Duitslandweb logo Duitslandweb

Lerarentekort grootste probleem op Duitse scholen

Kort nieuws - 18 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het nijpende lerarentekort is op Duitse scholen momenteel het grootste probleem. Bovendien heeft één op de drie Duitse scholieren opgelopen leerachterstanden nog niet weggewerkt. Dat blijkt uit de zogeheten Deutsche Schulbarometer die de Robert Bosch Stiftung woensdag heeft gepubliceerd.

De Robert Bosch Stiftung ondervroeg het afgelopen najaar via een enquête ruim 1000 schooldirecties uit heel Duitsland. 67 procent van de Duitse schoolleiders ervaart op hun school het tekort aan leraren op dit moment als grootste uitdaging, blijkt nu uit het rapport. Daarnaast ondervinden leerkrachten de gebrekkige digitalisering en de hoge werkdruk in het Duitse onderwijs als zeer belastend. Problemen met coronamaatregelen spelen nauwelijks meer een rol.

Veel scholieren hebben volgens de Schulbarometer door het lerarentekort én de coronapandemie forse leerachterstanden opgelopen. Momenteel kampt 35 procent van de Duitse leerlingen met een leerachterstand. Op scholen in probleemwijken heeft zelfs 65 procent hun achterstand nog niet weggewerkt.

Volgens lerarenvakbond VBE laten deze nieuwe cijfers zien hoe de deelstaatregeringen de afgelopen jaren met het onderwijs zijn omgegaan. De VBE-voorzitter spreekt daarom van een "reële bedreiging" voor de kwaliteit van het Duitse onderwijs. Lees meer bij ZEIT Online en Robert Bosch Stiftung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Onderwijs':

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Het is eindexamentijd. Met dit handzame overzicht weet je hoe je diploma in het Duits wordt genoemd, en welke termen in het Duitse hoger onderwijs worden gebruikt.


Lees meer

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Een aanzienlijk aantal Duitse studenten bezoekt nooit colleges. Het is ze bijvoorbeeld om de OV-kaart te doen.


Lees meer

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Het DIA vroeg docenten Duits wat er anders moet bij het schoolvak Duits: 'Minder grammatica en een ander examen'.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger