frankrijk hebben zich bereid verklaard de staking te volgen. Tegelijkertijd verklaarden Nederlandse melkfabrieken tegenover de Duitse pers dat van een leverboycot geen sprake is.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger