Turkije woedend over Merkels EU-uitspraken
Nieuwsflash

Achtergrond - 17 februari 2004

(17 februari 2004) CDU-voorzitter Angela Merkel heeft met haar voorstel om de Turken een "geprivilegieerd partnerschap" aan te bieden in plaats van een volledig EU-lidmaatschap, woedende reacties uitgelokt. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil het idee niet eens bespreken en de Turkse gemeenschap in Duitsland spreekt van "ongekende discriminatie".

Merkel deed haar uitspraak tijdens een bezoek aan Turkije. Zij wilde de Turkse regering, een week voor het bezoek van bondskanselier Schröder aan dat land, van een "derde weg" tussen volledig lidmaatschap en het huidige associatieverdrag overtuigen. Volgens de CDU-voorzitter is de opnamecapaciteit van de EU na de toetreding van de Oost-Europese lidstaten tot 2007 uitgeput. De Turkse regering hoopt echter, dat de EU in december over toetreding wil onderhandelen.

Erdogan ontving Merkel weliswaar als een staatsgast, maar zijn reactie op haar voorstel was niet mis te verstaan. "Een toetreding van Turkije bewijst dat de EU geen christenclub is", zei de Turkse premier, "bij elk ander aanbod dan een toetredingsaanbod voelen de Turken zich tweedeklas burgers." Volgens Merkel ziet niemand in de CDU de EU als christenclub en zij erkent ook dat Turkije de afgelopen jaren een "ongekende vooruitgang" heeft geboekt op weg naar Europa. Toetreding is echter door de Oost-Europese uitbreiding van de EU nu niet mogelijk. Dat heeft niets met de islamitische meerderheid in Turkije te maken, aldus Merkel. Als geprivilegieerd partner wordt Turkije ook geen tweedeklas lid van de EU, meent ze. "Het concept moet echter verduidelijken, dat er nog veel inspanning nodig is voor een volledig lidmaatschap."

In Duitsland heerst onenigheid over de positie van Turkije. De Bondsregering steunt het streven van Turkije om tot de EU toe te treden. Claudia Roth, regeringswoordvoerder voor mensenrechten, verwijt Merkel Turkije wel degelijk tot tweedeklas staat te degraderen. FDP-voorzitter Guido Westerelle noemde Turkije echter nog niet rijp voor toetreding. Erdogan betreurt de meningsverschillen. "De Turken willen niet in een politieke machtsstrijd verwikkeld raken", zei hij. De Turkse ambassadeur in Duitsland, Ali Irtemcelik, is bang dat Turkije "als thema voor polemiek en propaganda" zal worden gebruikt bij de Europese verkiezingen in mei. De CSU, zusterpartij van de CDU, heeft onlangs aangekondigd, de Europese verkiezingen tot referendum over de toetreding van Turkije te willen maken.

Süddeutsche Zeitung
Türkei lehnt "privilegierte Partnerschaft" mit EU ab

Privilegierte Partnerschaft ist "große Unverschämtheit"

Die Welt
Empörung bei den Deutsch-Türken

Focus
Große Wut auf Merkel

Financial Times Deutschland
Türkische Regierung lehnt Merkels dritten Weg ab

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger