
Lerarentekort grootste probleem op Duitse scholen
Kort nieuws - 18 januari 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet nijpende lerarentekort is op Duitse scholen momenteel het grootste probleem. Bovendien heeft één op de drie Duitse scholieren opgelopen leerachterstanden nog niet weggewerkt. Dat blijkt uit de zogeheten Deutsche Schulbarometer die de Robert Bosch Stiftung woensdag heeft gepubliceerd.
De Robert Bosch Stiftung ondervroeg het afgelopen najaar via een enquête ruim 1000 schooldirecties uit heel Duitsland. 67 procent van de Duitse schoolleiders ervaart op hun school het tekort aan leraren op dit moment als grootste uitdaging, blijkt nu uit het rapport. Daarnaast ondervinden leerkrachten de gebrekkige digitalisering en de hoge werkdruk in het Duitse onderwijs als zeer belastend. Problemen met coronamaatregelen spelen nauwelijks meer een rol.
Veel scholieren hebben volgens de Schulbarometer door het lerarentekort én de coronapandemie forse leerachterstanden opgelopen. Momenteel kampt 35 procent van de Duitse leerlingen met een leerachterstand. Op scholen in probleemwijken heeft zelfs 65 procent hun achterstand nog niet weggewerkt.
Volgens lerarenvakbond VBE laten deze nieuwe cijfers zien hoe de deelstaatregeringen de afgelopen jaren met het onderwijs zijn omgegaan. De VBE-voorzitter spreekt daarom van een "reële bedreiging" voor de kwaliteit van het Duitse onderwijs. Lees meer bij ZEIT Online en Robert Bosch Stiftung
Lees meer over 'Onderwijs':

Docenten Duits willen het vak vernieuwen
Het DIA vroeg docenten Duits wat er anders moet bij het schoolvak Duits: 'Minder grammatica en een ander examen'.

'Op zoek naar nieuwe didactische middelen'
Hoe zorg je dat scholieren een historisch en cultureel bewustzijn ontwikkelen?

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'
Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.

Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp
Het digitale thuisonderwijs is op veel scholen een drama. Scholieren zijn vaak aangewezen op falende leerplatformen.
Reacties
Geen reacties aanwezig