Privé-bewaking op Berlijnse scholen
Kort nieuws

Achtergrond - 11 december 2007

(11 december 2007) Op scholen in de Berlijnse probleemwijk Neukölln worden sinds gisteren private bewakingsdiensten ingezet. De autoriteiten kunnen de veiligheid van de scholieren niet meer garanderen.

Het afgelopen jaar is het op Neuköllnse scholen 139 keer tot zware geweldsincidenten gekomen. Op dertien scholen bewaken daarom sinds gisteren veiligheidsbeambten de ingangspoorten.

Het gaat daarbij om tien middelbare scholen, zowel Hauptschulen, Realschulen als gymnasia, alsook drie basisscholen.

De ongewapende bewakers mogen in eerste instantie alleen bij uitzondering tassen controleren. Op het Leonardo-da-Vinci-Gymnasium in Neukölln escorteren beambten de leerlingen van het schoolgebouw naar de gymzaal. Op die route vonden de voorbije maanden verscheidene berovingen en molestaties plaats.

Probleemwijk


Neukölln kampt al langer met problemen. De zwarte wijk in het zuiden van Berlijn heeft te maken met hoge werkloosheid en criminaliteit. In 2006 luidden docenten van de Neuköllnse Rütli-Hauptschule de noodklok over het agressieve klimaat op de school. Docenten durfden het klaslokaal alleen nog te betreden met een mobiele telefoon, om snel hulp te kunnen bellen.

Het geweld op de Rütli-Hauptschule bracht vorig jaar een discussie op gang in Duitsland over het functioneren van de Hauptschule, vergelijkbaar met het Nederlandse VMBO.

De Rütli-Hauptschule is een van de dertien scholen die bewakingspersoneel in de hand hebben genomen.

FAZ.NET
Private Sicherheitsleute beginnen Einsatz an Berliner Schulen

Die Welt
Wenn der Wachdienst vor dem Schultor steht

Stern.de
Neukölln: Leibwächter für den Weg zur Turnhalle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger