Grootste staking ooit legt Duits treinverkeer lam
nieuws

Achtergrond - 15 november 2007

(15 november 2007) Chaos in het Duitse treinverkeer: sinds twee uur vannacht hebben de Duitse machinisten het personenvervoer lamgelegd. 15 miljoen reizigers zijn gedupeerd. In het oosten van Duitsland valt 90 procent van de treinen uit.

De grootste staking ooit in het Duitse openbaar vervoer eist vooral zijn tol in het regionale verkeer: behalve het treinverkeer kampt ook de S-Bahn in de steden met zware vertragingen. In Berlijn rijden de sneltrams slechts één keer per veertig minuten, in de steden in het westen moeten reizigers zelfs rekening houden met wachttijden van een uur.

Ook Nederlandse treinreizigers naar Duitsland moeten rekening houden met ernstige vertragingen en overvolle treinen. De Intercity-trein Amsterdam-Hannover-Berlijn rijdt slechts tot Bad Bentheim, vlak over de grens met Duitsland. De ICE internationaal rijdt wel door tot aan Berlijn, maar ook daar worden lange vertragingen verwacht.

De landelijke staking in het Duitse personenvervoer is het gevolg van een hardnekkig arbeidsconflict tussen de machinistenvakbond Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer (GDL) en de Duitse spoorwegen. De machinisten vinden dat ze in vergelijking met hun Europese collega’s onderbetaald worden. De stakingen gaan nog door tot zaterdagnacht twee uur.

Süddeutsche Zeitung 
Alles zum Mega-Streik

Die Welt
GDL-Chef Schell droht mit unbefristeten Streiks

Heute.de
Lokführerstreik behindert Millionen Pendler

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger