Turkije speculeert over racistische aanslag
Nieuws
Achtergrond - 7 februari 2008
(7 februari 2008) De brand in Ludwigshafen, waarbij zondag negen Turken omkwamen, heeft de Duitse politiek in ernstige verlegenheid gebracht. De Turkse media speculeren over een rechtsextremistische aanslag. Bewijs ontbreekt vooralsnog.
Toch weer Solingen? De vlammen in Ludwigshafen waren nog maar nauwelijks gedoofd of de Turkse media trokken al vergelijkingen met de brandaanslag in Solingen, vijftien jaar geleden. Verscheidene Turkse kranten tooiden hun berichtgeving over de brand met hakenkruizen.
De brand in Solingen, waarbij vijf Turken de dood vonden, vormde destijds het gewelddadige dieptepunt van een serie rechtsextremistische aanslagen die Duitsland aan het begin van de jaren negentig in de greep hield. In Nederland lokte de aanslag de protestkaartenactie “Ik ben woedend” uit, waarbij uiteindelijk 1,2 miljoen briefkaarten bij de Duitse regering in Bonn werden bezorgd uit verzet tegen het vermeende herleven van racisme in Duitsland.
Turkije stuurt onderzoeksteam
“We willen geen nieuw Solingen”, reageerde de Turkse ministerpresident Erdogan op de brand in Ludwigshafen. Ook de Turkse politiek houdt ernstig rekening met extremistische motieven. Dat Kurt Beck, SPD-leider en ministerpresident van Rijnland-Palts, nog voor er technisch onderzoek naar de brand was verricht al uitsloot dat er sprake was geweest van brandstichting, is de Turkse regering in het verkeerde keelgat geschoten.
Erdogan begint vandaag aan een bezoek aan Duitsland. Het bezoek zal grotendeels in het teken van de brand staan. De Turkse ministerpresident zal tijdens zijn bezoek onder meer de plaats des onheils in Ludwighafen aandoen. In zijn kielzog trekt een Turks rechercheteam naar Ludwighafen om het politieonderzoek bij te staan.
Dat Turkije een eigen onderzoeksteam naar Ludwigshafen stuurt, wordt door veel Duitsers als een motie van wantrouwen opgevat. Minister Schäuble van Binnenlandse Zaken sprak van “ongegronde achterdocht” jegens het Duitse politieapparaat. Schäuble laakt de “onhoudbare speculaties” van de Turkse kranten over de mogelijk racistische achtergrond van de brand, maar wil het zenden van een Turks onderzoeksteam niet als motie van wantrouwen bestempelen.
De minister beticht de kranten van discriminatie. “Wij zijn geen volk dat brandbommen gooit op Turken. Er zijn idioten en extremisten onder ons en die bestrijden we – en niet alleen maar met stille tochten.”
Oorzaak brand nog ongewis
Of de brand daadwerkelijk aangestoken is, wordt nog altijd onderzocht. Mogelijk werd de brand veroorzaakt door een technisch defect. Brandstichting wordt echter niet uitgesloten. Twee Turkse meisjes zouden vlak voor de brand een Duits sprekende man bij de ingang van het pand hebben gezien, die brandende voorwerpen in een kinderwagen gooide.
Familieleden van de brandslachtoffers zeggen drie dagen voor de brand telefonisch bedreigd te zijn. "Nu zijn jullie aan de beurt, we zullen jullie verbranden", zou de anonieme beller hebben gewaarschuwd.
De politie van Ludwigshafen heeft inmiddels bevestigd dat het uitgebrande huis voor de brand met Nazi-symbolen werd besmeurd. Al in 2006 was het pand doelwit van een brandaanslag, waarbij toen geen ernstige schade ontstond.
Hetzelfde pand bood in de jaren negentig plaats aan een café dat regelmatig door skinheads werd bezocht. De buurt in Ludwigshafen staat bekend om zijn vele neonazi’s. Op een steenworp afstand van de getroffen woning woont Matthias H., een van de kopstukken van de Duitse neonazi-beweging.
Duitsers in verlegenheid gebracht
De ramp in Ludwigshafen brengt zowel de Duitsers als de Turkse gemeenschap in Duitsland in grote verlegenheid. Gevreesd wordt voor een terugkeer naar de spanningen van begin jaren negentig.
“Laat het in ’s hemelsnaam geen brandaanslag geweest zijn”, zegt Yasar Bilgin, voorzitter van de Turkse raad in Duitsland. “Een dergelijke daad zou een verwoestende uitwerking hebben op het samenleven van Turken met Duitsers. We mogen ons niet laten verdelen als samenleving.”
Kritiek op brandweer
Turkse kritiek op het functioneren van de brandweer in Ludwigshafen wordt in Duitsland resoluut van de hand gewezen. Turkse kranten berichtten eerder dat de brandweer veel te laat ter plaatse zou zijn geweest. Volgens burgemeester Wilhelm Zeiser waren de eerste brandweerploegen echter al na twee minuten aanwezig.
Afgelopen nacht belandde een Ludwighafense brandweerman in het ziekenhuis na te zijn aangevallen door een Turkse cafébezoeker. De brandweerlieden werden tijdens het bestrijden van de brand door omstanders bespuugd en uitgemaakt voor moordenaars. De betrokken reddingswerkers zijn inmiddels onder politiebescherming geplaatst.
FAZ.NET/Spiegel Online/Handelsblatt
Aanbevolen door de redactie:
Ein neues Solingen? in Die Zeit.
Reacties
Geen reacties aanwezig