Criteria gaan succes integratie meten
Nieuws

Achtergrond - 9 april 2008

(9 april 2008) Hoe verloopt de integratie van migranten in Duitsland? Daarover zijn de meningen verdeeld. De deelstaatministers voor Integratie willen nu met behulp van officiële criteria voor heel Duitsland de mate van de inburgering vaststellen.

Afbeelding: hazy jenius, www.flickr.com“Mensen met een immigratieverleden”, zo worden in Duitsland de mensen genoemd die in Nederland als allochtoon te boek staan. Tot dusver verschilt het van deelstaat tot deelstaat wie daar nu precies toe worden gerekend. Bij het meten van het succes van de integratie van immigranten, is dus allereerst een eenduidige afbakening nodig van de groep om wie het gaat.

Daarom presenteert een werkgroep van experts en vertegenwoordigers van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Berlijn hiertoe morgen de definitie waaraan zij de afgelopen tijd hebben gewerkt, op de conferentie voor Integratieministers van de Duitse deelstaten in Kiel.

Mate van inburgering

Aan de hand van die omschrijving willen de ministers dan criteria vastleggen waarmee ze de mate van inburgering van immigranten kunnen volgen. Het gaat daarbij om het opleidingstraject, de beroepskeuzes en bijvoorbeeld om verschillen tussen de generaties van immigranten. Zo kan het integratiebeleid, door het federale systeem in Duitsland in de praktijk vooral een zaak van de deelstaten, beter worden gecoördineerd.

De Noordrijn-Westfaalse minister van Integratie Armin Laschet (CDU), medeorganisator van de conferentie, legt het belang uit van deze ‘integratiemonitor’: “Achteraf gezien is het integratieonderzoek scheef gegroeid. Er werd meer gevraagd naar de Duitse houding ten opzichte van immigranten, dan naar hún instelling of aanpak om hier te slagen.”

Volgens Laschet kwam dat mede doordat een actief integratiebeleid in Duitsland lange tijd niet bestond. “Wij hebben ook niet bepaald uitgestraald dat immigranten hier welkom zijn. In tegendeel. Lange tijd luidde de boodschap: jullie krijgen een premie als jullie weer weggaan.”

Racistische aanslag

Laschet vindt het nieuwe, eenduidige plan van aanpak dan ook hard nodig, verwijzend naar bijvoorbeeld de affaire rond de brand in een flat in Ludwigshafen. Daarbij kwamen vijf Turkse immigranten om het leven. Het voorval werd breed uitgemeten in de Turkse pers, die sprak van een racistische aanslag. Uiteindelijk bleek dat niet zo te zijn.

De Turkse premier Erdogan gooide tijdens een bezoek aan Keulen kort daarna olie op het vuur, door assimilatie van Turkse immigranten aan de Duitse cultuur een “misdaad tegen de menselijkheid” te noemen.

“Het maatschappelijke klimaat is op dit moment niet gunstig,” zo vat Laschet droog samen. In die observatie wordt hij gesteund door de enquête die dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft laten uitvoeren door onderzoeksinstituut Allensbach. Daaruit blijkt ook van Duitse zijde geen rooskleurig beeld van de integratie van immigranten. Een relatieve meerderheid van 44 procent van de Duitsers denkt zelfs dat steeds meer immigranten iets tegen Duitsland hebben.

                                                                                            Welt Online/FAZ.NET

Aanbevolen door de redactie:

Das zarte Pflänzchen Integration - Allensbach-enquête op FAZ.NET

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger