Duitse eenwording was goede keuze
Kort nieuws

Achtergrond - 3 oktober 2007

(3 oktober 2007) De Duitse eenwording, op 3 oktober 1990, was een goede keuze. Dat vindt een overgrote meerderheid van de Duitsers zeventien jaar na dato. Toch is van echte harmonie is nog geen sprake.

Een enquete in opdracht van de Duitse tv-zender ZDF leert dat 79 procent van alle Duitsers de Duitse eenwording voor een goede keuze houdt. Oost- en West-Duitsers denken er, met 84 tegenover 78 procent, nagenoeg eensgezind over. Daaruit blijkt dat de historische gebeurtenis, een jaar na de val van de Muur, op geen enkele wijze meer ter discussie staat.

Dat betekent niet dat de scheiding tussen Oost en West ook uit het Duitse geheugen is verdwenen. Uit een onderzoek van de Duitse nieuwszender N24 blijkt dat nog altijd 19 procent van de Duitsers terug verlangt naar de Muur. In Oost-Duitsland ligt dat percentage zelfs op 21 procent. Verder voelt 74 procent van de voormalige DDR-inwoners zich achtergesteld in vergelijking met mensen in het Westen van Duitsland.

Een ander onderzoek heeft voor de nodige opschudding gezorgd in Oost-Duitsland. In een studie naar de demografische ontwikkeling van de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg, uitgevoerd door het Berlin-Institut für Bevölkerung und Entwicklung, roepen de onderzoekers op hele dorpen in Brandenburg op te doeken en de bewoners een premie te geven om te verhuizen. Grote gebieden in Brandenburg hebben namelijk te kampen met chronische ontvolking. Vooral jonge, hoogopgeleide mensen trekken weg, waardoor er bijvoorbeeld niet genoeg huisartsen overblijven voor de achtergebleven ouderen. Door de dorpen op te heffen kan er flink worden bezuinigd op de uitgaven aan infrastructuur en sociale voorzieningen, aldus de onderzoekers.

De vereniging wordt vandaag weer in verscheidene Duitse steden gevierd. Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt dit jaar in Schwerin, de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waar enkele honderdduizenden mensen worden verwacht. Overigens geldt 3 oktober in Duitsland als een nationale feestdag, zodat alle Duitsers vandaag een vrije dag hebben.

ZDFHeute.de
79 Prozent finden Deutsche Einheit richtig

N24
Ostdeutsche fühlen sich als Bürger zweiter Klasse

Spiegel Online
Abzugsprämie soll Dörfer entvölkern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger