Linkse afgevaardigde wil Stasi terug
Nieuws

Achtergrond - 15 februari 2008

(15 februari 2008) Een communistische politica heeft Die Linke in ernstige verlegenheid gebracht. Parlementariër Christel Wegner pleitte voor de heroprichting van de Stasi, de geheime politie van de DDR. Heel Duitsland viel over haar heen.

Afbeelding: Elmada www.flickr.comIn het ARD-televisieprogramma ‘Panorama’ verdedigde Wegner, afgevaardigde van de deelstaat Nedersaksen, de geheime dienst van de voormalige DDR. Heroprichting van de Stasi zou “reactionaire binnenlandse krachten weerstand bieden”. Ook rechtvaardigde ze de bouw van de Berlijnse muur.

Wegners uitspraken brachten een stortvloed van verontwaardigde reacties teweeg. “Het is weer duidelijk geworden wiens geesteskind de linkse partij is. Wie tot hereniging van de Stasi en de wederopbouw van de muur oproept, behoort niet in het Duitse parlement,” zei CDU-partijvoorzitter Ronald Pofalla.

Terug naar DDR?

Ook het partijbestuur van die Linke distantieert zich van de uitspraken van Wegner. “Voor ons is er geen weg meer terug naar de DDR” sprak Bondsdag-fractievoorzitter Gregor Gysi. De partij geeft te kennen “alle vormen van dictatuur af te wijzen” en “Stalinisme als misbruik van het socialisme te beschouwen”.

Voor de partij van Oskar Lafontaine komen de uitspraken op een ongelegen moment. De partij doet haar uiterste best uit de schaduw van haar communistische verleden te treden en kiezers aan te spreken in het westen.

Niet eens lid

De zaak is extra gecompliceerd omdat de politica officieel geen lid is van de partij van Oskar Lafontaine. Wegner behoort tot de van oorsprong West-Duitse communistische partij (DKP). Die heeft in de nationale politiek weinig invloed. Dankzij een samenwerkingsverband tussen de DKP en die Linke wist Wegner zich toch te plaatsen op de kieslijst van Nedersaksen.

Onervaren communisten

Wegner is bovendien onervaren. De kersverse afgevaardigde is nog niet eens officieel benoemd in het parlement van Nedersaksen, waar vorige maand verkiezingen plaatsvonden. Die Linke slaagde er toen voor het eerst in zetels te winnen in de deelstaat.

Die Linke hield al rekening met uitglijders van de onervaren West-Duitse communisten. Lafontaine had enkele weken geleden geroutineerde Oost-Duitse partijleden gestuurd om hen als adviseurs bij te staan.

“De samenwerking met de communisten in de westerse provincies was een verkeerde beslissing“, aldus de vice-fractievoorzitter Bodo Ramelow vandaag in weekblad Der Spiegel.

Spiegel online/ Sueddeutsche zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger