Duitsland versoepelt stamcellenwet
Nieuws

Achtergrond - 11 april 2008

(11 april 2008) Duitse wetenschappers mogen doorgaan met het importeren van embryonale stamcellen. Dat besloot het parlement vanmorgen. De onderzoekers mogen de stamcellen nog steeds niet kweken. Een ethisch debat over dit onderwerp wordt voorlopig uitgesteld.

 Afbeelding: Enrique T. www.flickr.comIn de stamcellenwet van 2002 staat dat in Duitsland geen embryonale stamcellen gekweekt mogen worden. Het compromis destijds luidde: Duitse genwetenschappers mogen materiaal importeren, maar enkel als de cellen gekweekt zijn voor januari 2002. De betreffende cellen zijn te oud om nog te gebruiken. Daarom is de peildatum verschoven naar juni 2007. Volwassen stamcellen mogen wel gekweekt en gebruikt worden.

Hoewel kerken in Duitsland tegen de nieuwe wet zijn, stemden CDU-politici Angela Merkel en de minister van Onderwijs en Wetenschap Annette Schavan voor. Volgens de minister is verder embryonaal stamcelonderzoek noodzakelijk “om op langere termijn tot een onderzoek te komen waarbij embryo’s niet meer nodig zijn.”

Stamcellen hebben geen grondrechten

Minister van Justitie, Brigitte Zypries (SPD) zegt dat het niet om embryo’s maar om embryonale stamcellen gaat. Op deze zijn wettelijk gezien geen grondrechten van toepassing. Bij een verschuiving van de peildatum komt daarom de bescherming van het menselijk leven niet in gevaar.

Van fractiediscipline was geen sprake in de omstreden stemming, de afgevaardigden mochten individueel beslissen waar ze stonden in het ethische debat. Uiteindelijk kozen 346 afgevaardigden voor het compromis.

Tegenstand

228 afgevaardigden waren tegen de versoepeling. Als het gaat om gebruik van menselijk leven “heiligt het doel niet de middelen,” aldus Julia Klöckner van de CDU. De politica zet zich in voor een verbod op embryonaal celonderzoek. Klöckner beargumenteert dat Duitsland dankzij het verbod tot ’s werelds top behoort als het gaat om onderzoek van volwassen stamcellen.

Wetenschapper Jürgen Hescheler is het hier niet mee eens. Volgens Duitse bio- en gentechnologen heeft Duitsland een enorme achterstand opgelopen op hun Europese collega’s door de beperkende maatregel. “Het embryonaal onderzoek is waar het om draait,” aldus de gentechnoloog.

Voorbehoedsmiddelen?

FDP-politica Ulrike Flach wees erop dat de embryo’s van wie de stamcellen ontfutseld worden zich in het zelfde ontwikkelingsstadium bevinden waarin de morning-afterpil en spiraaltje als voorbehoedsmiddelen wel toegestaan zijn. “Je kunt het onderzoek toestaan met strenge controle, dan geef je de Duitse wetenschappers mogelijkheden embryonaal stamcelonderzoek te doen zoals de rest van de wereld,” aldus Flach.

In Nederland is het wel toegestaan embryonale stamcellen te kweken, mits de kennis die het onderzoek oplevert belangrijk is voor de geneeskunde.

ZDFheute/ Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger