Brussel blijft Oost-Duitsland financieel steunen
Nieuwsflash

Achtergrond - 19 februari 2004

(19 februari 2004) Brussel wil de Oost-Duitse deelstaten financieel blijven steunen, ook als de Europese Unie met tien nog armere landen wordt uitgebreid. Het gaat hierbij om miljardenbedragen. Ondanks alle bezuinigingsmaatregelen stelt de EU voor de financiële steun voor zwak ontwikkelde regio's enorm te verhogen. Op deze manier kunnen de nieuwe lidstaten langzaam het EU-niveau bereiken, zonder dat dit ten koste gaat van de huidige lidstaten. Het Duitse ministerie van Financiën vindt het voorstel van de EU echter te duur.

De Oost-Duitse deelstaten behoren officieel tot de gebieden die de maximale EU-steun krijgen, omdat hun bruto nationaal product (BNP) per hoofd van de bevolking minder dan 75 procent van het EU-gemiddelde is. Door de uitbreiding van de EU zal dit gemiddelde dalen, waardoor een aantal gebieden die maximale steun kan mislopen, terwijl er in hun situatie in principe niets is veranderd. EU-commissaris Michael Barnier wil deze gebieden nu 85 procent van de maximale steun geven en die steun dan in de periode 2007-2013 langzaam afbouwen.

Volgens de recentste statistieken komen de meeste Oost-Duitse gebieden echter sowieso in aanmerking voor de maximale financiële steun, omdat hun BNP ook na de uitbreiding onder de 75 procent van het EU-gemiddelde zal blijven. Dit geldt niet voor Leipzig, Dresden, Halle en Zuid-West-Brandenburg. Zij zouden dus voor die extra steun van Barnier in aanmerking komen.

Het Duitse ministerie van Financiën wil dat de financiële steun van de EU vooral naar de armste gebieden in Europa gaat en vindt de extra steun voor gebieden die wegens statistische redenen buiten de boot vallen niet nodig. Berlijn ziet graag dat de EU bezuinigt. Dit geldt ook voor de regeringen van Frankrijk, Engeland, Nederland, Oostenrijk en Zweden. Brussel wil echter de uitgaven voor de arme regio's verhogen van 213 miljard euro in de huidige periode naar 336 miljard euro voor de periode 2007-2013. Het grootste deel, 52 procent, van de regionale steun komt ten goede aan de huidige EU-lidstaten. De toetredende landen krijgen slechts 48 procent van dat budget.

Frankfurter Allegemeine Zeitung
Brüssel verspricht Ostdeutschland weitere Milliarden

Die Welt
Brüssel will Ostdeutschland weiter fördern

Finacial Times Deutschland
Regierung rügt Vergabe der EU-Regionalförderung

TAZ
Freude über das Armutszeugnis aus Brüssel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger